Cu 70-80 de ani in urma s-a nascut un concept, concept ce a devenit realitate, realitate ce a devenit Legenda.
O legenda ce refuza sa devina istorie. O legenda ce-si are originea intr-o pusca anti-tank sovietica, o pusca ce la randul ei a facut istorie in primii 2 ani din WW2.
Chiar daca peste tot se vorbeste de Radare si de rachete, chiar daca auzim la orice colt pronuntandu-se cuvintele: Scut anti-racheta, rachete balistice, AEGIS, PATRIOT, S-400, indraznim sa prezentam cititorilor, o arma redutabila pe care infanteristii o indragesc foarte mult si de care nu s-ar desparte niciodata.
Mitraliera ZU-2 calibru 14,5x114mm (denunirea ruseasca este KPV si se gaseste in nomenclatorul militar si cu denumirea de ZPU-2 sau ZPU-4 fiind varianta cu 4 tevi) este, cel mai mare calibru folosit de o mitraliera.
Orice arma cu calibru mai mare de 14,5mm este considerat tun. Chiar si celebrul M-61 Vulcan, o alta legenda despre care vom vorbi cu alta ocazie.
Asa cum spuneam si-n prima parte, ZU-2 (14,5x114mm) este o mitraliera ce se gaseste in dotarea tuturor tipurilor de unitati ale Armatei Romane.
Practic, este o arma de nelepadat, fiind folosita de batalioanele de Infanterie mecanizata, de unitatile anti-aeriene dar si de fortele navale romane.
O arma indispensabila, datorita caracteristicilor balistice excelente.
Mitraliera poate strapunge blindaj de 35-40mm la distante pana in 1000m ceea ce face ca majoritatea TBT-urilor sau MLI-urilor sa devina victimele proiectilelor „scuipate de vedeta noastra”. Toate aceste lucruri datorita vitezei de deplasare a proiectilului ce depaseste 1000 m/sec.
Dar mitraliera este capabila sa darame 1 drona, 1 elicopter, 1 avion, si chiar o racheta daca este folosita de un operator cu experienta.
MITRALIERA ANTI-AERIANA CU 2 TEVI
ZU-2 (varianta produsa in Romania)
Deci arma este folosita in mod uzual in lupta anti-aeriana iar in Armata Romana se gaseste sub forma: Mitraliera cu 2 tevi.
(Din pacate producatorul roman, Uzina Mecanica Cugir este foarte retinut in informatiile legate de aceasta arma. Totusi nu intelegem secretomania celor de la ROMARM, in conditiile in care arma se afla in dotarea tuturor tarilor foste aliate URSS-ului.)
ZU-2 are urmatoarele componente si caracteristiti
mitraliera cu 2 tevi
– 1 sasiu pe 2 roti
– 1 sistem optic de ochire
– 2 cutii de munitie
– 2 scaunele pentru operatori
– sisteme de ghidare azimut si elevatie (actionate mecanic)
Caracteristici:
– Greutatea totala = 621 kg
– Rata de tragere = 2×300 proiectile/min
– Bataie eficate = 1400 metri
– Altitudine maxima = 5000 metri
– Distanta de tragere = 8000 metri (distanta terestra)
– Viteza proiectilului = 1040 metri/sec
In dotarea armatei romane, mitraliera cu 2 guri de foc aflata pe un afet cu 2 roti are o greutate de 621kg, si echipajul este format din 5 militari:
- 1 comandant, 1 ofiter, 2 incarcatori, 1 ochitor.
- (de multe ori, in Orientul Mijlociu, este folosita de doar 2 operatori)
In pozitie de tragere, arma este pozitionata pe o platforma cu 3 brate mici, prin ridicarea trenului de rulare. Prima varianta, cea sovietica, pentru a intra in lupta, armei i se inlaturau rotile de rulare.
Mitraliera foloste sistem de actionare mecanic in azimut si elevatie, pentru pozitionarea pe tinta.
In armata romana, nu detinem informatii precum ca arma este integrata intr-un sistem ghidat electronic de conducere al focului.
Presupunem ca luneta este identica cu cea de pe sistemul de tragere AA 2x30mm. Recunosc ca nu am gasit informatii despre ea.
De aceea presupunem ca sistemul de tintire nu functioneaza in regim IR ceea ce face imposibila functionarea sistemului AA pe timpul noptii.
Arma este usor de folosit dar si usor de transportat si camuflat.
La nevoie arma poate fi urcata inclusiv pe o camioneta iar la cele 621 kg poate fi tractata de orice autovehicul. Inclusiv de un ARO ce se afla in dotarea armatei romane.
Un elicopter sau un avion, odata lovit de o rafala de 14,5x114mm, chiar daca nu se va prabusi, cu siguranta va fi imobilizat la sol o perioada. Acesta avand nevoie de interventie serioasa a mecanicilor pentru a remedia avariile.
MITRALIERA ANTI-AERIANA CU 4 TEVI (ZPU-4)
(Mitraliera cu 4 tevi – in dotarea navelor fluviale romanesti)
Acest tip de mitraliera se afla in dotarea Marinei fluviale.
Monitoarele Fluviale sunt dotate cu 4 mitraliere cu cate 4 tevi.
Vedetele Purtatoare de artilerie au in dotare cate 2 mitraliere qvadruple.
Din acest puct de vedere, Monitoarele fluviale au 16 guri de foc de calibru 14,5x114mm, ceea ce le transforma in adevarate sisteme anti-aeriene. Daca acestea ar beneficia de modernizare si de sisteme automate de conducere a focului.
Sistemul AA cu 4 tevi are o cadenta de 1200 proiectile/min.
Sistemul ar putea fi automatizat si dotat cu radar. Astfel ar deveni compatibil cu sistemul AA 2x30mm Viforul dar cu o cadenta mult superioara.
MUNITIA:
Mitraliera functioneaza pe principiul imprumutului de gaze si foloseste mai multe tipuri de munitie:
– API (BS 32) proiectil în greutate de 64.4 g, cu o viteză de 1.000 m / s, care pătrunde 32 mm de blindaj din oţel convenţional, cu o incidenţă de 0 ° la o distanţă de 500 m.
(BS 41 probabil – Este un proiectil anti-tanc. Proiectilul cântărește 64,4 grame și este de 51 milimetri lungime, cu miez 38,7 grame de carbură de tungsten cu 1,8 grame de material incendiar în vârful. Cartusul cântărește aproximativ 200 de grame și este de 155 milimetri lungime. Proiectilul are o viteză la varful tevii de aproximativ 1000 de m/sec și poate pătrunde 40 mm in oțel inclinat la 60 grade, la o distanta de 100 de metri, sau 32 mm la o distanță de 500 de metri – NU AVEM INFORMATII PRECUM CA ROMANIA FABRICA PROIECTIL CU MIEZ DE TUNGSTEN)
– API-T (BZT) proiectil greutate 59.56 g
– I-T (ZP) proiectil greutate 59.68 g.
Alte tipuri de cartuse sunt: DGJ02: AP-T si DGE02: APHEI (nu sunt informatii ca ar produse si de ROMARM si nici nu sunt folosite de armata romana.)
Aici sunt 2 linkuri. O comparatie intre cartuse de diferite calibre:
https://www.youtube.com/watch?v=p8Z-UvT68Vw
https://www.youtube.com/watch?v=uKRLVBbmR44 (aici e o comparatie inclusiv cu cartusul de 20mm Vulcan
Doua cutii de munitie sunt montate in partea din fata a sasiului, una sub fiecare teava. Fiecare cutie de munitie poate transporta 1200 cartuse de 14,5mm
CALITATI SI DEFECTE:
Calitati:
– „IN ARMATA MARIMEA CONTEZA”
Militarii romani ce lupta in teatrele de operatiuni, sunt mandri de mitraliera 14,5mm care este mult superioara mitralierei 12,7mm
Intr-o discutie privata cu un militar ce a fost in Afganistan, acesta mi-a povestit de interventia pe care a avut-o un contingent de TAB-uri venit in ajutorul trupelor franceze ce foloseau mitraliera 12,7mm. Francezii ar fi cazut intr-o ambuscada daca romanii nu erau in zona. Iar mitralierele de pe TAB-urile noastre au ciuruit pur si simplu stancile (din care sareau bucati mari de pietre) unde se aflau talibanii. Acestia din urma abandonand lupta.
– In teatrele de operatiuni, o parte din TAB-urile romanesti au renuntat la mitraliera 14,5mm si au inlocuit-o cu mitraliera 12,7mm. Motivul (impartasit de militarii nostri) pentru care au renuntat nu este nicidecum calitatea slaba a armei ci dimpotriva.
Militarii marturisesc ca partenerii internationali ne-au cerut sa renuntam la acest calibru deoarece populatia civila din Afganistan se speria cand vedea teava acestei arme. Bastinasii, numind-o tun.
– Dimensiunile si greutatea mitralierei o face usor de transportat pe camionete de orice tip dar si usor de camuflat. Dovada este faptul ca mitraliera este folosita intens de catre ISIS si alte grupari insurgente.
TEMA DE CASA PENTRU INGINERI:
De remediat anumite probleme:
– Lipsa integrarii intr-un sistem de tip: Mitraliera-Racheta AA (era interesant daca sistemul CA-95 era dotat si cu mitraliera de 14,5mm
– Daca fratele sau mai mare… Tunul AA 2×30 mm au fost modernizare beneficiind de un sistem de conducere a focului ACT-30, si dupa 1990 tunurile fiind modernizate, si transformate in sistemul AA Viforul, nu tot asa s-a intamplat cu sistemul AA 2×14,5mm sau 4×14,5mm, acesta ramanand ne-modernizat.
– In cazul mitralierei cu 4 tevi, in timpul tragerilor se mai blocheaza tuburile trase pe teava. Motiv pentru care militarii navelor romanesti prefera sa le foloseasca in varianta dual. (informatie pe care o am de la niste prieteni marinari ce lucreaza la Divizionul de Nave purtatoare de artilerie – Braila)
Mustata Ciprian
Sursa:
https://en.wikipedia.org/wiki/14.5%C3%97114mm
https://en.wikipedia.org/wiki/ZPU
http://www.arsenalpark.ro/muzeu/mitraliere/item/mitraliera-aacal145-mm2-tevi-zpu-2
http://romarm.ro/product/14-5-x-114-machine-gun/
http://www.revista.forter.ro/_wsn/2014_3/07-arm/0A.htm
http://www.umcugir.ro/products.html