Platforma de lansare a proiectilului inteligent BASIR este una mobila, fiabila, 6×6, dispune de o cabina usor blindata, in spatele acesteia, iar dupa roata de rezerva pare sa aiba o ,,cutie” pentru depozitarea munitiei. Lipita de cutie pare sa fie o bancuta pentru echipaj.
Platforma ,,duce in spate” obuzierul HM 41 155mm.
Specialistii sustin ca acest obuzier este foarte similar cu M114 – le american. Potrivit unor surse iraniene, calibrul este de 155mm, cantareste 6.890 kg si are capacitatea de la lansa proiectile cu continut puternic exploziv pana la o distanta de 30.000m.
Obuzierul a fost oferit catre export, dar nu este cunoscuta nici o alta tara cu exceptia Iranului care sa utilizeze acest sistem.
Fuziunea dintre obuzier si camionul de pozele de mai sus a avut loc in 2011.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PDvhzDioG1w&w=420&h=315]Iran se numara printre cele cinci state capabile sa produca aceasta thenologie. Omologul lui BASIR in tabara rusesca este Krasnopol, ce utilizeaza ca platforma de lansare: D20 (obuzier care este fabricat si in Romania), 2S3 Akatsiya, 2S19 MSTA, 2A65 (Msta-B).
(soldati romani langa D20 romanesc)
Americanii produc si utilizeaza M712 Copperhead. Spre deosebire de iranieni si rusi, americanii au avut susces cu proiectilul lor la export. Statele ce au importat Copperhead sunt: Australia, Egipt, Iordania si Taiwan.
Ahmed Vahidi, ministrul apararii iraniene, sustine ca in afara de Iran, Rusia si SUA nici un alt stat nu are capacitatea de producere a proiectilului fara schimb de tehnologie.
Camionul pare sa aiba succes, nu doar pentru ca pare destul de solid si impunator. Acesta poate servi si ca platforma MLRS.
Daca ar fi sa aleg intre forta de distrugere a unui Grad si precizia lui BASIR, as alege precizia!
Citeste si: Perspectivele artileriei autopropulsate romanesti, fata in fata cu proiecte similare straine
Nero Flash