Romania Military

Presa de la Bruxelles despre Unirea Republicii Moldova cu România

ber_ger

Un grup de senatori și deputați din partea tuturor partidelor din Parlamentul României și-au asumat ca pe cale legislativă să implementeze proiecte pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Lansarea grupului „Prietenii Unirii” în Parlamentul României a avut loc la 10 februarie, iar din grup fac parte 40 de senatori și deputați români.

Dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova, sunt câteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar „Prietenii Unirii”.

Cu toate acestea, propunerea cea mai controversată, scrie presa de la Bruxelles, enunțată de unii dintre parlamentari, este dacă România va veni cu „oferta” privind reunificarea.

„Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova, să-i ajutăm să găsească Europa și valorile europene, în cazul în care unitatea va fi o soluție acceptată de UE și NATO, vom fi bucuroși să o realizăm”, spune Ovidiu Raețchi, parlamentar român, membru a Partidului Național Liberal (PNL).

Acest subiect deschide răni istorice dar și unele actuale, inclusiv războiul din Ucraina și zona de conflict înghețat din Moldova, Transnistria, o republică separatistă în partea de est a țării, care ar putea lărgi schisma dintre Rusia și UE, se arată într-un comentariu al presei de la Bruxelles.

Acțiunea vine într-un moment tensionat pentru Republica Moldova, care suferă de o criză economică, prăbușirea monedei și corupția larg răspândită.

Politicienii români declară sprijinul lor profund pentru o „uniune”, dar nu au menționat aceste cuvinte în acțiune. Între timp mișcările pro-unioniste de pe ambele părți ale frontierei sunt o promovare a unirii ca un răspuns la problemele Republicii Moldova.

„Republica Moldova nu are o șansă de supraviețuire și singura soluție de a părăsi această criză este o uniune cu România”, susține Dinu Plângău, președintele grupului activist pro-unionist al Tineretului din Moldova.

Activiștii invocă România ca un exemplu de succes economic și politic, ca urmare a creșterii sale economice, aderarea la UE și NATO și program radical anti-corupție, în cazul în care sute de politicieni sunt arestați sau trimiși după gratii.

Dar, la Chișinău, partidele din parlament nu au militat pentru o linie pro-unionistă. Deși moldovenii doresc să adere la UE, ei sunt mai reci față de aderarea la NATO.

„Discuțiile despre unificare sunt doar un mod de a face politica moldovenească mai fragilă”, spune Nicu Popescu, analist senior la Institutul UE pentru Studii de Securitate, „se alimentează discursul anti-românesc de creștere a forțelor în politica moldovenească, care este pro-rus”.

Partidul Socialist are cel mai mare număr de locuri în Parlamentul Republicii Moldova, în timp ce o coaliție incomodă liberalilor conduce guvernul, mai scrie Euobserver.

Sursa: independent.md

Acum stau si ma crucesc (eu George GMT 🙂 ) despre anvergura subiectului Unirii Basarabiei cu Romania in presa ultimelor luni! Daca pana mai cum un an subiectul nu era unul de interes chiar national, acum a devenit unul de interes european, idee aparand atat in presa europeana cat si in presa de peste ocean…

Cu doar o zi un urma vorbind cu Marius la telefon ne miram amandoi de prezenta problemei Basarabiei printre temele zilei, de dezinteresul Rusiei fata de Trasnistria si una peste pare ca cineva impinge pur si simpul Basarabia, cu tot cu Tiraspol, in bratele tematoare ale Bucurestiului, care Bucuresti nu numai ca nu s-a gandit vreodata serios la o astfel de perspectiva dar s-ar putea trezi cu Basarabia in casa fara sa fie intrebat de nimeni nimic…

Asa cum tot scriam pe aici, la barza chioara ii face Dumnezu cuib, cateodata fara s-o intrebe si o si muta cu forta…

Doamne-ajuta, este tot ce mai pot spune!

Exit mobile version