Pentru ca parem sa fi uitat. Iar uitarea inseamna ca vom repeta greselile.
Prima mineriada. 28-29 ianuarie 1990. 30 de ani. S-a schimbat ceva?
FSN organizează în Piaţa Victoriei o contramanifestaţie susţinută de muncitorii de la IMGB, ICTB, IMMR şi IIRUC, iar toţi cei prezenţi sunt unanimi în a-i batjocori pe liderii partidelor istorice. Se ţin discursuri împotriva partidelor care vor sa opreasca ascensiunea politica a Frontului Salvării Naţionale şi se scandează: „Moarte intelectualilor!„, „Jos cu fiii de chiaburi şi legionari!„, „Nu vrem ca cei care au stat la căldura în strainatate, să vină acum şi să ne dea lecţii„, „Noi muncim, nu gândim” şi mulţi au drept argumente bâte şi răngi.
La sfărsitul zilei au loc tratative între partidele istorice şi FSN, dar în urma apelurilor lansate prin mass-media de către presedintele CFSN Ion Iliescu, în 29 ianuarie peste cinci mii de mineri din Valea Jiului sosesc în Bucureşti, înarmati cu lanţuri şi bâte pentru a-i reduce la tacere pe susţinătorii şi conducatorii partidelor istorice. Lor li s-au adăugat alte mii de muncitori aduşi de pe platformele industriale din Bucureşti şi sunt atacate şi distruse sediile PNŢCD şi PNL, iar unii dintre lideri sunt obligaţi să se puna la adăpost de furia minerilor.
În urma evenimentelor, Ion Iliescu a fost forţat sa constituie Consiliul Provizoriu de Unitate Naţională, în care 50% din locuri erau pentru FSN, iar 50% au fost date partidelor politice reînfiinţate sau nou apărute dupa Revoluţia din 1989.
Sursa:
1. Mineriadele, încălcări brutale ale democrației și drepturilor omului, încă nepedepsite ( http://stiri.tvr.ro/mineriadele-incalcari-brutale-ale-democra-iei-i-drepturilor-omului-inca-nepedepsite_61460.html )