Romania Military

Prima nava ruseasca dotata cu Pantsir M a fost lansata

DCIM100MEDIADJI_0357.JPG

„Shkval”

Aflam fara prea mari emotii ca ivanii tocmai ce-si dadura la apa prima nava dotata cu „invincibilul” Pantsir M (ruda sa terestra tocmai ce a incasat una zdravana de la israelieni, cu ajutorului sorei mai mari a Spikeului nostru). Despre navalizarea Pantsirului am mai discutat pe aici, rusii au anuntat-o cu vreo doi ani in urma si s-au tinut de cuvant.

Ca poza de familie, Pantsirul M seamana cu Kashtanul sovietic, adica dispune atat de doua mitraliere rotative (Gatling) cat si de doua lansatoare de rachete.  Iar daca seamana rasare pentru ca Pantsir M nu este varianta navalizata a celui pamantean ci o evolutie a Kashtanului M.

De ce i-au schimbat ivanii numele, greu de spus, probabil la deruta.

Nava care este prima dotata cu P-M se intituleaza „Shkval” si face parte din clasa „Karakurt”, fiind cea de-a treia nava din clasa sa, primele doua au fost dotate, mai clasic, cu AK 630. Nava a fost lansata in aprilie.

Dispunerea CIWS ului

Karakurt class nu sunt corvete ci mai mult o urmasa ceva mai musculoasa a Buyan M si care ar fi capabila sa navigheze ceva mai bine pe mare, asadar o Buyan M mai…maritima, daca putem spune asa.

Tradusa in…americana, Karakurt – class ar fi o mini LCS (litoral combat ships), pe romaneste s-ar numi NPR (nava purtatoare de rachete). Spre deosebire de Buyan M, noile nave vor fi alocate flotelor maritime (nu Caspicii precum Buyan), le vom vedea si noi prin Marea Neagra si japonezii/chinezii prin Pacific, balticii prin Baltica. Navele vor dispune de rachete de croaziera Kalibr-NK si rachete anti-nava dedicate P 800 Onix.

Deocamdata au fost comandate 18 nave, din care cel putin 4 unitati vor ajunge in Marea Neagra.

Daca ne uitam la Karakurt, acestea nu sunt chiar nave de lupta propriu-zise ci mai mult nave purtatoare de rachete, un fel NPR-uri mai mari (si mai complexe), rolul lor in Flota Rusa fiind de nave multiplicatoare de forta, pe langa navele mai mari.

Ori in acest context o aparare anti-racheta cat mai buna pentru navele Romaniei este cu totul si cu totul necesara. Avem nevoie nu de aparare anti-aeriana pe nave, asa cum cred unii dintre noi, ci de aparare anti-racheta stratificata si consistenta. Rusia nu ne va ataca navele cu avioane ci doar cu rachete anti-nava si poate cu submarine, astfel ca – din acest punct de vedere – o dotare cu RAM si ESSM nu mai pare chiar un lux ci o stricta necesitate.

Revenind la noul Pantsir M (care este de fapt un Kashtan M), acesta a primit un nou radar si un nou sistem opto-electronic, iar fata de predecesorul sau (care putea ghida o singura racheta spre tinta), poate angaja simultan patru tinte. Racheta este 57E6E, raza 20km (folosita si de sistemul AA terestru), sau Hermes K, raza 30km, ghidata de radarul complexului.

GeorgeGMT

Exit mobile version