Foto: globalresearch.ca
Criza economică din SUA şi Europa, amplificarea tensiunilor în Asia, războiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numără printre principalele provocări din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii François Hollande şi Angela Merkelm notează AFP.
CRIZA ECONOMICĂ ÎN SUA ŞI EUROPA
„Nicio problemă de politică externă din 2013 nu va conta mai mult decât capacitatea Statelor Unite şi Europei de a-şi soluţiona crizele economice”, apreciază Jessica Mathews, preşedinta Centrului de reflecţie Carnegie, într-o lucrare colectivă, intitulată „Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013”.
Statele Unite se confruntă cu un „vârf fiscal” (fiscal cliff) îngrijorător, o cură de austeritate care va afecta ţara în cazul în care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei şi asupra bugetului până la sfârşitul anului.
În ceea ce priveşte Europa, „provocarea rămâne în a combina disciplina economică şi voinţa politică„, este de părere specialista americană.
Criza Zonei Euro „a înregistrat o mutaţie în 2012, de la o boală mortală la o boală cronică ce va dura mai mulţi ani”, constată ea, avertizând liderii francezi, italieni, spanioli şi portughezi că în 2013 va fi necesar „să menţină un tratament de şoc, să evite regresele – în special în Franţa – şi să continue să acţioneze în vederea unei reluări a creşterii” economice.
Expertul francez îşi exprimă totodată îngrijorarea faţă de „efectele pe care încetinirea (economică) mondială le-ar putea avea asupra Chinei”.
Potrivit unui scenariu pesimist, Zona Euro va „tăia drastic importurile chineze, din cauza unei recesiuni mai importante decât s-a prevăzut”, antrenând „consecinţe politice, sociale şi geopolitice în China„. Noul lider Xi Jinping „nu poate să permită o încetinire a creşterii (economice) şi o acumulare de probleme politico-economice”, apreciază Jessica Mathews.
DISPUTELE TERITORIALE ALE CHINEI CU VECINII
Numeroşi analişti se tem de o amplificare a tensiunilor în regiunea Asia-Pacific, urmată de o cursă a înarmării sau chiar de un conflict armat. Focarele acestor tensiuni sunt arhipelagurile din Marea Chinei pe care şi le dispută Beijingul cu vecinii săi din sud-estul Asiei, Japonia şi Coreea de Sud. Statele Unite au o alianţă militară cu Japonia, dar refuză să se implice.
IRANUL
Problema nucleară iraniană rămâne „dosarul cel mai fierbinte” în 2013, existând „o probabilitate destul de mare a unei conflagraţii regionale de prim ordin”, preconizează Vaïsse. Marile puteri şi Israelul suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, lucru dezminţit de regimul islamic.
SIRIA
Unii experţi întrevăd amorsarea unui „consens internaţional” – în special în urma unei flexibilizări a poziţiei ruse -, care să permită în 2013 „începutul unei lungi şi dificile tranziţii politice”, apreciază Mathews. Evocând ameninţarea armamentului chimic, Vaïsse consideră „posibil ca războiul civil să se încheie, dar să existe, cu toate acestea, nevoia unei intervenţii occidentale cu scopul asigurării ordinii şi stabilităţii”.