Reluăm integral comunicatul de presă al MApN:
Informație de presă
Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.
Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august.
Biroul presă
Comentariul RoMilitary
Ceea ce trebuia să se întâmple demult s-a întâmplat în sfârșit. Aș reține din comunicat, citez, „nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.”
În contextul relațiilor tensionate cu Damen, pe fondul încetării acordului dintre Damen și statul român privind șantierul naval de la Mangalia (fostul Daewoo), având în vedere condițiile economice fundamental diferite de momentul lansării licitației precum și învățămintele războiului dintre Ucraina și Federația Rusă, s-ar părea că MApN a preferat să anuleze această licitație în loc să încerce să încheie un contract cu ofertantul care a ocupat locul 2, Damen. Merită menționat faptul că, în urmă cu mai mult de un an, Damen declara că-și menține oferta, detalii aici.
Motivul invocat de MApN (destul de subțirel în opinia mea, există acele credite de angajament, dar poate că greșesc), lipsa fondurilor necesare, poate să însemne foarte multe, de la lipsa voinței politice pe fondul problemelor cu care se confruntă în prezent bugetul de stat până la o regândire completă a misiunilor pe care Forțele Navale Române trebuie să le îndeplinească în Marea Neagră și, pe cale de consecință, nevoia regândirii mijloacelor tehnico-tactice necesare îndeplinirii acestor misiuni.
Știm că recent au fost „lansate” mai multe programe, unele cu mai multe șanse de finalizare (modernizare NPR, achiziție vânătoare de mine, elicoptere navale ASuW), altele cu mai puține (submarine), nu pot decât să zic că, vom vedea… În mod normal, ceea ce ar trebui acum să urmeze ar fi modernizarea și înarmarea celor două T22R în regim de urgență.