Zbor pe coasta Atlanticului
30.09.2014 – la ora 15.02, după un zbor de 7 ore, aeronava C-130H pilotată de cdor. Marian Dinescu și lt. cdor. Sorin Niță aterizează pe pista aerodromului Monte Real, având la bord primul detașament roman.
Programul „Avion Multirol al Forțelor Aeriene” și procesul complex de creare a capabilității operaționale aeriene cuprinse in „Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană”, continuă în ritm accelerat prin demararea instruirii în Portugalia a personalului ce va exploata aeronavele F-16A/B MLU. Acest program reprezintă un element esențial pentru procesul de transformare și modernizare a Forțelor Aeriene, introducerea în dotare a aeronavei F-16 fiind însoțită de implementarea unei noi filozofii de operare, instruire și asigurare a sprijinului logistic pentru aeronavele de luptă multirol.
Pregătirea preliminară a misiunii din Portugalia a fost deosebit de complexă, iar personalul a trecut printr-un îndelung program de instruire ce a inclus și multe elemente în premieră pentru Forțele Aeriene, fiind important de menționat parcurgerea de către piloți a cursului de pregătire fiziologică inițială, a antrenamentului și testării la centrifugă la factor de sarcină 9g și a cursului de supraviețuire pe apă.
Odată finalizată etapa de pregătire preliminară, primul grup format din 23 de piloți, ingineri, tehnicieni și planificatori de misiune s-a îmbarcat la data de 30 septembrie 2014 în aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române, iar după un zbor de 7 ore a aterizat la Baza Aeriană 5 Monte Real din Portugalia. Acest prim detașament, dislocat în Portugalia pentru instruire, face parte din nucleul de bază al personalului care va asigura exploatarea aeronavelor F-16 A/B MLU ce vor sosi în România în anul 2016. Personalul Forțelor Aeriene Române va fi dislocat la Monte Real în mai multe serii și va parcurge cursuri cu durate diferite de pregătire, până în anul 2017. La finalul acestei perioade piloții vor fi instruiți la nivel Combat Ready, fiind în măsură să execute întreaga gamă de misiuni de apărare aeriană și de atac al țintelor terestre și maritime, ce intră în posibilitățile aeronavelor F-16 MLU.
Forțele Aeriene Portugheze au pregătit la superlativ sosirea detașamentului român, asigurând programele, spațiile și mijloacele de instruire, spațiile de cazare și de hrănire, mijloacele de transport și comunicații, spațiile și mijloacele de petrecere a timpului liber și de desfășurare a activităților culturale și sportive. În același timp, personalul Bazei Aeriene 5 desfășoară o activitate febrilă de pregătire a celorlalte elemente ce trebuie livrate conform contractului de achiziție a avioanelor F-16 A/B MLU, în scopul finalizării lor la termenele stabilite sau chiar în avans. Colonelul Alberto Francisco, comandantul Bazei Aeriene 5, este hotărât să asigure derularea procesului de instruire în strictă conformitate cu prevederile contractuale, urmărind ca pregătirea personalului român să se desfășoare în condiții optime și la cel mai înalt nivel calitativ. Efortul depus de personalul bazei de la Monte Real este considerabil, având în vedere faptul că în perioada septembrie – decembrie 2014 unitatea a dislocat la Siauliai, Lituania un detașament compus din 70 de militari și 6 aeronave F-16A MLU pentru asigurarea Poliției Aeriene în țările baltice.
Programul de instruire în Portugalia a personalului român a început cu o primă perioadă administrativă de instalare, fiind urmat de cursurile teoretice de pregătire inițială. După parcurgerea acestora, în primele zile ale lunii noiembrie va începe faza de pregătire practică, ce include instruirea la aeronavă a personalului tehnic și instruirea în zbor a piloților. Aceștia vor parcurge programul de trecere pe aeronavă”Initial Qualification Training – IQT”, în cadrul căruia se vor familiariza cu caracteristicile de zbor ale avionului F-16 și vor executa primele zboruri în simplă comandă. După finalizarea programului de trecere pe aeronavă piloții români vor parcurge programul „Initial Mission Qualification Training – IMQT”, în cadrul căruia vor fi instruiți pentru executarea misiunilor de apărare aeriană și de atac al țintelor terestre cu toate categoriile de sisteme și armamente ce vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ulterior, în funcție de nivelul de experiență și de calificările deținute, vor fi pregătiți și piloți lideri de formație, piloți instructori și piloți pentru executarea zborurilor tehnice. Până la finalul perioadei de pregătire, în Portugalia vor fi instruiți 9 piloţi şi 75 de tehnicieni.