Romania Military

Project 677 Lada-class revine

„Lada” class ii spun rusii, „St. Petersburg” class l-au „poreclit” astia din NATO, dupa numele primei nave lansate. Teoretic, „Lada” este un submarin de generatia a patra (conform nomenclatorului rusesc) si este inlocuitorul clasei Kilo (si Kilo imbunatatit de le-au adus prin Marea Neagra). Ar trebuit sa fie o nava cu totul noua din cam toate punctele de vedere, o nava demna de secolul XXI.

Tot teoretic, Lada class a fost proiectata cu gandul ca acest tip de submarin sa devina coloana vertebrala a flotei de submarine diesel-electrice rusesti. Prima nava, „St. Petersburg” a fost lansata in 2004, a inceput testele pe mare in 2005, transferata Marinei Ruse in 2010. Constructia navei a inceput insa inca din 1997.

Planurile erau ambitioase, sase nave pana in 2015, opt nave in total, dar pe la mijlocul anului 2011, marina a anuntat ca aceasta clasa de nave nu va fi acceptata in dotare datorita unor grave si foarte multe probleme de proiectare.

Doar ca anul viitor s-a razgandit, astfel  ca „Lada” merge mai departe si in 2018 primul submarin (prima nava nu va fi folosita ca nava de lupta ci doar pentru testarea si dezvoltarea de noi tehnologii)  operational – „Kronstadt” a fost lansat la apa in santierul din St. Petersburg.

Directorul santierului naval „Admiralty Shipyards” –  Alexander Buzakov – a declarat cu ocazia lansarii: ” Despite construction halts and money shortages, the submarine has been launched. It should be mentioned that this lag has allowed us to use the experience of building and utilization of the [type Project 677 diesel-electric submarine] ‘Saint Petersburg’. The Project 677 underwater combatant outperforms her predecessor, the Project 636 (Improved Kilo-class) diesel-electric submarine, in a drastic manner. We believe that the Project 677 will be the future of the Navy’s diesel-electric underwater component and hope for a large series of the submarines.”

De remarcat ca „Kronstadt” se afla in constructie de numai putin de 13 ani…

Urmeaza teste intensive, iar daca totul merge bine in 2019 nava va fi predata marinei.

Cea de-a treia nava  – ” Velikiye Luki” – ar trebui sa intre in dotare prin 2021.

Noua clasa de submarine rusesti va putea folosi, pe langa torpile si rachete de croaziera poate chiar rachete anti-nava, va avea o raza mare (+6000Mm) si daca marina o cere, navele vor putea fi dotate cu sisteme de propulsie AIP, sistem care deocamdata se afla si el in teste.

Cu toate astea, „Lada” are un deplasament in imersiune mai mic decat cel mai mic „Kilo”, undeva la 2700 to. Viteza maxima in imersiune ar atinge 21 Nd. Ca armament principal, navele vor dispune de sase tuburi lans-torpila de 533mm. Fara lansatoare verticale si alte dichisuri, de unde rezulta ca VLS-urile pe submarine nu sunt deloc chiar atat de necesare.

Echipajul va avea „doar” 37 de membrii (fata de 90 la Kilo), de unde putem deduce ca nava are un grad ridicat de automatizare. Rusii declara ca noul submarin, la ca fel ca si inaintasul sau „Kilo”, va dispune de un invelis special (o tehnologie noua) care va ingreuna detectia submarinului aflat in imersiune de catre un sonar activ.

Din punctul nostru de vedere cred ca putem sta linistiti, Rusia nu si va trimite noile submarine in Marea Neagra ci, cel mai probabil, spre Pacific, Flota Nordului si Baltica.

Dar surprizele pot aparea oricand si de aici incolo necesitatea ca si Marina Romana sa aiba proprile ei submarine creste  si tot creste.

Sa aducem aminte ca cel mai bun sistem anti-submarin este un alt submarin.

GeorgeGMT

Exit mobile version