Romania Military

Provenienta personalului militar – USA

recrutare

De fiecare dată când m-am pus să caut ceva în materie de reglementari în SUA ajung la o concluzie: aştia sunt nişte nebuni! Păi cum să nu bagi tu o chichiţă între două virgule, cum să nu interpretezi tu legea pe principiul izmenelor (tragi de ele pân’ se rup), cum să fii tu atât de expus şi egal în faţa legii. Cum să faci legislaţie atât de simplă şi clară încât orice prostovan o poate înţelege şi, în faţa autorităţii, îşi cunoaşte drepturile?

Cercetam puţin cum se formează personalul în forţele armate americane, us uniformed services şi m-am gândit să vă prezint informaţiile relevante în corelaţie cu articolul anterior.

a. În varianta simplă pe care o dezvoltăm mai jos, dacă ai aspiraţii ofiţereşti sunt 4 proceduri de admitere:

  1. Academie – West Point pentru armată, Annapolis pentru marină (Forţe navale + puşcaşi), Colorado Springs pentru aviaţie;
  2. ROTC – Reserve officer traing corps – pe lângă marile campusuri universitare, pregătire în rezervă şi apoi pentru cine doreşte serviciu activ după obţinerea diplomei;
  3. OCS – Officer candidate school – adică dacă (crezi că) ai “stofă” de ofiţer şi susţii un examen, mai apoi eşti admis la şcoala de ofiţeri (Officer training school). De menţionat ar fi că sursa de provenienţă este atât personal militar aflat în serviciul activ cât şi personal civil – https://www.goarmy.com/careers-and-jobs/current-and-prior-service/advance-your-career/officer-candidate-school.html;
  4. DC – Direct Comission – admis direct în sistem – juridic, serviciul religios (Chaplain), medicină. De menţionat ar mai fi că, începând cu anul 2019, US Army a extins programul de DC şi pentru IT -> link-ul la dispozitie https://www.goarmy.com/army-cyber/cyber-direct-commissioning-program.html.

Schematic, cam aşa stă problema:

 

Schema asta, pentru mine, este destul de importantă şi mi-a dat puţin de gândit. De ce cea mai mare putere militară de pe planetă obţine doar 13.8% din personalul ofiţeresc din academie, dacă luăm exemplu US ARMY? De ce majoritatea vine din ROTC şi OCS? Simplu, costuri şi resursă umană. Îi pur si simplu prea scump pentru academie şi cum atrage armata în sistem tineri din mediul civil cu adevărat buni. Dar acel “buni” trebuie altoit şi cu rezultate constante şi bune în cadrul programului ROTC.

b. Pentru soldaţi situaţia este relativ simplă, cam trebuie să mergi la un birou de recrutare şi să fii sanatos. Comic mi s-a părut că la noi candidatul vine şi este întrebat, dacă sunt locuri, unde vrea? Ce arma, ce specialitate? Păi de unde să ştie un copil de 19 ani ce-i aia infanterie, infanterie mentolată sau infanterie pescarească. Depaşind miştoul cazon, dacă întrebi un copil de 19 ani care-i diferenţa între infanterie şi politie militară mira-m-aş să stie. Nu ne bagăm la cercetare şi cercetarea de armă. Nu-i vina copilului dar, dacă noi persistăm în prostie, într-un sistem complicat inutil, americanul nu. MOS-ul (Military occupational specialty), sau specialitatea militară este conferită unei persoane după ce este admis în sistem şi nu inainte. MOS-ul se dă în funcţie de un test de aptitudini. Mi se pare simplu şi la obiect în sensul că nu candidezi pentru un post de soldat arma artilerie spre exemplu ci eşti admis în sistem pe baza unui interviu de selecţie şi o probă sportivă, ambele eliminatorii şi apoi, în urma unei pregătiri de bază, elementare, ţi se administrează un test în urma căruia eşti confirmat într-o armă, urmând să îţi continui pregătirea în această specialitate.

Ca subofiţer (NCO – non comissioned officer), nu există o variantă direct din civilie plus o şcoală de subofiţeri precum în România. Se ajunge subofiţer prin a fi promovat din rândul soldaţilor (enlisted). Şcolile de subofiţeri sunt acolo şi sunt menite să “lustruiască” un proaspăt subofiţer sau un subofiţer de stat major, dar ele nu sunt obligatorii. Nu se poate intra în serviciul militar direct subofiţer. Intrarea în rândul subofiţerilor este condiţionată de abilitatea persoanei de a conduce, abilitate care este evaluată de către subofiţeri şi ofiţeri care fac parte din lanţul de comandă şi nu bazat pe scoruri sau timp în grad.

NCO-ul/Subofiţerul începe în SUA de aici:

Exemplu USMC

Practic, discutăm de soldaţi (enlisted) care sunt admişi la Noncommissioned Officer Education System (NCOES). Ca să nu alterez prin traducere scopul acestor cursuri m-am gândit să copiez direct din manualul american:

Noncommissioned Officer Education System (NCOES). The NCOES is a series of leadership training courses and classes that train Soldiers how to lead at varying levels from sergeant to command sergeant major. Each course is specifically designed for each level of increased responsibility and accountability, and you leave each course with leadership skills that only the U.S. Army can provide. Below are the courses included in NCOES.

Concluzia de final pentru mine rămâne, americanii preţuiesc excelenţa şi doresc să o aibă în sistem indiferent pe ce cale ar veni. Mentalitatea de castă militară este una învechită şi, în faţa ameninţărilor actuale, îmi pare a fi şi o formă de prostie cumulată cu egoism. Pregătirea militară ar trebui să fie deschisă pentru oricine, în functie de aptitudini şi dorinţă. Luxul de a ţine oamenii la uşi ar fi trebuit să dispară în 2014, o dată cu cele întâmplate în Ucraina.

 

Surse şi documentaţie:

https://web.archive.org/web/20120626021140/http://prhome.defense.gov/RFM/MPP/ACCESSION%20POLICY/PopRep2010/appendixb/b_30.html

https://asvabpracticetestonline.com/army-mos-codes/

https://www.military.com/join-armed-forces/asvab/asvab-scores-and-military-jobs.html

https://www.goarmy.com/soldier-life/being-a-soldier/ongoing-training/leadership-training.html

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Marine_Corps_rank_insignia

 

PS.

Vorbeam la telefon cu un prieten care ne-a părăsit pentru Regatul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Dacă vreţi să vedeţi cum se face recrutare jucaţi-vă un pic cu acestă aplicaţie: https://www.royalnavy.mod.uk/careers/role-finder . Vă va găsi roluri în funcţie de pregătire, educaţie, interes etc. Mă simt ciudat făcând asta, parcă îmi este dor de un don’ adjutant bătrân, cu un a4 în faţă, care completează el ceva acolo pentru tine şi la sfârşit te trezeşti la infanterie la Făgăraş.

Asta-i ca teaser pentru articolul următor.

 

Mă semnez al vostru Lt(rez)

 

PPS.

Merci Alex de completări! Cu respect!

Exit mobile version