Americanii nu renunta si continua dezvoltarea unei rachete anti-nava cu raza foarte lunga lansabila de pe vehiculele HIMARS si M 270. Se asteapta ca PrSM sa devina operationala dupa 2025 dar nu foarte mult “dupa”.
Raza maxima va depasi 500 km si daca va ganditi la Iskanderul anti-nava (rusii surubaresc la ea) ei bine americanii sustin ca rusoaica va putea angaja doar nave aflate in stationare in timp ce PrSM va putea angaja nave la modul general, mai miscatoare de felul lor sau mai stationare.
Lockheed Martin, dezvoltatorul noii rachete anti-nava, va avea printre clienti nu numai USMC ci si US Army, doritoare si ea sa poata angaja nave inamice in proximitatea tarmurilor aflate in responsabilitate.
Racheta va dispune si de capacitatea “land attack” adica va putea fi folosita si impotriva tintelor de pe uscat. Un camion HIMARS va transporta un container cu doua rachete, un vehicul pe senile M 270 doua containere.
Conform celor de la Lockheed sistemul de ghidaj a fost deja testat impotriva tintelor in miscare cu succes si tot conform companiei producatoare, in 2023 ar putea fi introdusa in serviciu o varianta mai “saracuta” a PrSM, adica racheta va putea lovi doar tinte stationare, urmand ca din 2025 sa apara si PrSM full, adica varianta care poate lovi orice.
Stim deja, PrSM este o racheta anti-nava care ataca obiectivul pe o traiectorie balistica, viteza maxima la atingerea tintei poate depasi Mach 5, ducand astfel PrSM in zona rachetelor hipersonice, ori in fata unei astfel de amenitari doar navele care au la bord radare din familia AEGIS si rachete anti-racheta SM ar avea vreo sansa de interceptie.
Orice alta nava, dotata cu sisteme anti-aeriene mai clasice sa spunem va fi lovita fara sansa de a se putea apara atat timp cat racheta o nimereste.
Problema in cazul PrSM sau Iskander vine de la viteza exceptional de mare cu care aceste rachete se indreapta spre tinta pe traiectoria finala. Si P-800 Oniks ruseasca vine de sus (+10 mii de metri) dar are o viteza supersonica, radarul navei o detecteaza usor si sistemele de aparare pot face fata.
Astfel ca rachetele balistice anti-nava devin o realitate greu de ignorat. N-am pus mare baza pe ele atunci cand chinezii s-au laudat ca detin asa ceva, sau cand iranienii au sustinut ca si ei, dar cand rusii si americanii dezvolta in paralel astfel de rachete lucrurile devin cu adevarat serioase si mai ales credibile.
Sigur, noi avem HIMARS, dar asta nu inseamna neaaparat ca vom achizitiona si PrSM (sau macar ca americanii ne-ar vinde asa ceva) dar daca avem lansatorul racheta nu poate fi nici ea departe in anumite conditii geopolitice potrivnice. Bine ca avem sistemul de lansare iar americanii racheta in dezvoltare…
GeorgeGMT
P.S. Nicolae: Au apărut știri conform cărora China ar fi reușit să lovească o navă în mișcare cu o rachetă balistică anti-navă, fără alte detalii. Mai multe informații puteți citi aici.