Romania Military

Puma IFV o eterna durere de cap pentru germani

O Puma germana cu pletele in vant…

De fapt masina de lupta a infanteriei Puma – a fortelor terestre germane – da batai de cap proprietarilor sai pe mai multe paliere.

Primul impediment, pentru o coabitare armonioasa, este pretul, care initial era vehiculat in jurul a 9 milioane de euro per bucata, dar n-a trecut mult si Pumele germane au dovedit ca au nevoie de o modernizare relativ ampla si din 2015 (anul intrarii oficiale in dotare) pana in 2021 – cand primele 42 de vehicule modernizate au intrat in inventarul unitatilor germane – pretul per bucata de Puma IFV a  ajuns spre 17 milioane de euro.

Mult, putin?! Demn de remarcat ca nu exista astazi niciun tanc care sa coste, nou-nout si dotat complet, atat de mult.

Si cu toate acestea MLI Puma da batai de cap armatei. A doua mare problema, poate mai serioasa decat pretul, este calitatea tehnica a masinii de lupta.

Astfel, se spera ca actualul program de modernizare sa faca sa dispara toate neajunsurile gasite in exploatare dar din pacate lucrurile au degenerat pana la punctul in care o mare unitate germana este incapabila sa-si execute misiunile de lupta (mai stim noi pe unii care repeta precum o moara stricata cum ca “armata isi poate indeplini misiunile”).

Cert este ca la 1 ianuarie, Germania preia de la Franta comanda fortei de reactie rapida a NATO (Very High Readiness Joint Task Force) iar aceasta forta de reactia foarte rapida presupune ca unitatile componente pot fi gata de lupta – daca o tara membra NATO ar fi atacata de rusi – in doar cateva zile.

5000 de oameni care practic dorm cu arma langa ei.

Necazul este ca odata ce germanii preiau comanda brigazii, Panzergrenadierbrigade 37 intra in alerta, ori degeaba intra panzergrenadierii in alerta daca Pumele lor nu sunt functionale. Si chiar nu sunt, asadar germanii nu prea au cu ce sa reactioneze foarte rapid, decat poate, cu mersul pe jos.

Panzerspahwagen Sd. 234 Puma pe vremea cand Pumele germane chiar functionau cum trebuie…

Panzergrenadierbrigade 37 ar trebui sa aiba gata de lupta in orice moment cel putin 40 de Pume din cele 42 aflate in dotare, dar intr-un recent exercitiu de lupta 18 vechiule blindate au avut avarii semnificative, inclusiv incendii la bord.

Conform celor de la Der Spiegel, aprope toate Pumele implicate in exercitiu au avut probleme. Unele au fost de natura mecanica (uzura prematura a pinioanelor), cel mai adesea electronica dar si electrica. Conform comandatului unitatii germane, sistemele electronice sunt in mod particular vulnerabile, existand si cazuri in care circuitele electrice au generat incendii.

Si ca sa stie contribuabilul german de ce costa Puma IFV 17 milioane de euro bucata dupa modernizare, tot comandatul unitatii ne lumineaza si constata ca: (defectiunile) “had never before occurred at this frequency.” Adica costa cam dublu dar apar defectiunile mult mai des decat inainte…

Probleme au fost si la turele, Puma IFV modernizata avand doua configuratii de turela: una cu tun de 30mm si alta cu turela MELLS care are si doua rachete Spike.

Purtatorul de cuvant al ministerului german al apararii crede insa in minuni si se declara optimist: “We were still confident after the previous exercises, because the Puma had performed well there. And now we have this unusually high number of failures.”

Desi eu cred ca atunci cand oficialul german a folosit termenul de “confident” se gandea de fapt la “faith”, pentru ca doar speranta intr-o interventie divina ar putea sa mai faca ca Panzergrenadierbrigade 37 sa aiba cu ce pleca la lupta daca ar fi nevoie.

Doar ca ministrul apararii de la Belin nu impartaseste “credinta” purtatorului sau de cuvant, Frau Christine Lambrecht anuntand ca o sa dea la dracu Pumele defecte si le va inlocui cu batrana MLI Marder, asta pentru ca unitatea germana sa-si poata indeplini eventualele misiuni. Mai batraneste dar acolo, gestul conteaza pana la urma si intentia curata…

Cu toate acestea, o astfel de schimbare din scurt cam face praf toata coeziunea unitatii, pentru ca pe de o parte, oamenii s-au antrenat pe Pume, greu de presupus ca vor fi la fel de eficienti cu o cu totul alt tip de masina, alti senzori etc. Iar daca Marderul va veni cu proprile echipaje, acelasi drac, pana la 1 ianuarie greu sa compensezi lipsa de pregatire cu Marder si tot in lipsa de coeziune a trupelor o dai.

Deocamdata insa Frau Lambrecht a pus pantofiorul in prag si a spus ca nu va mai accepta niciun alt lot de Pume IFV “modernizate” pana cand nu se va gasi o rezolvare a problemelor deja aparute. Cu toate ca apreciem la modul superlativ hotararea doamnei ministru, nu putem sa nu ne intrebam la ce spera domnia-sa sa se intample cu Puma ca intr-un final sa functioneze asa cum ar fi trebuit inca din 2015?

Mai trebuie precizat ca programul de modernizare al Puma a fost lansat la doar de trei ani de la acceptarea in dotare a primelor unitati (al dracului de rapid, vehiculele par sa fie iesit imbatranite moral direct din uzina). Initial se dorea a fi comandate 450 bucati, mai apoi s-a ajuns la 350.

Producatorii “minunatiei” germane sunt Krauss-Maffei Wegmann si Rheinmetall Landsysteme.

Cum au ajuns germanii sa proiecteze si mai apoi sa produca o astfel de masina de lupta pentru infanterie ramane un mister, iar faptul ca problemele aparute sunt extrem de greu, se pare, de remediat, ne duce cu gandul ca cineva a gresit foarte grav chiar din stadiul de proiect iar modificarile ori ca sunt foarte greu de realizat ori foarte scumpe.

Cel mai probabil ca ambele variante sunt corecte daca tinem cont de faptul ca o Puma modernizata costa 17 milioane de euro, o suma care face ca blindata germana sa fie cu totul imposibil de vandut oricarei alte armate de pe glob, iar pretul final practic s-a dublat de la 9 la 17 milioane.

Nu ca cineva s-ar gandi macar sa intrebe, in conditiile in care aproxmativ 40% din vehiculele unei brigazi s-au dovedit a nu fi apte de lupta.

Dincolo de Canalul Manecii, britanicii ii inteleg pe germanii si dau intelegator din cap, ei ar vrea sa aiba cu Ajaxul lor necazurile germanilor cu Puma IFV, asta ca sa pricepem cu totii ca oricat de rau le-ar merge unora (germanii), este intotdeauna loc de mult mai rau in cazul altora (britanicii).

GeorgeGMT

Exit mobile version