Romania Military

Punct de vedere – Suprematia aeriana – Viitorul ,,curge” pro Rusia – China

In timpul razboiului Coreean, fortele terestre pro-,,democratie” (americano-coreene) nu au putut fi atacate de aviatia ,,pur-sovietica” pe atunci, deoarece pilotii americani, mult mai experimentati, au reusit sa castige suprematia aeriana.
Si de atunci pana in present USAF (NATO) a facut o traditie din a castiga suprematia aeriana, episodul s-a repetat in Vietnam, Irak, Libia si Iugoslavia (cele mai spectaculoase dueluri aeriene).
Adversarii americanilor (Rusia/China) au trecut la dezvoltarea unei tehnologii care sa faca imposibila dominatia aeriana.
,,Inima” acestei amenintari sunt sistemele S-300/HQ 9 pe care Rusia si China continua sa le dezvolte pentru a combate suprematia aeriana americana.

Aceste sisteme pot depista si ataca simultan, mai multe tinte, pe o raza de peste 100 de mile. Problema pentru USAF e ca aceste unitati nu sunt fixe.
Sistemele sunt mobile si in cateva ore sau zile se pot afla in alte pozitii strategice.
Cel mai bun exemplu este situatia Taiwanului. China a inceput sa instaleze pe coasta sa din regiune echipamente sofisticate incepand din anul 2000. Sistemele includ: HQ 2, HQ 9, SA 10 si SA 20 si astfel spatiul aerian a devenit impenetrabil pentru un avion de generatia a IV-a.
Americanii iau in calcul si versiunile SA 20 ce au fost adaptate fortelor navale. Astfel Taiwanul este prins sub o ,,umbrela” AA chinezeasca, ne mai putand sa-si ridice avioanele de la sol sau sa primeasca ajutor de la portavioanele americane.
In 1977 topul celor mai bune avioane de lupta era dominat de F-15/F-16, in 1997 prima pozitie era ocupata de Su-27/F-15 O, iar in 2008 SUA coboara de pe prima treapta lasand locul Chinei si Rusiei reprezentate prin J 11 si Su 30.
Amenintarea numarul 1 pentru USAF o reprezinta avioanele produse de industria ruseasca, in special MIG 29 SMT, Su-30MKK, Su-30MKi.
China face progrese semnificative in domeniul aero-spatial, cele trei avioane chinesesti cu sanse majore de a contracara avioanele USAF/NATO sunt: J-10, J-11B, JF-17.
NATO este ingrijorata de faptul ca Rusia/China sunt dispuse sa vanda acestor aparate, oricarui stat care este dispus sa plateasca pentru ele.
Pana in 2065 toti adversarii americanilor vor detine aceste aparate, exemplele majore de azi: India, Pakistan, Algeria si Venezuela.
Avantajul radarului este tot in tabara ruso-chinezasca. Radarul poate detecta 10 tinte, iar 4 dintre acestea sunt interceptate simultan de rachete AA sofisticate.
Suprematia rachetelor AA este si ea in favoarea Rusiei.
Tehnologia de bruiaj a rachetelor si a radarelor este tot de partea Rusiei/Chinei.
Aerodinamica avioanelor Su/J le face mai fiabile si mai manevrabile decat F-15 considerat varful de lance al USAF.
Problema ce mai mare vine din partea Rusiei care sa afla in dezvoltarea unui nou aparat de generatia a V-a. Su-35 va include un radar foarte sofisticat, cele mai letale rachete si tehnologie stealth.
Avioanele de tip PAK-FA si XXJ sunt la ,,rasaritul” erei. Expertii considera ca aceste aparate vor fi mult mai performante decat F-22 si F-35.
Temerea cea mai mare pentru NATO/USAF este aceea ca Rusia/China vor combina sistemele de aparare AA si cele mai letale avioane formand o ,,cutie” impenetrabila.


 

NeroFlash

Exit mobile version