Romania Military

Put your money where your mouth is, Mr. President

Cu ocazia festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române de anul acesta, Președintele Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs, redat în clipul de mai jos.

De pe cheul flancat de cele două OPV-uri de clasă T-22R, domnul Iohannis a rostit obișnuitele felicitări adresate marinarilor de pretutindeni și a ținut să reitereze câteva aspecte de mare interes pentru securitatea României la Marea Neagră din care eu am ales să le evidențiez pe următoarele, citez:

Regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice.[…]

Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale.

O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări.

S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii.

Domnul Președinte reiterează ceea ce numeroși analiști susțin de ceva vreme: întărirea Forțelor Navale Române cu tehnică modernă pentru a putea echilibra situația din Marea Neagră. Asta deoarece, dotarea tehnică modernă lipsește cu desăvârșire din cadrul Forțelor Navale Române, și nu de ieri de azi.

NPR 188 – Zborul, la intrarea în portul militar Mangalia

Astfel, dacă principala amenințare pe flancul nord-estic (Polonia și țările baltice) este una terestră, principala amenințare pe flancul sud-estic este una maritimă și aeriană. Iar Convenția de la Montreaux nu face decât să complice și mai mult problemele. Este ceva ce și eu susțin de câțiva ani, aici, pe RomaniaMilitary.

Mai departe, Președintele ne spune că s-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale referindu-se la semnarea contractului de achiziție a bateriilor de coastă. Cu toată umilința, îmi permit să-i reamintesc Președintelui că vorbim de o achiziție demarată în 2018 și care s-a sfârșit cu o licitație anulată, actualul contract fiind unul interguvernamental, G2G (Government to Government, dacă tot am dat-o pe engleză cu titlul). A fost nevoie de 3 ani și de o procedură ratată ca România să fie în stare să cumpere baterii de rachete pentru apărarea de coastă. De programul de dotare cu corvete nici nu mai aduc vorba… este un fiasco total!

Domnul Iohannis este președintele țării din 2014 și, chiar dacă nu are atribuții executive, ar putea totuși să dea dovadă de mai multă decență atunci când se referă la dotarea tehnică a Forțelor Navale Române (FNR).

Pentru că, noi avansăm în pas de melc în timp ce alții chiar se mișcă. Am scris recent pe rnhs.info un articol care cuprinde o scurtă sinteză a licitațiilor care privesc mijloacele tehnice ale FNR și pe care îl puteți accesa de aici. Concluziile sunt… dar mai bine le trageți singuri, citind articolul. Sunt și ceva vești despre Ucraina acolo…

Nicolae Hariuc

Exit mobile version