“Tovarase Manu, matematica, cibernetica, nu au caracter de clasa.”
Inginerul Petrescu (Amza Pellea), fata in fata cu clasa muncitoare dezlantuita si cu activul de partid – minutul 1:38:00
In aceasta serie de articole am primit niste reprosuri:
“medic, militar, politist, profesor, justitiabil, politician, preot, functionar etc,.. nu poti sa apari la nesfarsit si sa tipi ca un turbat la drepturi pe care tu oricum nu dai doi bani atata timp cat traiul tau si al apropiatilor tai e neschimbat iar restul nu conteaza si iti hiperbolizezi activitatile si conditia in fata celui bun doar de plata dar fara drepturi.”
“1. Ideea de pensie speciala pentru orice fel de categorie sociala mi se pare o insulta si o aberatie si un furt cu acte.
2. Orice cetatean din tara asta are dreptul la pensie in functie de contributia platita si de anii de munca, atat.”
“toata lumea are la stat restrictii si toti de la stat civil-militar is pe combinatii…te rog,nu ne mai luati de prosti…macar atat ,sa ne multumiti ca inca platim.adica ne taxati.
sa va fie de bine,noi murim oricum.”
“Opinia ta cu privirea la banii fără număr care societatea trebuie să arunce în cadrele militare, precum în maneliști, nu se va schimba, ok. Fiecare încearcă să tragă plapuma spre el, dezvelindu-l pe celălalt, și nepăsându-i de celălalt. “
Dupa aceste reprosuri am inceput sa am mustrari de constinta, consum banii contribuabililor si n-am produs nimic toata viata, vreau bani nemunciti in continuare de la concetatenii mei. Acu’ pentru corectitudine, am primit aceste reprosuri imediat dupa pensionare de foarte aproape, ma rog , inclusiv reprosuri ca i-am pacalit pe aia de la serviciu si le-am luat banii degeaba. Din experienta mea, asta e un lucru bun, am vazut un caz in care un militar spunea sotiei tot ce se intampla la munca, dupa divort s-a dus fosta nevasta si fosta soacra la comandantul divortatului si i-a spus tot ce vorbea pe acasa. Caz concret, nu din auzite. De asemenea, un coleg de sistem mi-a spus ca primii care l-au pizmuit dupa pensionare au fost neamurile, asa ca nu pot avea pretentii de la altii.
Eu fiind pensionar militar, cu pasiuni pentru geometrie, istorie, engleza, nu sunt finantist si nu stiam cati bani consuma pensionarii militari, insa am cautat pe net si am gasit pe luju.ro un raport-sinteza Banca Mondiala, PNRR despre problema.
Cum matematica nu are caracter de clasa, din primul tabel rezulta ca in 2022 s-au platit pentru pensiile militarilor cca 10,177 miliarde ron din care contributii platite 4,245 miliarde, deci suma de bani pe care statul roman o aloca in plus militarilor este de 5,932 miliarde ron, sper ca nu are nimeni pretentia ca militarii sa nu beneficieze de banii din contributii. De asemenea se observa ca decalajul dintre pensiile civile si cele militare s-a tot redus, oricum asta era tendinta, cele civile au crescut in ultimii ani intr-un ritm mai mare decat cele militare.
Sa vedem si celelalte categorii de pensii cu adevarat speciale:
Pe site ul USR, autor deputatul Cristian Seidler, se gaseste tabelul:
Am mai gasit pe site-ul factual.ro niste declaratii ale lui Catalin Drula, declaratii pe care site-ul factual sustine ca au fost verificate.
Urmeaza desigur concluzia:
Daca rezumam, avem:
Pensia militara/asimilata medie de 4302 roni, cu cheltuieli totale de 10,177 miliarde lei din care 4,245 miliarde contributii platite, deci cca 40% contributii platite, cam 1700 lei contritibutivitate, deci statul a suportat 2600 roni, date din 2022.
Aceste pensii sunt analizate la gramada cu alte pensii, cu care nu inteleg care e legatura, cum ar fi:
Magistrati: pensie medie 19863 lei, din care Bugetul de stat a suportat 18475 roni;
Personal aeronautic: pensie medie 11734 roni din care Bugetul de stat a dat 7752 roni;
Iar aceste date sunt din ianuarie 2021, ulterior crescand.
Deputatul Cristian Seidler face pentru 2023 o suma a tuturor pensiilor “speciale” si obtine un total de 13,247 miliarde roni, 0,86% din PIB si sustine ca aceasta suma a fost alocata de Guvern. Curios este ca cei 4,245 miliarde roni contributii ale militarilor/politistilor din 2022 s-au “evaporat” din tabelul deputatului Seidler, din tabelul sau se intelege ca Guvernul suporta toti banii necesari pensiilor “speciale”.
Eu sper ca nu e cineva sanatos la cap in tara asta care sa conteste ca militarii/politistii au contribuit cu 4,245 miliarde roni la pensiile proprii in 2022, acesti bani nu puteau disparea in 2023, Armata Romana inca exista si in 2023. Poate pe unii ii cam incurca existenta Armatei Romane si celorlalte structuri de forta ale statului roman.
Deci daca analizam datele din 2022, in cazul militarilor/politistilor raman in discutie cei 5,932 miliarde roni cu care Bugetul de stat contribuie la pensiile militare/asimilate. Pentru a ne da seama cat efort inseamna aceasta suma pentru Bugetul de stat, sa facem niste comparatii cu alte cheltuieli.
La sistemul public de pensii avem in 2023 venituri de 117 miliarde roni cu o subventie de la bugetul de stat de 11,74 miliarde roni, deci si la sistemul public de pensii avem subventia Guvernului, in alta proportie.
Cel mai interesant insa e cazul Educatiei. Conform Edu.ro/7 decembrie 2022 , avem
Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.
Printre cheltuieli:
- Cheltuieli de personal: 23.000 milioane de lei, pentru plata salariilor personalului din învățământul preuniversitar și alte instituții;
- Bunuri și servicii: 95,4 milioane de lei, pentru funcționarea unităților din subordine;
- Cheltuieli de capital: 200,2 milioane de lei;
- 101,7 milioane de lei: bunuri și servicii;
- Transferuri între unități ale administrației publice: 5.948,8 milioane de lei, pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior și altor unități;
Intre timp cheltuielile cu personalul s-au majorat in urma grevei recente a profesorilor, avem la educatie un buget de cel putin 10 miliarde euro.
Ce obtine Romania de pe urma celor 10 miliarde de euro cheltuiti in educatie?
Ca sa nu fiu acuzat de “Cizmare, nu mai sus de sanda”, sa-l citez pe profesorul Stefan Vlaston:
“53 de licee cu 0 (zero) promovabilitate Bacalaureat 2023”
“188 de licee cu promovabilitate sub 15% la Bacalaureat 2023” , dintr-un total de 1444 licee
“Banii bugetului se duc ca apa în nisip!”
Un studiu World Vision arată că doar 42,3% dintre elevii înscrişi la școală în urmă 12 ani au reuşit să ia Bacalaureatul în 2023.
În mediul rural, situaţia este mult mai gravă: doar 27,7% au promovat Bacalaureatul, dintre cei înscrişi în 2011 la şcoală.
În plus, la Bacalaureatul din 2023, în mediul rural doar 64.8% dintre elevii înscrişi au reuşit să promoveze în timp ce la nivel national, rata de promovare a fost de 72,8%.
Potrivit studiului World Vision cauzele rezultatelor slabe la bacalaureat țin atât de situația financiară a familiilor, cât și de calitatea mai slabă a educației, mai ales la sate:
- doar 41% dintre adolescenți declară că găsesc plăcere în studiu;
- 69% dintre părinți care spun că nu au bani să își ducă copiii la școală;
- 72% spun că nu educația contează, ci relațiile pe care le ai;
- profesorii nu sunt suficient de pregătiți. 52% și-ar dori un mai bun acces la cursuri de perfecționare.
Si toate aceste rezultate dezastruoase sunt obtinute cu niste examene foarte usoare. La evaluarea nationala un elev mediocru ar fi trebuit sa obtina minim nota 8 la matematica si asta fara meditatii. In schimb au fost 24,6 % din elevi care n-au obtinut nici macar 5 la matematica.
Niste examene corecte ar fi trebuit sa fie mai grele, aici avem doua variante.
Varianta fostului ministru al educatiei Funeriu care cerea sa importam modelul german cu multa materie de invatat si multa exigenta la examene. Daca vreodata se va aplica acest model in Romania, garantez ca daca acum avem sub 50 % dintre elevii inscrisi in urma cu 12 ani cu bacalaureat absolvit, am avea cu modelul german sub 5%.
Alta varianta ar fi niste examene mai grele, dar cu standard autohton, cel mai probabil am avea 20 % dintre elevi care ar reusi sa obtina diploma de bacalaureat.
Asa ca eu consider ca din cei 10 miliarde de euro pe care statul roman ii cheltuieste in educatie cel mult 50% sunt justificati si am facut o aproximare prin adaos.
Raman 5 miliarde de euro anual, 25 de miliarde de roni care se pierd, chestiune care desi nu e discutata, e cunoscuta , ca sa-l citez din nou pe profesorul Stefan Vlaston
“Spunea actualul premier, Marcel Ciolacu, la discursul de la învestitură, că fără criterii de performanţă „banii se duc ca apa în nisip”. Acum are ocazia să introducă criterii de performanţă şi la salarizarea profesorilor şi la existenţa unor licee cu zero promovare la Bacalaureat, sau cu procent sub 40%. La deficitul bugetar actual, fără o curăţare a ordonatorilor de credite care mănâncă degeaba banii de la buget, România nu are niciun viitor.”
Cu 5 miliarde de euro/25 miliarde roni s-ar putea acoperi deficitul de la pensiile publice , de la pensiile militare si tot ar mai ramane niste miliarde bune la buget. Ca o comparatie, transa 3 PNRR , care a ajuns sa fie conditionata de desfiintarea pensiilor speciale e de numai 3 miliarde de euro.
O corectare a pensiilor speciale e necesara, s-au facut acolo niste invarteli, se stie exact cine a profitat de aceste facilitate.
Nu e normal ca la magistrati sa existe in 2021 pensia medie de 19863 roni din care Bugetul de stat a suportat 18475 roni si la fel ca in Invatamant sa nu ai nici un criteriu de performanta. Romania e tara cu coruptie dar fara corupti. Sau poate asta e criteriul de performanta dorit de clasa politica de la magistrati.
Dar de aici si pana la desfiintarea pensiilor militare e cale lunga, nu cele 5,932 miliarde de roni pe care Bugetul de stat ii consuma cu pensiile militare ingroapa tara asta, pensii militare exista in toata lumea, la noi au fost inventate de Cuza, nu de comunisti.
Si nici alaturarea de-a valma a pensiilor militare cu alte pensii nu ajuta la corectarea inechitatilor din sistemul de pensii. Nu ajuta nici ignorarea partii contributive a militarilor la pensii, pare mai curand o demagogie ieftina toata aceasta campanie impotriva pensiilor speciale. Daca s-ar fi dorit o cheltuire rationala a banului public, s-ar fi sesizat cineva cu ocazia grevei profesorilor, daca tot s-au marit salariile profesorilor, se puteau pretinde in schimb niste criterii de performanta. In schimb, nu a zis nimeni nimic de zecile de licee cu zero promovabilitate, profesorii de la acele licee tocmai au fost recompensati cu o crestere de salarii.
Sistemul actual de cheltuire a banilor din educatie este foarte nociv din mai multe motive.
Se trimit la liceu niste copii care nu doresc sa invete si ar fi mult mai util pentru ei si pentru familiile lor sa invete o meserie dupa 8 clase, daca se fac frizeri, coafeze, zidari tot le mai util decat sa piarda 4 ani la liceu si sa nu obtina o diploma, sau sa obtina o diploma care nu-i ajuta cu nimic. Sunt si exceptii, pe VV Dancila a ajutat-o diploma de bacalaureat sa ajunga prim-ministru, dar nu e in interesul national sa repetam experienta.
Elevii buni la invatatura nu pot fi ajutati suficient, banii sunt consumati cu marea masa a profesorilor si elevilor care nu fac nimic in liceu.
Profesorii buni nu sunt stimulati deloc de sistem, nu se face nici o diferenta intre profesorii foarte buni si dedicati care exista in educatie si profesorii din liceele cu zero promovabilitate. Si atunci profesorii buni sunt obligati de sistem sa-si ia bonusurile de performanta din meditatii.
Aici se observa risipa de bani din educatie, dupa ce ca sunt suportati de contribuabilii romani cei 10 miliarde de euro cheltuiti de statul roman cu educatia, aceiasi contribuabili trebuie sa mai suporte si meditatiile copiiilor, care nu sunt ieftine, un coleg de site a platit 8000 de euro timp de doi ani pentru a-i intra copilul la un liceu de top din Bucuresti.
Fiecare cititor intelege ce doreste din articolul meu,nu intentionez sa ma cert cu nimeni , unii cititori poate considera ca e necesar sa fie cheltuite 6% din PIB pe educatie, 93 miliarde roni in 2023, exista o petitie online in acest scop. Eu consider ca si daca s-ar tripla salariile profesorilor din liceele cu zero promovabilitate, rezultatele ar fi aceleasi, poti sa le dai cati bani vrei. Cand n-ai facut nimic ani de zile si esti recompensat de guvern pentru asta, prost sa fii sa faci ceva ca sa-ti meriti salariul!
Matematica e incorecta politic , arata cu precizie adevarul, respectiv domeniul unde ”banii se duc ca apa in nisip” ,ca sa-l citez pe profesorul Vlaston. Banii contribuabililor desigur.
E bine ca stim adevarul cu ajutorul matematicii, mai lipseste momentan puterea (vointa politica) de a indrepta lucrurile. De aceea raman uimit cum sunt de actualitate cuvintele spuse de marele actor Amza Pellea acum 60 de ani :
“matematica, cibernetica , nu au caracter de clasa”
Caudillo
Bibliografie:
https://www.luju.ro/static/files/2023/februarie/27/Raportul_BM_-_215_rev3bun.pdf
https://www.usr.ro/wp-content/uploads/2017/04/Reforma-pensiilor-Speciale.pdf
https://www.edu.ro/comunicat_presa_112_2022_buget_2023
https://ziare.com/salarii/salarii-profesori-invatamani-bani-greva-1815467