Puterea si adevarul/Puterea e titlul unui film din 1972, poate cel mai bun film de propaganda comunista din Romania.
Pe la minutele 1:35:00 si 2:34:00 sunt niste situatii interesante in film. In primul caz un inginer il contrazice pe primul-secretar de partid si afirma ca santierul pe care dorea sa-l deschida nu era bine fundamentat tehnic si primeste acuzatii ca primeste carti din strainatate si este exclus din partid. Degeaba a spus inginerul ca erau carti tehnice, ulterior a fost bagat la bulau de conducatorul de partid. Asta a fost puterea sefului de partid. Dupa 2-3 ani adevarul iese la iveala, santierul era un esec tehnic si inginerul e reabilitat si i se da sarcina de partid sa faca proiectul viabil. Seful securitatii avea alta varianta, avea dosarele pregatite cu acuzatii la adresa inginerului pentru sabotaj. Cine stie cati au murit in felul acesta.
La fel se prezinta situatia armatei romane. Niste personaje care au abuzat de votul dat de romani au atacat armata romana pe tema pensiilor militare, atacurile au fost bine tintite, atat in 2017 cat si recent, au fost dirijate de profesionisti si se vad rezultatele. Procesul a fost similar cu cel din Germania, au fost gasit niste teme care au prins la public, in Germania procesul de erodare a increderii in armata germana a fost un succes, s-a reusit intirzierea cu 8 ani a folosirii dronelor inarmate, s-a reusit discreditarea armatei germane in ochii opiniei publice germane. Nu am folosit aceasta imagine la articolul dedicat folosirii dronelor inarmate in armata germana din respect pentru militarii germani,dar asa se intampla cand eviti lucrurile neplacute, nu te evita ele pe tine.
Asta s-a ajuns sa se scrie pe gardurile unitatilor militare germane. Dezolant.
In Romania campania de denigrare a militarilor a avut efect, era logic sa se ajunga aici, nu mai sunt doritori de cariera militara, la fel ca in Germania. Ultimile rezultate la admiterea MAI, la Campina – sesiunea mai 2023 – arata ca s-au inscris 1800 de candidati pentru 1340 de locuri si au fost admisi doar 791 de candidati, ultima medie 5,10, situatie unica la admiterea in scolile de subofiteri/agenti MAI. Spre comparatie, in decembrie 2017 pe 1300 de locuri au fost 6200 de candidati, trendul e evident descrescator. Daca la MAI, unde salariile sunt mai mari, nu s-au ocupat locurile, e clar ca la armata va fi mai rau.
Pe site ul recrutare MApN 18.02.2023:
“Fără examen de admitere pentru instituțiile de învățământ postliceal militar – maiștri militari și subofițeri!
? Media de admitere va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat;
? Ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere.”
Mai exista o propunere de OUG din partea MApN, nu stiu care e stadiul legislative, in care se precizeaza ca numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal.
De asemenea, MApN mai amintește că între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militari, chiar dacă testele aptitudinale, fizice și psihologice, au fost adaptate în funcție de nevoi și posibilități. Mai mult, populația rezidentă este în scădere (peste 2 milioane de persoane în ultimii 15 ani, potrivit INS).
În proiect se mai arată că tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații/gradații profesioniști aleg să părăsească sistemul militar, dat fiind oferta mai atractivă din mediul privat. Numărul demisiilor s-a dublat din 2020 până în 2021 (de la 500 la peste 1000), iar în primele trei trimestre din 2022 a fost de peste 2000.
La ofiteri se propune ca sa angajeze:
- ”Absolvenții cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior sau absolvenți ai anului IV cu studii din cadrul instituțiilor civile de învățământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani, școlarizați pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne, în condiții stabilite prin ordin al conducătorului instituției.”
Deci nici macar nu se mai cere o diploma cu licenta pentru a deveni ofiter al armatei romane.
Nu stiu daca putem cobori standardele mai jos de atat, poate sa urmam exemplul german din ultimii ani de razboi cand formau unitati in functie de bolile militarilor, bolnavii de ulcer de exemplu erau grupati in aceeasi unitate pentru a li se asigura alimentatia corespunzatoare.
Cauzele dezastrului:
- O campanie foarte bine dusa de discreditare a militarilor romani, se vede mana unor profesionisti, un razboi psihologic castigat de adversarii Romaniei. Unii ignora aceasta realitate, dar dupa cum spunea Baudelaire in operele sale:
“Cea mai izbutită viclenie a Diavolului e să vă încredinţeze că nu există!”
O explicatie foarte potrivita citatului am gasit-o pe pagina web a unui preot, Ioan Florescu , cu citatul complet:
„Niciodată să nu uitaţi, când veţi auzi lăudându-se progresul luminilor, că cea mai izbutită viclenie a Diavolului e să vă încredinţeze că nu există!”
Si interpretarea cum nu se poate mai potrivita:
“Când demonii fac circ la marginea orașului, tu teme-te mai degrabă de cetățeanul cu șepcuță de jocheu, care-ți iese înainte în parc și-ți arată binevoitor portița turnantă ce duce spre șinele de tramvai.”
- O ideologie dubioasa, ca tot ce apare la Bruxelles e benefic pentru Romania, asemanatoare cu ideologia PCR din perioada interbelica, care promova internationalismul comunist si care definea Romania ca stat multinational.
- Prostia si frustrarea unor conationali.
Am vazut pe RoMilitary niste afirmatii tare prostesti si inca nu inteleg care e cauza lor, prostia, frustrarea de a nu avea pensie militara, naivitatea? Citez o parte din ele pentru a arata diferenta intre ce se sustine pe site si realitate:
“cum sa nu ne pierdem totusi complet empatia fata de oameni.”
Personal m-am uitat cum un militar rus ii taia capul unui militar ucrainian, inca erau disponibile imaginile pe net. Militarul ucrainian a horcait 15 secunde, a tipat de doua ori ca are dureri, dupa care a murit. Militarul rus a inceput sa se chinuie la un moment dat cu cutitul, lovea in cutit ca sa-si termine “opera.” A mai venit un militar rus si l-a luat la misto ca nu a mai taiat niciodata capete de om.
A mai fost o stire cu un dement de militar rus care, a violat un copil ucrainian si a pus imaginile pe net, asta a inteles el din “operatiunea speciala”.Pe asta l-a saltat procuratura rusa, era prea mult chiar si pentru ei.
Aceasta e probabil o forma de razboi psihologic, sa-ti torturezi inamicii si sa publici imaginile, o forma de traditie mostenita de la bolsevici. Cine doreste sa vada traditia bolsevica in domeniu poate cauta imaginea capitanului polonez Rosinsky, pe Reddit, poate vedea ce a patit bietul om in 1918 si cum a fost torturat de fata cu soldatii rusi.
Asa ca n-am ce empatie sa am fata de asemenea specimene, daca tara ma va trimite sa lupt cu asemenea brute a avea empatie inseamna prostie. Cine are alta parere n-are decat sa urmeze cariera militara si sa se gandeasca la militarii romani care s-ar putea confrunta in lupta cu asemenea brute.
“ „Dar concret, cum crezi că vor urma tinerii cariera militară în condițiile actuale.”
Din vocatie?…. Eu nu m-am facut inginer de aviatie pentru salariu (dimpotriva…) “
Din vocatie exista doar Corpul Gardienilor Revolutiei in Iran, se mai poate mentiona Azov in Ucraina, cetnicii in Serbia, Ustasha Pokret in Hrvatska. Omologii din Romania ar fi Miscarea Legionara, dar banuiesc ca autorul citatului nu doreste asa ceva. In rest e vorba de profesionisti, preferabili bine platiti ca sa aiba motivatie.
“ „Care sunt beneficiile pentru un pustan? Pensie mai devreme? Sa fim seriosi cine dracu se gandeste la pensie la 20 de ani.”
Exact. Si atunci ai nevoie sa le dai altceva… de la spirit de aparteneta la un corp, la o cariera si previzibilitate pe termen lung. Si desigur un grad de siguranta finaciara. “
Asa arata prostia si frustrarea. Oricine a avut o cariera militara si are pensie militara intelege cat de aberante sunt afirmatiile de mai sus. Exista “Semnul onorific in serviciul Patriei” 15, 20 ,25 de ani cu barete. Aveam colegi care purtau cu mandrie baretele la uniforma, arata serviciul prestat intr-o institutie militara, cine n-a avut niciodata asa ceva nu poate intelege despre ce este vorba. Eu le purtam doar la ocazii festive, dar era aceeasi mandrie ca mi-am servit patria.
Pensia militara este ca un contract pe care il semnezi cu statul roman, cand esti pensionar militar ai mandria ca ti-ai indeplinit obligatiile fata de statul roman si a venit vremea sa te odihnesti dupa anii de restrictii si indatoriri de serviciu.
Conteaza in primul rand faptul ca ai reusit sa treci de toate vicisitudinile vietii militare ai o implinire profesionala. Dar daca nu faci parte din aceasta categorie e mai greu de inteles. Orice militar profesionist se gandeste la pensia militara la angajarea in armata, in caz contrar inseamna ca nu te poti baza pe el in situatii limita, nu exista motivatia de trece prin situatii limita. Nu-si risca nimeni viata cand stie ca isi schimba meseria de militar in cativa ani.
Dincolo de prostiile pe care le sustin niste frustrati ramane adevarul, la fel ca in filmul din 1972, pentru ca dezbateri pro si contra pot fi nelimitate. La fel cum in film s-a dovedit ca inginerul avea dreptate si degeaba il infierasera proletarii cu manie, la fel si in zilele noastre a aparut la iveala realitatea:
NU MAI SUNT DORITORI DE CARIERA MILITARA SAU POLITIE.
De ce ar fi?
- Salariul. Mai mic decat in civilie, nu mai vorbesc de comparatia cu omologii occidentali. Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, iunie 2023:
“Știți care e una din specializările din Armata României unde nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul? Șoferul soldat cu salariul de 3.000 de lei. Nu dau nume pentru că nu e elegant, dar sunt oameni care au plecat, s-au dus la diferite companii care le oferă pe loc 5.000 de lei lunar în mână. Și atunci de ce ai mai intra într-un sistem în care oricum are numeroase restricții și program de Armată și să nu mergi să conduci o basculantă pe un salariu aproape dublu? Salariile au rămas pe loc iar societatea evoluează.
Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. – marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi.”
2.Posibilitatea de a lucra in strainatate
“Gabriel Dumitrache are 23 de ani și este unul dintre sutele de mii de tineri care au abandonat școala. De 4 ani trăiește mirajul muncii în construcții peste hotare.
Gabriel Dumitrache, român care lucrează în străinătate: “Din cauza lipsei de bani, pentru că în România ca să te ții de școală, să îți continui studiile, îți trebuie bani, să te ajute părinții. Ce am realizat aici în Belgia, poate nici într-o viață de om nu realizam în România.
Reporter Digi24: Ce venituri ai cu aproximație lunar?
Gabriel Dumitrache: O medie așa să zic între 3 – 4000 de euro “
Se lucreaza si in agricultura, ori in cofetarii, daca se castiga bine:
“Victoria viseaza sa devina jandarm” minutul 0:20
Dar fara bacalaureat se va duce la munca in Germania, in agricultura.
- Cerintele meseriei de militar trebuie sa corespunda standardelor NATO.
4.Dotarea precara, iar noua dotare cere intretinere sofisticata, deci un grad mare de calificare.
- Lipsa de predictibilitate, risti ca la 56 de ani sa nu mai poti indeplini standardele fizice (care or fi alea, ca nimeni intreg la cap nu-si inchipuie ca la 56 de ani mai poti sa alergi cu mitraliera in brate prin noroaie) si sa fii dat afara din armata. Nu se stie nici macar daca dupa 40 de ani de serviciu militar poti beneficia de pensie, daramite de pensie militara, pentru ca guvernantii pot decide atunci ca trebuie sa iesi la pensie la 70 de ani.
Glumeam odata cu colegii pe tema asta, ziceam ca la 60 de ani ne vom antrena prin parcuri pentru proba de rezistenta.
Singura motivatie pentru a urma o cariera militara era pensia militara. Era ca o intelegere mutuala. Nu existau stimulente ca la americani, care dau in functie de calificare ofera 450000 USD bonusuri la prelungirea contractului la piloti sau 50000 de USD la fortele terestre, dar in loc de aceste stimulente exista posibilitatea de a te pensiona la 47 de ani si o pensie militara care inlocuia cat de cat aceste stimulente uriase de la americani, eventual plecai dupa 47 de ani sa lucrezi in strainatate, sunt multe cazuri care au asteptat pensionarea militara si au plecat imediat in strainatate.
Asa ca de ce s-ar angaja un tanar in armata?
Salariul mic, cerinte mari, nesiguranta locului de munca, restrictii mari. Pe vremuri se spunea ca romanii doresc sa munceasca precum in socialism si sa traiasca precum capitalistii. Dupa noile cerinte, militarii trebuie sa munceasca precum in omologii occidentali si sa fie platiti romaneste. Eeee, asa ceva nu se va intampla, tinerii de azi au si alte optiuni, nu mai poti sa le spui “sunt o mie la poarta” ca acum 30 de ani.Iar militarii din activitate se vor gandi la o alternativa la cariera militara, nu asteapta nimeni 56 de ani sa fie dat afara dupa o viata de restrictii, mai sunt si alte slujbe in tara sau in strainatate.
Generalul (r) Silviu Predoiu l-a avertizat pe premierul Ciuca ca dupa modificarile pensiilor militare neincrederea s-a adancit, predictibilitatea nu mai exista de mult si ca vom vedea in curand ce inseamna ca armata si structurile de politie si securitate sa lucreze doar de luni pana vineri de la 8-16, ca bani pentru orele suplimentare nu exista.
Aici s-a pierdut cel mai mult in aceasta asa-zisa reforma, increderea in statul roman, incredere care greu va mai fi refacuta, odata ce oamenii au vazut ca pensia militara nu mai reprezinta un drept castigat si ca orice politician va incerca sa castige voturi pe spatele militarilor, sa ii asocieze cu pensiile nesimtite ale altor categorii, va dispare si orice motivatie in as apara tara. La urma urmei daca tara prin guvernul si parlamentul ales te trateaza ca pe un dusman, de ce ti-ai mai da viata pentru tara?
Ii lasi pe luptatorii de tastatura sa se manifeste la fel de agresiv si pe campul de lupta, ca unii se dau foarte priceputi.
In incheiere, o demagogie folosita de unii ‘bruxellezi”: se bate moneda pe sumele cheltuite de Romania cu pensile speciale, incluzandu-se desigur si cele militare.
Ca sa-l citez pe Shakespeare,
“Si diavolul poate invoca Sfanta Scriptura! “
O comparatie cu Taiwanul: Taiwanul cheltuieste 14% din bugetul national pentru aparare, din cauza apropierii de China comunista, ba chiar va mai cheltui inca 8 miliarde de dolari suplimentar de bugetul apararii pentru achizitii militare, pentru ca taiwanezii sunt siguri ca daca nu cheltuiesc sumele acestea uriase nu vor mai avea nevoie de buget, vine Armata Populara si nu mai exista Taiwan tara independenta.
Romania are nesansa de a fi in vecinatea Rusiei, lucru pe care unii politicieni omita sa-l spuna alegatorilor cand fac afirmatii despre pensile militare,iar vecinatatea aceasta ne costa, indiferent ce cred unii “bruxellezi”.
- Fiind pensionar, neinteresat de admiterea in institutiile militare sau de politie, mi-a luat ceva timp sa inteleg sistemul de admitere actual.
Conform Edupedu, in sesiunea aprilie-mai 2023, au fost scoase la concurs 2880 de locuri in scolile MAI de subofiteri/agenti astfel:
Campina – 1340 locuri politie, ocupate de 791 de candidate;
Cluj – 300 locuri politie, ocupate de cca 200 de candidate;
Oradea – 240 de locuri politie de frontiera, ocupate ce cca 110 candidati, sub 50%;
Jandarmerie-doua scoli cu 700 de locuri, ocupate de cca 330 de candidati, sub 50%;
Pompieri-300 de locuri, ocupate de cca 200 de candidati.
Proba cea mai grea a fost proba sportiva. La Campina, din cei 1800 de candidati, 800 au picat proba sportiva. Nu intelegeam in primul rand in ce consta aceasta proba, nu gaseam baremele pentru flotari sau pentru alegari. Mi-am dat seama intr-un final ca dificila proba sportiva unde se pica la greu e un amarat de traseu in care nu faci nici macar o flotare sau o tractiune.
Spre cinstea lor, subofiterii pompieri au un traseu diferit care incepe cu 3 tractiuni.
Traseul de la MAI nu este dificil, singura problema ca e nevoie de o sala unde sa te antrenezi si un “meditator” care sa-ti arate tehnica, in rest , nici macar o alergare de rezistenta sau o proba de autoaparare.
Acum, indiferent cat de prosti suntem, sunt unii mai prosti ca noi. In politia UK, proba fizica e Bleep-test, pe 15 metri
La MApN, proba fizica are in compunere un traseu si o alergare de rezistenta chiar si la admiterea in colegiile militare. Am remarcat o cerinta ciudata la recrutarea SGP, soldati si gradati profesionisti:
“să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior”
Initial am crezut ca vom avea o armata de intelectuali, formata cel putin din studenti la facultati. Dupa care mi-am dat seama ca invatamant superior secundar inseamna liceu, deci se primesc SGP fara diploma de bacalaureat.
Chestiunea e un regres, imi amintesc ca acum 15-20 de ani s-au dat afara din structurile militare cei care nu aveau diploma de bacalaureat, multi din randul sergentilor de jandarmerie. S-au gasit atunci si cazuri de subofiteri mai in varsta care aveau scoala de subofiteri dar nu aveau diploma de bacalaureat, asa erau mai demult cerintele in armata RPR/RSR.
Ce s-ar mai putea face pentru a avea o armata profesionista?
- Sa se coboare si mai mult standardele ar fi o actiune nebuneasca, ar insemna sa avem o armata care s-ar dezintegra la primul foc de arma.
- O revenire la standard normale la angajari, cu riscul ca armata se va reduce drastic.
Dar atunci am sti macar pe cine mai putem conta si cat de grava este situatia. Aici ar ajuta eliminarea traseelor de la admitere, mai indicate ar fi niste probe fizice care nu necesita sala si un antrenor, de exemplu 30 de flotari, 30 de abdomene, 5 tractiuni si un bleep-test si chiar si cei din satele izolate se pot pregati pentru aceaste probe, fara sa mai aiba nevoie de o sala si aparate de sport.
O alta chestiune e achizitia de armament, totdeauna am sustinut ca o armata are nevoie in primul rand de militari profesionisti, armament se mai poate cumpara, militari nu. Trebuie sa vedem pe cine mai putem conta, armamentul devine din ce in ce mai sofisticat, Pzh 2000 de exemplu e foarte sensibil si necesita o intretinere atenta si nu sunt sigur ca mai avem specialisti in armata pentru asa ceva. Iar noi nu ne permitem luxul norvegienilor care cumpara armament chiar daca nu au personal calificat sa-l foloseasca, nu avem banii si gazele lor.
Varianta unor standarde normale consider ca e calea corecta, cu riscul de a inchide unitati militare sau sectii de politie, asta e, aici ne-a adus politica de denigrare a militarilor, Putin ar trebui sa le dea prime consistente celor care au conceput actiunea de subrezire a armatei romane, iar noi ar trebui sa ne ocupam de tradatorii care ne-au adus aici.
Dupa o evaluare corecta a situatiei personalului militar ar trebui sa urmeze o modificare a ofertei MApN/MAI, nu ai cum sa pretinzi performanta de la militari pe care nici nu-i platesti bine, nici nu-i scoti la pensie mai devreme ca o masura compensatorie la salarizarea insuficienta, iar ultima idee.
Nici lipsa de incredere in politicieni nu ajuta, nici asocierea militarilor cu pensile nesimtite nu motiveaza pe nimeni sa urmeze o cariera militara, rezultatele la admiterea MAI nu pot fi contestate.
Si cel mai probabil, va fi nevoie de mult timp si multi bani pentru a se repara tot ce s-a distrus in anii acestia.
Caudillo
Bibliografie:
https://www.facebook.com/RecrutareMApN/posts/578103554354003/
https://ioanflorin.wordpress.com/2018/10/22/un-diavol-mai-viclean-decat-diavolul-lui-baudelaire/