Romania Military

Putin incearca sa calmeze furia Iranului legata de contractul pentru S-300

Presedintele rus, Vladimir Putin, ar putea efectua o vizita luna viitoare la Teheran pentru a purta o discutie cu noul presedinte iranian, Hassan Rouhani. Printre altele, miza acestei intalniri este convingerea oficialilor iranieni sa primeasca un scut avansat anti-balistic in schimbul sistemului de aparare anti-aeriana S-300.

Vizita ar urma sa aiba loc in data de 12 august, conform cotidianului rus Kommersant citand surse anonime, in timp ce publicatia iraniana Mehr anunta vizita pe 16 fara sa prezinte vreo sursa. Aceasta vizita este prima intalnire a lui Rouhani cu un alt sef de stat in calitate de presedinte si sef al guvernului. Pe 4 august, Mahmoud Ahmadinejad va fi inlocuit in functie.

Alte teme ce vor fi abordate de cei doi lideri sunt presiunile politice si economice legate de controversatul program nuclear, participarea Rusiei la proectul de extindere a centralei nucleare Bushehr si o afacere cu armament.

S-300VM/Antey-2500

 

Potrivit unor surse din MApN rusesc, Putin ar fi dispus sa ofere S-300VM/Antey-2500, sistem ce este considerat un var al standardului din intelegerea anterioara, S-300PMU-1. Ambele versiuni au fost concepute pentru fortele armate ale Uniunii Sovietice si au fost modernizate de Rusia zilelor noastre.

Nu este prima data cand ziarul rusesc Kommersant face referie la aceasta contraoferta. El a mai abordat subiectul luna trecuta mentionand ca masura este menita sa convinga Teheranul ca sa-si retraga plangerea depusa impotriva Rusiei, cu privire la anularea contractului ce garanta 5 baterii S-300PMU-1. Contractul a fost semnat in 2007 si anulat 3 ani mai tarziu de Dmitri Medvedev care a semnat o lege pentru limitarea cooperarii militare intre Rusia si Iran.

Valoarea contractului era estimata la 800 milioane de $, dar Iranul cere in prezent despagubiri de 4 miliarde $ intr-o plangere depusa la Curtea de Arbitraj International de la Geneva. Unele surse iraniene spun ca Teheranul este dispus sa renunte la proces daca rusii isi respecta acordul din 2007.

Rusia nu are de gand sa revoce decretul, ce a venit in urma unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU ca sanctiune impotriva Iranului pe tema programului nuclear. Dar S-300VM/Antey-2500 nu se numara printre armele aflate pe lista de arme interzise pentru  vanzare catre Iran si nu face obiectul decretului.

Potrivit unor surse iraniene si ruse, Moscova nu ar fi la prima tentativa de reparare a rupturii cu Teheran, rusii incercand sa ofere instalatii de aparare anti-aeriana Tor-M1E in baza sumei estimate pentru S-300PMU-1.

Expertii militari rusi considera Antey-2500 o afacere mai atractiva pentru iranieni, doarece instalatia a fost conceputa pentru interceptarea rachetelor balistice-tactice. Ei au adus ca argument o strategie in care Israelul ar incerca sa compromita facilitatile nucleare ale Iranului. In prima faza evreii ar incepe cu atacuri de racheta impotriva site-urilor strategige de apare anti-aeriana si a importantelor baze aeriene de pe teritoriul Republicii Islamice, apoi ar urma zborurile IAF pentru ,,lovituri chirurgicale” asupra reactoarele nucleare. S-300VM/Antey-2500 este special conceput pentru a elimina o amenintare de acest tip.

S-300VM/Antey-2500 are capacitatea de a actiona impotriva ambelor amenintari aeriene: instalatia urmareste si se poate angaja in lupta contra 24 de avioane pe o raza de 200km sau 16 rachete balistice trase simultan, raza de actiune scazand la 40 de km. Bateriile sunt mobile si timpul necesar instalarii in pozitie de lupta dureaza numai 6 minute, in cazul operarii de catre un echipaj bine instruit.

Sistemul are unda verde la export, prima tranzactie a fost efectuata in Venezuela, luna aprilie a acestui an. Pe listele unor potentiali clienti se afla India si Turcia.

Lansator S-300VM/Antey-2500 defiland la parada din Venezuela

 

 

Citeste si

CEO-ul Serghei Cemezov: ” Washingtonul a tradat Moscova in afacerea S-300 pentru Iran”

 

NeroFlash

 

Exit mobile version