Romania Military

PzH 2000 in noroiul ucrainean

Despre PzH 2000 s-a mai discutat. Performanta obuzierului autopropulsat german in Ucraina a fost pusa sub semnul intrebarii. S-a scris despre lipsa de piese de schimb, despre folosirea foarte intensa in Ucraina. Germanii considerau ca 100 de lovituri pe zi reprezinta un ritm de lucru maxim, ucrainenii se presupune ca trageau 300 de lovituri pe zi cu PzH 2000. De aici s-a ajuns la trimiterea la reparatii a obuzierelor germane la un centru german infiintat in Slovacia.

Recent a aparut un articol in NYTimes care mai dezvaluie niste probleme ale PzH 2000

Sursa AICI:

Mai apar traduceri ale articolului si in media romana.

Sursa AICI:

In NYTimes este un interviu cu artileristii ucraineni din Brigada Separata de Artilerie 43. Brigada a primit in dotare in timpul iernii PzH 2000 provenind din Germania si Olanda, plus ca au mai beneficiat de un stagiu de pregatire de cateva saptamani in Germania. Militarii ucraineni sunt multumiti de PzH 2000, spun ca beneficiaza de o protectie suplimentara fata de obuzierul 2S7 Pion de 203 mm pe care l-a inlocuit in dotarea Brigazii de artilerie 43, ei sustin ca blindajul german rezista la o lovitura directa de mortier si la schijele proiectilelor de artilerie, sau ca sa fiu mai exact:

“Soldiers ride within an armored capsule, which the men said had withstood direct hits by mortars and indirect fire from an array of artillery shells.”

Am ceva dubii despre o lovitura de aruncator de 120 mm, un tanc Merkava a fost scos din lupta de o lovitura de aruncator de 120 mm, nu cred ca PzH 2000 rezista la asa ceva, dar oricum ar fi, “armored capsule” ofera mai multa protectie decat Pion 203 mm.

Artileristii ucraineni sunt multumiti de PzH 2000, comparatia cu Pion este ca de la un Mercedes la un Jiguli, ei afirma ca rusii lanseaza baraje masive de artilerie pe o anumita zona, sperand sa nimereasca ceva. Cu PzH 2000 artileristii ucraineni au obtinut cu mai putine proiectile rezultate mai bune decat rusii.

Insa mai apar niste probleme cu PzH 2000, asa cum rezulta din articol.

Datorita vremii ploioase exista mult noroi pe linia frontului si comparativ cu 2S7 Pion 203 mm care are senile metalice, PzH 2000 are senile cu pad-uri de cauciuc. Acestea sunt mai bune pe suprafete dure, dar in noroiul ucrainean au performante reduse. 2S7 Pion mai ramane ocazional blocat, dar performeaza mai bine in conditii dificile de teren noroios.

Artileristii ucraineni mai spun:

“If you fire off two full loads of ammunition, you need to spend a day servicing it ”

Nu e clar ce inseamna sa ai nevoie de o zi intreaga sa intretii PzH 2000, e o fotografie in articol, dar nu sunt informatii suplimentare, nici nu se precizeaza ce inseamna “two full loads of ammunition”. (120 de lovituri, vezi completarile de mai jos)

Acum, cat timp sa dureze sa cureti teava de 155 mm, poate se refera si la alte lucrari de intretinere.

Se mai afirma in articol ca PzH 2000 este delicat si ca este plin de electronice sensibile la umezeala sau murdarie. Dupa cum se observa in fotografia de mai jos, e plin de noroi in zona frontului, aici in “southeastern Ukraine’s Zaporizhzhia region“. De remarcat camuflajul excelent oferit de vegetatia de primavara.

Se mai spune in articol :

“The soldiers have to put on special booties or slippers when they go inside to avoid tracking in mud, and each vehicle comes with its own vacuum cleaner. In Germany, soldiers said, the howitzers had their own climate-controlled garages where they were stored when not in use — conditions clearly not available on the Ukrainian battlefield.”

Posibil sa fie exagerari, dar nu vad de ce New York Times s-ar apuca sa scrie neadevaruri in articol.

Daca nu se exagereaza, inseamna ca obuzierul PzH 2000 necesita o exploatare foarte pretentioasa, militarii care-l opereaza trebuie sa-si puna papuci sau botosi de unica folosinta cand se urca in el, iar eu nu-i vad  pe militarii romani sa indeplineasca aceste cerinte de lucru, care oricum sunt extrem de greu de indeplinit pe linia frontului.

E greu de facut asa ceva chiar si in timp de pace, nu imi dau seama cum reusesc ucrainenii sa pastreze curatenia in conditiile mizerabile de pe teren. Fiecare PzH 2000 vine cu aspiratorul propriu, ”iubeste curatenia”.

Nu vad nici MApN-ul nostru sa tina un obuzier autopropulsat in garaje la temperatura controlata, gazele sunt scumpe.

Articolul se refera la PzH 2000, nu exista o comparatie cu alte obuziere autopropulsate din dotarea membrilor NATO, K9 Thunder pentru Norvegia e operat de militari in termen.

“The K9 system can transit new conscript crew to active duty quickly due to simplicity and similarity to M109 operational doctrine. It takes 4 weeks training for crew proficiency and 2 weeks training for maintenance crew proficiency.”

Sursa AICI:

Romania doreste sa achizitioneze tehnica militara moderna, aceasta tehnica va trebui obligatoriu sa implice industria autohtona in intretinerea acestei tehnici, nu ne permitem sa asteptam sa ne repare altii armamentul.

In cazul obuzierelor autopropulsate s-ar putea sa fie nevoie sa fabricam tevile de tun in tara, daca dorim sa ne pastram capacitatea de lupta, nu sa  folosim SPH-urile doar la parade.

In concluzie, trebuie urmarite cu atentie performantele armamentului occidental in Ucraina, performantele de pe campul de lupta s-ar putea sa fie diferite de performantele anuntate de producatorii de armament pe la diverse evenimente.

De asemenea, e nevoie de mai multa consideratie pentru armamentul fabricat in tara, de exemplu pentru APRA-40.

Sunt mai simplu de exploatat decat un PzH 2000 si ar trebui sa le fabricam in tara in procentaj cat mai mare, cu un transfer de tehnologie din Israel. Daca ucrainenii se uita cu interes la armamentul nostru, ar trebui ca si noi sa facem la fel.

Nu de alta, dar armamentul scump si sofisticat pe care doreste Romania sa-l achizitioneze s-ar putea sa fie prea sofisticat pentru noi.

Completare:

 Dupa ce am scris articolul, a mai aparut o stire: APRA-40 a ajuns in Ukraina.

De asemenea am gasit mai multe detalii despre PzH 2000 in Ucraina.

Din aceste videouri rezulta ca artileristii ucraineni au avut 40 de zile de pregatire in Germania, ca doua incarcaturi complete de 155 mm au 120 de lovituri. Artileristii ucraineni fac o comparatie cu 2S7 Pion. Tunul rusesc era conceput pentru a lansa mii de proiectile, pe suprafete mari nu pentru precizie. De asemenea era mai rudimentar, incarcarea se facea cu  doi militari care carau un proiectil de 110 kg, te rupeai de spate.

De PzH 2000 un comandant ucrainean de obuzier, Oleksei, spunea ca atunci cand a tras prima oara cu el s-a simtit ca si cand ar fi facut sex. Mai spunea Oleksei ca trage cu el 3 proiectile si apoi o ia din loc, astfel incat artileria rusa nu are sanse sa-l loveasca. Se mai observa in imagini ca militarii ucraineni poarta un gen de galosi de camuflaj in PzH 2000.

O posibila cauza ar putea fi sistemul de alimentare cu proiectile al PzH 2000, care e undeva la nivelul podelei si orice murdarie ar ajunge la mecanismele de alimentare.

Am remarcat la militarii ucraineni o lejeritate mult prea mare la tinuta, o combinatie de uniforme militare si tinuta civila, plus niste aspecte care nu apar in mod normal la militari. Aici e Oleksei, comandantul obuzierului, cu o coada si o tunsoare probabil cazaceasca, dar care nu are vreo legatura cu disciplina militara.

De asemenea, la un moment dat Oleksei ii arata reporterului cum se tinteste cu obuzierul, imagini care au trebuit blurate.

N-am inteles nici imaginile acestea, asa arata un incarcator ucrainean de PzH 2000.

In caz de atac cu drone asupra obuzierului sau de vreun atac din apropierea obuzierului, militarul ucrainean va trebui sa lupte descult ca nu cred ca va mai avea timp sa-si ia decat arma.

E razboi, e adevarat ca PzH 2000 lupta la zeci de kilometri in spatele liniei frontului, dar imaginile arata o stare de indisciplina, nespecifica militarilor.

Acum, daca ucrainenii sunt asa de extaziati de PzH 2000 inseamna ca e un armament foarte bun. E drept ca daca faci comparatia cu 2S7 Pion unde te rupeai de spate carand proiectile de 100 kg, PzH 2000 chiar pare un Mercedes fata de Jiguli.

Intretinerea PzH 2000 ridica insa destule probleme, e posibil ca alte obuziere autopropulsate mai simple sa prezinte mult mai multe avantaje, atat in costuri de intretinere cat si mentenanta mai accesibila.

Caudillo

Exit mobile version