Iranul a prezentata publicului cu doar cateva zile in urma o noua racheta de croaziera cu o raza – sustin persii – de aproximativ 2000km. Noua racheta se numeste “Soumar” si deocamdata nu s-au dat nici un fel de date tehnice despre noua arma, dar presa iraniana spune ca o varianta a acesteia va fi introdusa in serviciul de lupta chiar anul acesta.
Asa la ochi noua racheta pare o varianta modernizata a unei rachete prezentate in urma cu patru ani – ‘Meshkat’-si care avea o raza de actiune +2000km.
In prezent apararea de coasta iraniana se bazeaza pe modele chinezesti sau clone ale acestora – C -701/704 sau 802 – dar Soumar nu pare a avea nici o legatura cu acestea ci dimpotriva pare a fi in relatii de “rudenie” cu o alta familie – mult mai “nobila” de aceasta data – si anume racheta ruseasca Kh 55SM.
Ori se stie deja ca Iranul a cumparat sase astfel de rachete din Ucraina prin 2001, dar lucrurile sunt mai complicate pentru ca se pare ca Iranul a avut acces si la motorul original al Kh55SM – un turbofan miniaturizat – R 95-300, motor care ar permite rachetei sa atinga 2000km si sa duca un focos de 410 kg, asta in conditiile in care exportul unor asemenea motoare este interzis. Totusi se pare ca rusii, cand au tradus tratatul in limba lor, au inteles altceva pentru ca exista suspiciuni foarte intemeiate ca si racheta de croaziera iniana Nirbhay foloseste exact acelasi motor. Nirbhay a avut zborul inaugural in octombrie 2014.
R 95-300, turbofnul cu pricina
Acum Kh 55 este o rachete importanta, dar mai importante sunt rudele sale. Rusii au dezvoltat pe baza Kh55 o serie de rachete foarte cunoscute noua si care pot fi lansate cam de oriunde te duce capul: avion, submarine, container, etc… serie care se „intituleaza” Klub si are pana acum cel putin doua “rubedenii” cunoscute: 3R-54 ‘Club’ lansabila de pe submarine si faimoasa Club K care poate fi mascata sub forma unui banal container de transport si am vazut-o cu totii prin clipurile de pe Yotube, asadar iranienii – daca au pus intradevar mana pe o copie a KH 55 si pe motorul acesteia – au facut o mare afacere, ramane acum sa vedem cum stau cu sistemul de ghidare.
Revenind la Soumar, racheta foloseste un booster pentru lansare si abia apoi motorul de mars intra in actiune.
GeorgeGMT