O racheta antitanc mai putin cunoscuta – TRIGAT-LR (Third Generation AntiTank, Long Range), denumita in uz curent: PARS 3 LR (long-range) – in terminologia germana, sau AC 3G in terminologia franceza (desi Franta s-a retras din program in 2004).
Racheta cu raza lunga de origine germana (Parsys GmbH: MBDA Deutschland GmbH & Diehl BGT Defence), de tip trage-si-uita (pentru a minimaliza expunerea aeronavei lansatoare), a fost conceputa special pentru echiparea elicopterului Eurocopter Tigre UHT. Poate fi folosita atat in mod aer-sol, sol-sol cat si aer-aer, avand mod cu lovire in arc vertical cat si mod in traiectorie directa pentru a lovi tinte individuale (infrastructura sau puncte de comanda), elicoptere sau tancuri.
PARS3 poate fi lansata in mod „salva” de pana la 4 rachete in 8 secunde. Cu o masa de 49kg, o lungime de 1,6m si un diametru de 159mm, racheta poate penetra, datorita capului de lupta tandem de 9kg, blindaje de peste 1000mm RHA echivalent (sub placa ERA) pentru tinte de pana la 7km. Racheta este propulsata de combustibil solid la o viteza de 1044km/h iar detonarea se face la impact.
Sistemul de ghidare este compus din senzor pasiv IR si un altul TV CCD, instalat pe elicopter, pentru detectia si incadrarea inainte de lansare, si un alt ansamblu similar in capul rachetei.
A mai existat in dezvoltare o varianta portabila cu lansare de la sol si raza medie, Trigat-MR (MR for Medium Range), insa proiectul a fost anulat si inlocuit apoi cu TRIGAN, adica un lansator MILAN 3 si racheta TRIGAT-MR. Pentru dotarea Bundeswehr cu rachete antitanc portabile, acestia au dat de curand o comanda suplimentara de rachete Spike LR.
In iunie 2006 Germania a dat o comanda de 680 rachete PARS 3 LR pentru suma totala de 380 mil. euro (558.824 euro/bucata, 1,3 mil. euro incluzand costul de dezvoltare), primele livrari fiind initial programate pentru 2012. Abia in aprilie 2013 Oficiul Federal pentru Tehnologia Informatiei si-a dat acordul pentru inceperea productiei de serie iar livrarile catre Bundeswehr (rachetele intubate) au inceput din 2016, fiind planificate pana in 2018 (sursa).
Marius Zgureanu