Romania Military

Rachete AA romanesti

Modernizarea artileriei romanesti antiaeriene si ne referim aici la rachete, a tot batut pasul pe loc din 1989 incoace, desi planuri si idei au fost. Astfel odata cu lansarea programului de achizitie a noului avion multirol, se prevedea ca suma de 1 miliard de euro sa fie folosita pentru achizitionarea unor noi rachete AA cu raza lunga.

Mai apoi a aparut contractual cu MBDA pentru intrarea in dotare a rachetelor  SHORAD/V- SHORAD, adica rachete antiaeriene cu raza scurta Mistral si cele cu raza medie VL MICA, contract abandonat desi exista chiar si o hotarare de guvern privind finantarea lui.

Legat de achizitia sistemului cu raza medie HAWK din Olanda acesta asteapta de ani de zile modernizarea lui la standardul HAWK XXI, care ar necesita in primul rand un nou radar, dar deocamdata prima tragere reala cu HAWK a fost efectuata in primavara acestui an, prin integrarea radarului TPS 79 Gap Filler cu sistemul de rachete si din pacate acesta pare a fi viitorul acestui sistem.

Numai ca Romania detine un stoc foarte mare de rachete cu raza medie si lunga, SA-6 Kub si SA-2 Volhov. Astfel in 1989 cele doua sisteme de rachete AA aveau impreuna aproximativ 3000 de rachete in stare de functionare, din care, dupa unele surse, 1200 ar fi fost SA-6 Kub. Daca Volhovul este mai greu modernizabil se pare ca SA-6 Kub este la mare moda printre detinatorii de astfel de sisteme pentru a fi modernizata.

Primii care au deschis balul au fost ungurii, care la sfarsiitul aniilor “90 au modernizat radarul si alte parti ale electronicii SA-6 pe care le aveau in dotare si astfel au reusit sa imbunatateasca radical performantele acestor rachete. Kub-ul unguresc este astazi capabil sa conduca focul pe zece tinte simultan, fata una singura in cazul nostru si are rezistenta crescuta la bruiaj.

Polonezii au trecut mai departe incercand sa integreze rachete Raytheon RIM-162 pe sasiul rusesc, un nou radar, etc. Cehii au prezentat chiar saptamanile trecute primul vehicul modernizat SA-6 si ei folosind alt tip de rachete si alt tip de radar pastrand doar sasiul, iar zilele trecute sarbii au prezentat si ei o varinta adusa la zi a aceluiasi sistem AA.

Deocamdata in Romania nu s-a anunta niciodata intentia de a moderniza, ceea ce pare cel mai versatil sistem AA rusesc, desi noi detinem stocuri enorme de rachete si avem deasemenea suficiente masini de lupta, iar una peste alta Kub-ul este singurul sistem romanesc mobil cu raza scurta spre medie, alaturi de SA-8 OSA care era insa alte obiective. Bineinteles ca Romania si Polonia au semnat o intelegere in cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, intelegere care prevede dezvoltarea in comun a unui sistem national de aparare AA integrat. Daca polonezii isi vad de treaba, de partea noastra de intelegere nu se mai aude, evident, absolut nimic…

Ce variante au ales posesorii de SA- Kub putem vedea in articolele de mai jos:

 SA-6 Serbia

SA-6 Polonia

SA-6 Kub Cehia

Ce se poate face cu rachetele sovietice detinute de Romania

Modernizarea compexelor de rachete SA-6 si SA-8 Romania…

Variantele SAM ale Romaniei

SA-2 Volhov, rachete romanesti lansatoare de sateliti

 

Aflate in dotare de foarte multi ani, batranele Volhovuri sunt si astazi singurele noastre rachete cu raza lunga de actiune si desi se vorbeste despre o posibila modernizare a lor, nu stiu ce ar putea insemna acest lucru, in tandem cu sistemul HAWK, nu cred ca aceste rachete mai pot fi folosite eficient ca rachete antiaeriene principale impotriva avioanelor de lupta.

In primul rand SA-2 este ghidata spre tinta de radarul principal, folosind reflexia acestuia in aeronava tinta, fiind asadar usor de bruiat, dar in acelasi timp sunt din cam toate punctele de vedere obosite moral, dar nu si fizic.

Astfel stocul de rachete destul de mare, estimat la peste 1500-1600 de rachete ar putea fi utilizat atat in aplicatii civile, ca racheta lansatoare de stateliti pe orbite joase, dar cred ca si din punct de vedere militar SA-2 ar mai putea fi “recalificata”. Este adevarat ca varsta si performantele nu o mai recomanda ca racheta AA, dar aceast sistem are un mare avantaj: foloseste combustibil solid!

Ori in acest moment vasnica noastra aparare costiera are in dotare rachete anti-nava P-20 Termit, Styx, rachete cu combustibil lichid extrem de periculoase si de greu de manevrat. Oare cu minime modificari, eventual un motor pentru prima treapta mai de anduranta, nu am putea folosi Volhovul pe post de racheta anti-nava cu bataie apropiata?!  Avantajul ar fi stocul imens de astfel de rachete si cu ceva modificari racheta poate fi ghidata de catre radarele de pe Puma Socat, radare care “bat” dincolo de 100km si care ar putea ghida racheta in faza terminala, pana cand sistemul propriu de ghidare “vede” tinta in mod direct?

La 1500 de rachete cred ca am putea sa lansam si cate 10-15 rachete spre aceeasi tinta folosind numarul imens pentru compensarea sistemului de ghidare indirect. Desi raza unui Volhov nu se compara cu raza unei racheta anti nava dedicata de 150 km, SA-2 ar putea fi folosit ca mijloc de interzicere a accesului in apele noastre teritoriale, protejarea paltformelor petroliere si a zonelor portuare si de asemenea s-ar putea cu ceva up-date folosirea acestor rachete in scop de protectie pe post de racheta anti-racheta.

Poate, spun doar poate, am putea transforma o racheta batrana si ineficienta intr-un mijloc de lupta multivalent, ieftin si cu performante decente, o racheta multirol care sa poata fi folosita si impotriva aviatiei, dar si impotriva navelor din apropierea litoralului si, sper sa nu fie absurda idea, sa poata fi aruncata in lupta si impotriva rachetelor anti-nava sau de croaziera, cel putin impotriva celor subsonice de tip Kh-55.

Astfel unul dintre principalele sale puncte slabe, faptul ca SA-2 este practic o racheta cu o mobilitate extrem de redusa, ar putea sa fie, daca nu eliminat de tot, macar un pic escamotat.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version