Romania Military

Rachete anti nava cu raza mare

De cativa ani US Navy este preocupata de rachete anti-nava cu raza lunga de actiune si cand spunem raza lunga ne referim la +2000 de kilometri. In acest moment principala arma anti-nava a Marinei Americane este racheta dedicata Harpoon, dar raza acesteia nu depaseste 130-140 de km, in functie de cum este lansata.

Ori in aceste timpuri tulburi americanii vor sa poata angaja navele inamice de la o distanta cat mai mare, oferind astfel propriilor nave un timp de raspuns cat mai lung. Pe de alta parte daca astazi avem o aparare anti-aeriana si anti-racheta stratificata, in curand vom avea si o forta ofensiva impotriva navelor de suprafata stratificata. Si cum orice capacitate defensiva este de fapt una ofensiva…

Racheta anti-nava cu cea mai mare raza din arsenalul american este astazi AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) – ca inlocuitoare in viitor a „batranei” Harpoon, care poate lovi tinte pana la 1000km. Deocamdata aceasta esta raza maxima de la care o nava americana poate angaja o nava inamica in mod direct, fara sa punem aici la socoteala portavioanele.

Insa in 2015 US Navy a lansat o racheta de croaziera Tomahawk care a lovit o barja (o tinta navala) in miscare si astfel se prefigureaza ca racheta de croaziera sa poata fi modificata astfel incat sa devina si racheta anti-nava  cu raza lunga, daca tinem cont ca o Tomahawk poate atinge tinta la 2500km.

Insa in urma cu doar cateva zile Secretarul Apararii, Ashton B. Carter, a anuntat la San Diego ca Marina are in vedere ca si racheta anti-aeriana/anti-balistica SM 6, folosita in prezent de la bordul navelor AEGIS pentru distrugerea rachetelor balistice, sa poata fi folosita si ca racheta anti-nava cu raza lunga.

Practic SM 6 va avea un rol dual, un doi intr-unul, si pentru acest lucru americanii sunt gata sa plateasca. In bugetul Pentagonului sunt alocati 2,9 miliarde de dolari pentru achizitia de noi rachete SM-6, iar Carter a acceptat ca in ultimele luni s-au facut teste cu SM-6 ca racheta anti-nava.

Americanii au intentia ca intr-un termen rezonabil sa aiba 90 de nave care sa poata angaja tinte navale de la distante de mii de kilometri, atat Tomakawk cat si SM 6 avand si rol anti-nava intr-un viitor nu foarte indepartat.

Acum RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM), sau Standard Missile 6 (SM-6) este o racheta multirol, putand angaja orice tip de tinta aeriana (elicoptere, avioane, rachete de croaziera sau balistice, etc), iar sistemul de ghidaj foloseste radarul de AIM 120 AMRAAM.

Acum, odata cu noul sau rol, SM 6 va putea asigura o capacitatea de lupta supersonica si cu raza mare – aproximativ  240km), insa avantajul va fi dat de faptul ca un singur tip de racheta va putea angaja practic orice tip de tinta de la suprafata oceanului pana la o altitudine de +30 de kilometri, astfel ca o nava dotata cu SM 6, Tomahawk si Harpoon, va dispune de o forta de lovire impotriva navelor inamice, stratificata si foarte eficeinta.

SM 6 ar fi prima, daca nu insel, racheta anti-nava supersonica a SUA aflata in serviciu, asta dupa ce rusii au tot invadat piata cu rachete supersonice. Avantajul unui trio precum Tomahakw (raza+2000km) – SM-6 (raza +240km si supersonica) – Harpoon/AGM-158C, este dat de posibilitatea unei grupari navale americane de a lupta ataca simultan un numar mare de tinte, atat aeriene cat si navale, folosind un numar redus de rachete.

Astfel SM 6 devine atat racheta defensiva impotriva rachetelor anti-nava rusesti, cat si racheta de atac impotriva navelor rusesti lansatoare, cat si racheta AA pe toate palierele.

Despre flota chineza n-are deocamdata sens sa discutam…

PS Chiar ma intrebam cand se vor hotari amicii nostri de peste ocean sa faca pasul spre o rachete anti-nava supersonica, ei bine au facut-o si odata cu intrarea in exploatare a SM 6, pe palierul antinava, ivanii au mai ramas odata de caruta, rachetele lor supersonice nemaifiind chiar atata de inspaimantatoare.

GeorgeGMT

Exit mobile version