Romania Military

Rachete anti-nava ultra-mobile

Stirea nu este chiar noua, evenimentul s-a petrecut anul trecut prin noiembrie si a constat in lansarea de rachete anti-nava NSM de pe o platforma JLTV. Practic americanii au modificat un vehicul si l-au dotat cu doua rachete NSM gata de lansare.

Ideea USMC este foarte simpla si are in vedere mobilitatea foarte mare a cuplului NSM-JLTV, mobilitate care in cazul infanteriei marine americane este cheia doctrinei lor.

In acelasi timp, sa ai rachete anti-nava pe un sasiu relativ mic si care se poate foarte usor camufla si dispersa in teren ofera oricui o suplete cu totul deosebita. Practic ai doua rachete anti-nava lansabile de oriunde si oricand iar pentru asta nu ai nevoie de un camion si doar de un simplu JLTV adaptat.

N-are rost sa mai discutam despre avantajele unor astfel de platforme de lansare pentru NSM camuflate pe litoralul romanesc, prin Delta Dunarii sau chiar prin sate, parcari, paduri si cranguri. Imposibil de distrus inainte sa lanseze.

Revenind la americani, stirea lansarii NSM de pe o platforma JLTV a fost confirmata de catre USMC, nu avem insa din pacate si poze de la eveniment: “Yes the test event did take place as planned in November and the only additional info I can provide is that it was successful in validating certain technologies and capabilities. The only other comment I would add is that the Marine Corps is investing in technologies to ensure we maintain our competitive edge. Ground Based Anti-ship Missile redefines the battlespace for our adversaries and ensures that we maintain our competitive edge,” a declarat  Emanuel “Manny” Pacheco, ofiterul pentru relatii publice al Corpului de Infanterie Marina.

Deocamdata stim doar ca este posibil ca vehiculul folosit ca baza de lansare sa fie unul comandat de la distanta.

Pentru noi este interesanta informatie in contextul in care Romania a achizitionat atat vehicule blindate 4×4 JLTV de la Oshkosh cat si rachete anti-nava NSM de la Kongsberg/Raytheon, asadar am putea in viitor sa avem si cateva vehicule lansatoare de mici dimensiuni gata sa fie imprastiate in teritoriu la cel mai mic semn de pericol.

Naval Strike Missile (RGM-184A NSM Block 1) este o racheta anti-nava care-si detecteaza si angajeaza tinta (pe partea finala a traiectoriei) in mod pasiv prin intermediul senzorului IIR (imaging infrared homing). Ghidarea spre tinta se face cu ajutorul GPS, a sistemului de navigatie intertial si cu ajutorul unui sistemului care urmareste referintele de la sol.

Sistemul IIR are la baza o biblioteca a posibilelor tinte pentru ca racheta sa loveasca foarte precis nu numai nava-tinta in sine ci chiar anumite zone ale acesteia pentru a crea maxium de distrugeri.

Romania va achizitiona 32 de rachete anti-nava NSM (cate patru rachete pe patru camioane) plus ceva echipament, dar despre care echipament nu stim inca mare lucru, ramane sa vedem exact “lista de cumparaturi” atunci cand americanii o vor face publica.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version