Thales si Aselsan au semnat la IDEX 2015 un acord de cooperare pentru dezvoltarea in comun a unui sistem de lansare a rachetelor care incorporeaza Rachetele usoare multirol ale Thales (LMM – fosta FASGWL) si lansatorul celor de la Aselsan.
Cooperarea a fost inceputa in 2010 si primele trageri cu lansatorul integrat si LMM au fost facute in 2014. Testele de tragere vor continua, in prima faza in domeniul naval, fiind prevazuta si aplicabilitate terestra.
LMM, comandata deja in 1000 de exemplare de catre Marera Britanie in 2013 (permitand mentinerea a 60 de locuri de munca la fabrica Thales din Belfast) sub denumirea de Martllet, este o racheta usoara pentru lovituri de precizie, refolosind tehnologie Starstreak, putand fi lansata de pe diverse platforme: elicoptere (Lynx Wildcat), UAV-uri, vehicule, nave, fiind in curs de dezvoltare si un lansator portabil, de curand incepand studiul si pentru un lansator portabil pe tripod, pentru infanterie. Tintele abordabile sunt instalatii, transportoare blindate, amenintari asimetrice, nave litorale de atac (fast attack craft)/razboi litoral asimetric, drone.
Sistemul de lansare al Aselsan este o solutie compacta si usoara destinata protectiei platformelor navale contra amenintarilor de suprafata sau aeriene, solutia putand opera integrat cu sistemul de management al luptei sau autonom.
Seahawk Sigma ATK 30mm Thales Lightweight Missile Launcher
Si daca LMM inca nu va aminteste de nimic, iata mai multe detalii. Este vorba de o racheta de doar 13kg, cal. 76mm si o lungime de 1,3m, capabila sa atinga tinte la minim 400m (mai scazut decat al rachetelor ghidate cal.70mm gen Hydra) si un maxim de 8km. Ghidajul este laser activ(« beam-rider ») si terminal infrarosu, ceea ce implica vizarea tintei de catre operator pe toata durata zborului rachetei, fiind insa in dezvoltare si o versiune ghidata laser semiactiv. Capul de lupta cu efect dual (fragmentatie si cumulativ) cantareste doar 3kg, in comparatie cu cele 9 kg ale Hellfire sau 8,4kg ale Javelin, fiind detonat cu focos de proximitate laser.
Lansatorul LMM este format din 5 sau 7 tuburi pe un singur pilon, in versiunea pentru elicopter, existand si alte variante, in functie de platforma purtatoare si optiunea clientului.
LMM pe Schiebel Camcopter S-100, demonstrat de Thales
Si da, LMM este o racheta multirol cat-de-cat asemanatoare cu STAR-80L! Ce buna ar fi si o comanda de STAR-80L pentru echiparea armatei noastre…
Si daca tot vorbim de turele, iata o varianta de turela telecomandata tactica a celor de la BAE pentru arma cal.30mm integrata pe platforma NIMR Hafeet 640A. Hafeet este o platforma 6×6 de camion blindat a celor de la NIMR Automotive din Emiratele Arabe Unite.
Camionul NIMR Hafeet cu turela BAE cal.30mm la IDEX 2015
Camionul are o cabina blindata pentru 4 militari, protejata ballistic si contra DEI, avand si un inel de turela pentru arma usoara in plafon.
O astfel de turela instalata pe vehicule blindate usor, ar putea integra si containere cu rachete multirol, antitanc sau sol-aer, devenind o platforma extrem de flexibila.
Marius Zgureanu
Surse:
http://armyrecognition.com/february_2015_global_defense_security_news_uk/thales_and_aselsan_have_signed_agreement_for_joint_development_of_missile_launcher_system.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Lightweight_Multirole_Missile
http://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/thales-test-man-portable-lmm/
http://www.thinkdefence.co.uk/2013/04/uk-complex-weapons-part-3-lightweight-multirole-missile/
http://defense-update.com/products/f/fasgw.html
Articole pe tema similara:
http://www.rumaniamilitary.ro/boeing-aveger
http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei
http://www.rumaniamilitary.ro/lockheed-martin-testeaza-turele-pentru-rachete-antitanc
http://www.rumaniamilitary.ro/nimeni-nu-e-profet-in-tara-lui
http://www.rumaniamilitary.ro/milan-er-3km-finalizeaza-testele-de-tragere
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste
http://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-aa-romanesti-evolutii-i
http://www.tehnomil.net/2012/12/31/evolutii-episodul-1/
http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez
http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
http://www.rumaniamilitary.ro/raytheon-wireless-tow
http://www.rumaniamilitary.ro/star-80l-descriere
http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-antitanc-in-armata-romana-maliutkaat-3-sagger
http://www.rumaniamilitary.ro/mmp-la-primele-trageri-ale-agentiei-de-achizitii-militare-franceze