Cu ceva timp in urma revista Jean’s anunta existenta unui nou tip de J-10 si anume J-10B. Aceasta dezvoltare a canardului chinezesc are, se pare, noi prieteni. Pe internetul chinezesc circula poze si zvonuri, cu un nou soi de radar, pe care cei de la avitionweek.com il cred ca fiind un electronically scanned array radar, pare-se asemanator cu radarul ESA pasiv de pe Rafale.
Insa baietii de la china-defense-mashup, cred cu tarie ca este de fapt un ESA activ, adica mai pe romaneste, varianta J-10B este primul aparat chinezesc dotat in standard cu radar tip AESA, dezvoltat se pare in urma unor campanii zdravene de furt de date cu ajutorul calculatoarelor. Cyberespionage adica.
Radar de conducerea a focului tip ESA. Daca o fi si activ?!
Daca China a intrat pe piata radarelor tip AESA s-ar putea ca lumea sa se umple rapid de astfel de sisteme, datorita pretului mai mic si a faptului ca va fi disponibil pentru oricine are bani. Primul pe lista posibilior cumparatori se pare ca este Pakistanul cel mai apropiat aliat al Chinei care a primit in 2011 o escadrila de J-10B. Acum daca suntem intradevar in fata primului avion chinezesc dotat in standard cu radar AESA nu putem fi siguri, insa e clar ca e ceva “putred” in…China!
J-10B prins cu radarul in bot!
Acum intr-o lume ideala cred ca nici noua nu ne-ar sta rau cu 60-72 de J-10B cu radare AESA si niste sisteme de rachete AA HQ-9, aduse la standard NATO cu tehnologie israeliana! In mod sigur mult mai ieftine, de cumparat si operat, decat avioanele americane sau europene, iar offset-ul ar putea fi negociat fara probleme, la orice nivel, China dand fix doi bani pe regulile UE in materie de offset! La fel si constructia in tara a avioanelor si rachetelor.
Sunt convins ca din partea Chinei am avea tot ajutorul si bunavointa, pentru ca lasand la o parte relatiile foarte bune, ganditi-ca ce reclama ar fi pentru industria de armament chinezeasca un contract de asemenea anvergura cu o tara membra NATO, cu o tara europeana, care are acces la orice tip de tehnologie doreste, dar alege totusi armament din China!
Vise, vise…pacat ca nu ne duce capul sa privim dincolo de ziua de maine. O strangere a legaturilor economice si militare cu, posibil, viitoarea superputere care se prefigureaza a fi China, ar fi o decizie politica de viitor extraordinara. Oricum ori cu 48 de F-16, ori cu 60 de J-10B tot dracul ala ar fi, dar ar conta legaturile si mai ales interesul Chinei in Romania. Am avea mai multe carti in mana, mai multe surse de ajutor, mai multe variante de luat in calcul.
Probabil ca si in relatia cu Rusia, cu o China mare investitor si partener strategic al Romaniei, am avea alta statura politica!