Ca tot suntem noi profund ancorati in sindromul Spike, iata si un (aproape) nou membru al familiei, prezentat prima oara in 2016: FireFly.
De fapt o munitie tactica cu elice care foloseste multe componente ale Rafael Spike, pentru a oferi o autonomie de „loitering” de 15 minute. Raza de actiune este de 1,5km in camp deschis si doar 500 de metri in zona urbana, munitia putand atinge in zbor viteze de manevra de 60km/h si de picaj spre tinta de 70km/h si poate opera pe viteze ale vantului de pana la 36km/h.
Elicea este formata din doua randuri de pale contrarotative si pliabile, actionate de 2 motorase electrice a caror baterie inlocuibila furnizeaza o autonomie de zbor de 15 minute.
Firefly intra intr-un container lung de 400mm cu sectiunea de 80x80mm. Zburatoarea cantareste 3kg iar unitatea de control inca un kg, in timp ce intreg sistemul, cu 3 munitii cantareste 15kg.
Firefly in pozitie de zbor alaturi de container
Capul de lupta cu fragmentatie, de 350 de grame, poate fi inlocuit la nevoie cu o a doua baterie pentru a dubla autonomia, cu pretul rezumarii doar la misiuni de recunoastere tactica, specifice mai ales mediului dens urban.
Containerul de senzori se afla in partea inferioara, fiind compus din vizor termic neracit, un CMOS color, senzor de proximitate.
Firefly are atat mod autonom, cu traseu bazat pe puncte definite de operator pe harta, fie in mod cu operator in bucla, zbor „la vedere” bazat pe videoul transmis catre interfata de control, permitandu-i sa loveasca tinte in afara razei vizuale a operatorului sau tinte tocmai descoperite de senzorii dispozitivului.
Daca nu se armeaza capul de lupta in timpul misiunii, Firefly poate fi recuperat si refolosit
Rafael se lauda deja cu un client „anonim”, cu o comanda vizand un numar de 4 cifre de sisteme Firefly, aflat in faza finala de dezvoltare TRL7… cred ca este clar despre cine e vorba.
Ca si concurenti de nisa, mai amintim Switchblade-ul israelian si Warmate-ul polonez care tocmai a ajuns la versiunea 2, mai mare si mai grea: raza de actiune 20km, cap de lupta (in 4 variante: HE, FAE, HEAT, HEAT TR) 4,8kg, si anduranta 120 de minute. Un nou venit pe aceeasi nisa este PHOLOS al Excalibur Army, foarte asemanator cu Firefly.
Iar in incheiere, sa sarbatorim intrarea in scena a Spike ERII, capabil sa atinga tinte la distante de 10km utilizand legatura prin fibra optica, dar si la distante de 16km folosind noua legatura de date RF, cel mai probabil imprumutata de la Spike NLOS.
Amu’ SOCATII nostri ar putea integra rapid si conexiunea RF si mai aflaram si de noul pachet modular Spike pentru aeronave, ceea ce duce la alte trei intrebari:
- optronica din anii 2000 de pe Puma SOCAT/Naval permite descoperirea tintelor macar la 10km, daca nu 16km? Cel mai Probabil necesita niste modernizari (Elbit Spectro XR?) dar si adaugarea unei capacitati de lucru in retea cu elicoptere de recunoastere (nu avem inca) sau cu alte platforme: drone (nici aici nu stam prea bine), nave, surse terestre, avioane de lupta.
- odata adaugata capacitatea de comunicare RF, am putea sa servim si meniul Spike NLOS?
- Iar daca stocul nostru de Spike LR si ER se va apropia de expirarea resursei si tot se va impune inlocuirea unor componente, oare ar fi posibila transformarea prin retrofit in noile variante?
Mai vedem si cum o fi cu pretul la astea noi… inclusiv noul NLOS!
Si apoi le asteptam si la MLI-uri…
Marius Zgureanu
Surse:
https://www.edrmagazine.eu/rafael-a-new-member-for-the-spike-family
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/familia-spike-creste
https://www.rumaniamilitary.ro/da-turela-cat-e-turela
https://www.rumaniamilitary.ro/locust-video
https://www.rumaniamilitary.ro/solutii-de-bruiaj-si-camuflaj-ir
https://www.rumaniamilitary.ro/namer-devine-masina-de-lupta
https://www.rumaniamilitary.ro/mli-ul-israelian-carmel
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap
http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste
http://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-aa-romanesti-evolutii-i
http://www.tehnomil.net/2012/12/31/evolutii-episodul-1/
http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez
http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
https://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm