Romania Military

Raport SUA: România are gaze de șist pentru 100 de ani

gazedesist_14217000

Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) estimează că România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze. Din producția internă este asigurat 80%, iar diferenţa este importată din Rusia. Prețurile intermediarilor sunt ridicate.

Rezervele dovedite de gaze din România se plasează la 113 miliarde metri cubi. EIA estimează că România are rezerve de gaze de şist nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existentă de 1.444 miliarde metri cubi, scrie Mediafax. România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist. Pe locul I este Polonia, urmată de Franţa.

 

Potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

Astfel Romania si-ar putea asigura consumul intern pentru urmatorii 100 de ani, iar cifrele vehiculate de americani sunt doar evaluari. Odata ce explotarea acestor zacaminte ar fi inceputa, s-ar putea sa ne trezim cu rezerve semnificativ mai substantiale decat aceste prognoze. Romania, alaturi de Polonia, ar putea deveni in urmatorii 10-15 ani, principalul furnizor de gaze naturale pentru UE, asta in conditile in care specialistii in industria petroliera anunta inca de acum zece ani, ca viitorul energetic al planetei, va fi gazul natural, atat din punctul de vedere al generarii de energie electrica, cat si pentru viitoarele autovehicule care vor functiona pe baza de pile de combustie cu hidrogen…

Avantajul unei economii bazate pe gaz, in detrimentul uneia bazate pe titei, tine de gradul mult mai mic de poluare, pe care exploatarea gazului il provoaca, si de faptul ca rezervele mondiale de gaze, daca adaugam si gazul de sist, sunt mult mai omogen distribuite in subsol, decat cele de petrol.

Astfel poate intelegem mai bine importanta energetica, si deci strategica, pe care Romania o are in aceasta zona, atat prin rezervele de hidrocarburi, cat si prin rutele de transport posibile, si o data inteleasa aceasta importanta, poate ar trebui sa pricepem si necesitatea unei forte militare cat mai bine dotate.

 

Sursa: Ziuaveche

 

GeorgeGMT

Exit mobile version