Romania Military

Razboi economic si social

“Nu-i da nas la Ivan, ca se suie pe divan” – proverb romanesc.

 

Sa incep cu un eveniment care mi-a provocat multa mandrie in saptamanile trecute, listarea la NY Stock Exchange a primei companii romanesti din istorie. Cateva saptamani doar despre asta s-a vorbit in cercurile baietilor cu bani ai lumii “high-tech”, oameni fixisti care nu au timp decat de locul unu, numai unu, cine e pe locul unu. E o poveste de success a lui Daniel Dines, care lucrand dintr-un apartament din Bucuresti a reusit sa inventeze o industrie noua – RPA robotic process automation – si sa se pozitioneze detasat in fruntea ei, chiar daca are competitori ca Microsoft si Google. Sediul principal al firmei s-a mutat intre timp la NY, probabil ca din motive complexe legate de tot felul de chestii trestii, dar partea de development a ramas in Romania si va contribui in continuare la cresterea resursei de algoritmica complexa.

Se stie despre industria IT de la noi ca este o industrie mercenara, care de multi ani s-a specializat sa creeze produse pentru straini in loc sa-si creeze produsele lor. Inclusiv UiPath asa a inceput, din outsourcing. Evenimentul acesta e un semn pentru toata lumea ca Romania are geniu si maturitate si e pregatita sa faca mai multa inovatie. Peste asta se adauga schimbarile covid, care sunt ireversibile: munca de birou nu isi va mai reveni niciodata, mai ales in acest sector IT. Companiile din vest vor trebui sa aleaga intre programatori care stau acasa in SUA / UK si programatori care stau acasa in Romania si care, la pret mai mic, sunt in multe cazuri mai buni decat ai lor. In acelasi timp, au crescut si ambitiile romanilor si antreprenorii de la noi nu se mai multumesc sa traiasca doar din mercenariat, vor sa fie sefi peste straini. Nu degeaba am fost alesi miezul cyber security din Europa, sau romanul Lazar Comanescu care a fost ales secretar general la OCMN, sau trilaterala Romania-Polonia-Turcia si intrunirile B9 organizate la noi, toate fac parte dintr-o tendinta in care romanii vor mai multa responsabilitate; indiferent ca sunt diplomati, militari, oameni de afaceri sau poate artisti – tinem pumnii la Roxen. S-au deschis usile ca sa putem face mai multe sau, mai exact, ni le-am deschis singuri.

In plus, multi straini care lucreaza de la distanta, asa zisii nomazi digitali, vor vrea sa isi mute baza in Romania, dupa cum anticipeaza aceasta propunere legislativa care vrea sa ofere vize celor care se incadreaza. Sa fie oare asta o sansa a noastra ca sa colectam cat mai multa materie cenusie din alte parti? Avantajele pentru acesti nomazi sunt mai multe: frumusetea tarii, chiriile mici, existenta Airbnb si Uber si toate celelalte servicii cu care sunt obisnuiti, criminalitatea care este una dintre cele mai scazute din Europa, cel mai rapid internet si in plus, inca un motiv pe care cred ca il cunoastem cu totii, nu exista acel feminism militant pe care il au ei; in Europa de Est inca mai poate omul sa spuna ceea ce gandeste, fara sa fie judecat de catre gloata celor jigniti de meserie. Mai mult decat atragerea de straini, putem spera la intoarcerea alor nostri in numere tot mai mari, dupa cum spune si titlul acesta: “How the pandemic reversed old migration patterns in Europe”. Exista tot mai multe organizatii care promoveaza intoarcerea romanilor prin angajari sau prin antreprenoriat, cum este acest RePatriot. De altfel, este lucru cunoscut ca si polonezii au emigrat cu milioanele, mai ales in Marea Britanie, dar pe masura ce tara lor s-a dezvoltat, s-au intors acasa foarte multi dintre ei. Daca noi am avut stereotipul de “capsunarul roman”, la ei a fost “soferul polonez”.

Revenind la unicornii nostri – companii ce valoreaza peste un miliard, trebuie sa recunoastem ca giganti de dimensiunea UiPath nu vom produce in fiecare zi, asa ca hai sa ne ducem intr-o liga inferioara. Bursa de valori Bucuresti este un barometru al performantei economiei nationale si fiecare companie romaneasca care se listeaza e un castig pentru tara. Multe dintre firmele listate sunt de stat si e nevoie de mai multe povesti de succes ca BT si DIGI. Am avea de unde, companii ca Dedeman, BitDefender sau eMag. Iulian Stanciu, CEO de la eMag, a declarat anul trecut ca listarea la BvB e un vis de-al lui si intr-adevar pare sa lucreze in directia aia. Allegro, o companie de e-commerce poloneza foarte similara cu eMag, s-a listat recent la bursa din Varsovia si a spart toate topurile, asa trebuie sa facem si noi. Asta tine strict de dorinta si de patriotismul acestor antreprenori, fondurile de investitii trag de ei sa se listeze la burse din strainatate – in cazul eMag, bursa din Olanda ii doreste tare si Naspers, fondul de investitii Sud-African care controleaza eMag, amana listarea din cauza la “erori administrative”. Parerea mea, Iulian Stanciu ii principala „eroare” administrativa de care s-a lovit Naspers. Trebuie sa tragem oala pe focul nostru si sa intelegem ca acest capitalism ii o forma de razboi si ca ar fi bine sa ne apreciem capitanii de industrie. Revenind la Olanda, de ce oare este singura tara care voteaza impotriva noastra la intrarea in Schengen? E un secret deschis ca nu vor concurenta in agricultura si mai ales, concurenta cu portul Constanta.

Pe langa Olanda, care macar produce ceva la noi prin acele santiere Damen, ii mai avem pe austriecii care ne fura padurile si ne impusca ursii – diferenta e ca de data asta, ticalosia lor a ajuns in presa mare din SUA si e un semnal bun si pentru ceilalti hoti: in Romania nu mai merg lucrurile ca mai demult. Asta se vede inclusiv din relatia pe care o avem cu China si care ne arata in antiteza directa cu Ungaria: vecinii nostri se tot imprumuta de la chinezi de cativa ani, plus ca au anuntat recent constructia unei universitati chinezesti la Budapesta, din propriii lor bani“The state plans to finance around 20 percent of the project from its central budget, with the rest of the money provided by a $1.5 billion loan from a Chinese bank. According to the documents, the construction will be carried out using mostly Chinese materials and labor, and Fudan University has agreed that the China State Construction Engineering Corporation – the largest construction company in the world – will bid for the lucrative contract.” Deci ca sa intelegem inca o data, ca e greu de crezut asa ceva: Ungaria va construi universitate Fudan PCC, din banii Ungariei, folosind forta de munca chinezeasca. Poate e coruptie la mijloc si se vor imbogati apropiatii lui Orban, cum s-a mai intamplat – asta e varianta optimista. Cealalta varianta e ca si-au pierdut suveranitatea ca tara, ceea ce ar fi un pericol inclusiv pentru noi. Nu doar ungurii au o problema cu China, ci si Muntenegru, care solicita ajutorul UE pentru as plati datoria catre ei, sarbii, care le-au permis sa se infiltreze in economie si discuta cu ei la nivel inalt, cehii, care de multa vreme fac combinatii chinezesti si chiar germanii, al caror PIB e format din 50% exporturi si au nevoie de piata de desfacere chinezeasca. Asa ca Romania e un bastion impotriva influentei chinezesti, dupa cum zice si acest titlu: “Romania reveals the limits of China’s reach in Europe”. Putem deci folosi si “Wang” in loc de “Ivan”, in proverbul de sus.

Un alt lucru important care s-a intamplat in lunile trecute, Romgaz pare sa fie pe ultima suta de metri cu achizitionarea partii de 50% din Neptun Deep, iar OMV deja se pregateste sa abandoneze proiectul din Siberia ca sa se concentreze pe cel din Marea Neagra. Intr-o lume ideala, OMV Petrom ar fi doar Petrom, dar in acest format nou in care statul va detine jumatate, nu e asa de deranjant ca sa manance si gura austriecilor ceva. Indiferent daca americanii de la Exxon au plecat din motive de presiune politica sau nu, noi totusi ne bucuram de plecarea lor in acest caz. Timp de multi ani, birocratia si blocajele legislative din parlament au dat timp companiei nationale Romgaz sa se tehnologizeze si sa se pregateasca pentru acest proiect, cel mai important pentru tara. Poate ca totusi nu a fost planificat si au iesit lucrurile bine din cauza coruptiei, in orice caz a fost o coruptie oportuna in acest caz. Vedem si ultimele acorduri semnate intre Romania si Ungaria, axate in primul rand pe vanzare de gaz si care sunt o continuare a unei politici mai vechi.

O veste mai proasta este ca am pierdut proiectul ELI-ERIC, chiar daca avem la Magurele cel mai puternic laser din lume. Aceasta este cu siguranta o decizie politica pentru ca, lasand la o parte initiatorii acestei excluderi, tari mici ce vand mandarine, vedem ca si-a varat coada prietenul Germania. Acesta este un moment bun sa ne reamintim de niste denumiri de supermarket-uri din Romania: Metro, Cora, Kaufland, Lidl, Penny, Bila. Suntem folositi ca piata de desfacere dar, dupa cum am scris in articolul precedent, interesul Germaniei nu e ca Europa de Est sa prospere. Cehii, de exemplu, sunt germanofili pana in maduva oaselor, iar din punctul de vedere al lipsei religiei, vedem ca Cehia conduce detasat clasamentul: 70% se declara atei, mult mai multi decat in Germania chiar, unde sunt in jur de 40%. Putem spune deci ca acesti cehi sunt mai germani ca germanii. Slovacii sunt alta mancare de peste, chiar daca sunt mai saraci, au o identitate mult mai puternica si sunt mai apropiati de polonezi decat de fratii cu care impart aceeasi istorie. Acesta nu e un atac personal la adresa ateilor, dar trebuie sa ne uitam la nivel macro, o societate in care majoritatea isi abandoneaza traditiile este o societate fara identitate si fara viitor. Aici ar merge o completare la un paragraf anterior, da este bine sa atragem materie cenusie si oportunitati economice, dar sa tinem cu dintii de traditiile noastre. Strainii care vin aici sa iubeasca cultura noastra si sa se integreze in peisaj, altfel ajungem ca Franta in pragul razboiului civil. Pentru cine are rabdare, puteti asculta acest curs al lui Yuri Bezmenov, un defector al KGB din perioada razboiului rece care i-a invatat pe americani despre asa numitele “masuri active”. Din pacate pentru ei, nu au internalizat lectia, dar sa speram ca isi vor reveni. Intre timp, in Rusia, liderul suprem a inaugurat o catedrala dedicata fortelor armate. Stie el ce stie.

 

Sa fim mandri ca suntem romani!

Sebastian

Exit mobile version