Sistemul de razboi electronic si avertizare romanesc-radarele cu puls electromagnetic
-radare cu microunde si puls electromagnetic-
In urma cu doi ani a trecut pe langa noi o stire pe care cei mai multi nu prea am bagat-o in seama. Se anunta, fara mare tam-tam, ca Romania a comandat, in Canada, doua radare cu bataie peste orizont(+350km raza) necesare, spun romanii, asigurarii unei capacitati extinse de supraveghere si avertizare, din cadrul sistemului SCOMAR.
Susnumitele radare construite de Raytheon in divizia lor din tara vecinilor din nord, sunt insa deosebite…Pe numele lui adevarat High Frequency Surface Wave Radar(HFSWR), acest radar este descris de producator ca fiind o solutie ieftina si usor de transportat pentru detectia navelor maritime si avioanelor aflate in zbor la joasa altitudine, pana la o distant de 200 Mm, adica cam 360 km.
Este in esenta un radar care genereaza microunde, insa spre deosebire de alte radare care folosesc acest sistem, acesta foloseste semnale electromagnetice de inalta frecventa polarizate vertical si, probail, reflectate de ionosfera. Acest tip de puls electromagnetic nu este limitat de orizont ci dimpotriva el “pluteste” pe suprafata oceanului avand, Dumnezeu stie, ce raza efectiva!
Din pozele de mai jos probabil ca putini dintre noi ar recunoaste un radar. Pur si simplu seamana cu faimosul experiment al lui Tesla sau cu arma meteorologica americana. Bineinteles doar seamana, dar cele doua sisteme radar au in mod sigur capacitate de focalizare si baleiere a semnalului! Cat de puternica si pe ce raza, nimeni nu stie 🙂 dar in proportie de 100% are aceasta capacitate.
Romania va achizitiona (sau a achizitionat déjà) doua astfel de sisteme pe microunde. Si apropo, microundele sunt cele mai bune daca vrei sa transmiti o mare cantitate de energie la distante mari, si sunt prin definitie focalizate, in fascicule foarte mici in diametru, adica pe distante mari isi pierd foarte putin din energia initiala. Cam ca laserul. Ca sa va faceti o idée, cuptorul cu microunde de acasa, genereaza o putere de cateva sute de wati, pe cand un astfel de sistem radar genereaza, la un singur puls, intre 16 si 21 de MW. Desigur intr-un interval foarte scurt. Energia este inainte acumulata intr-o baterie de condensatoare…
Si conform cu obiceiul nostru, radarele montate in Romania vor fi adaptate si vor avea caracteristici unice. Ambele radare vor fi montate pe frontiera estica. Este posibil ca unul sa fie amplasat in Delta, mai tineti minte tambalaul cu radarul armatei, iar celalalt…nimeni nu stie inca…
Acum as face cateva speculatii propri nebazate pe absolut nici o informatie oficiala! In principiu un astfel de radar poate detecta si focaliza asupra unei nave maritime sau avion, un fascicul de microunde care pur si simplu ar praji respectivul aparat sau macar circuitele electronice, sau poate genera un puls electromagnetic pe o anumita suprafata care sa aiba acelasi efect…
Si acum urmeaza pozele…
Unul din radare a fost montat pe plaja de la Corbu, al doilea, inca nu stiu.