… dar si pentru sarbi.
Au trecut mai bine de 20 de ani de la macelul care a avut loc langa noi, unde vecinii care traisera in pace si destul de bine (poate cel mai bine dintre statele blocului comunist, aproape de nivelul Europei Centrale si Occidentale) brusc au devenit dusmani de moarte…
Ce s-a intamplat acolo ne da si astazi fiori reci pe sira spinarii!
Este o lectie care nu trebuie uitata si un exemplu de ceea ce poate face ura intre etnii si confesiuni religioase. De aceea filmuletele se refera la razboiul din Bosnia, unde falia interetnica si faramitarea comunitatilor a fost mai evidenta.
Chiar si dupa razboi, sarbii, croatii si bosniecii prefera sa traiasca cat mai separat unii de altii, in propria lor lume. Crimele si ororile de acolo nu pot fi uitate de generatiile care le-au trait, atata timp cat ei sunt in viata. Si asta ii separa in continuare.
In acelasi timp este si o lectie pentru nationalistii sarbi, unde i-a dus acest sentiment exacerbat care le-a otravit gandirea… dovada este si ce s-a intamplat in Kosovo precum si faptul ca romanii din Timoc, pentru ca au fost prea civilizati sa-si doreasca un razboi de independenta in momentul in care sarbii erau in razboi in toata fosta Yugoslavie, sunt inca supusi la presiuni si discriminare din partea statului sarb.
Jos palaria pentru gestul Hertei Muller, care a avut curajul sa le spuna franc, in fata, cateva lucruri, chiar la ei acasa, in Belgrad:
”Serbia şi-a făcut rău singură, iar cetăţenii săi trebuie să trăiască cu adevărul că şi-au făcut rău singuri, producându-şi ei înşişi suferinţe”, a spus Herta Müller într-o întâlnire publică desfăşurată la Teatrul dramatic din Belgrad. Ea a adăugat că nu şi-a schimbat ideile pe care le-a exprimat când a scris un eseu cu privire la raidurile NATO, din care a dat un citat în cursul serii: ”Dacă o ţară dezlănţuie 4 războaie în 9 ani şi făcând asta transformă oraşele în cimitire, ea nu poate fi oprită doar cu cuvinte. Aş fi fost foarte mulţumită dacă NATO ar fi intervenit în România, dar asta nu s-a întâmplat. Iar românii au trebuit să combată împotriva altor români pentru a pune capăt regimului Ceauşescu”.
Reactia sarbilor arata ca nici astazi nu au inteles intru totul ce li s-a intamplat si nu sunt inca pregatiti sa-si asume vreo vina, desi sunt in plin proces de apropiere de UE. Pentru ce s-a intamplat in Bosnia, croatii dar si bosniacii au propria lor vina, si asta e de asemenea adevarat.
Anul acesta Ratko Mladici isi primeste in sfarsit sentinta, dupa 6 ani de proces (n.r. – editat, tocmai a fost condamnat pe viata pentru 10 din cele 11 capete de acuzare), iar Radovan Karadjic a primit o condamnare anul trecut… iar in Bosnia inca se mai dezgroapa cadavre din gropi comune nestiute.
Marius Zgureanu