Romania Military

Razboiul Hibrid: Seria Fake News – episodul 2

Propaganda, un exemplu ilustrativ.

Dumnezeule mare, ce prostii pot circula pe internet. Am ajuns la capătul posibilităților noastre de a digera informații sau propaganda, adevăr sau minciuna, fake news sau real news. Așadar, acolo unde putem, cred ca suntem datori sa ne opunem flagrant acestui nou tip de răzbel.

Sa incepem inca un episod asadar din acesta serie:

„Să nu uiți !”
„Să nu uiți să spui copiilor și nepoților tăi că am avut o țară mândră și bogată și că nu aveam nevoie de nimic din afara României!
Să nu uiți să le spui că am avut fabrici de automobile la Pitești,Craiova,Câmpulung-Muscel,București,am avut fabrică de autobuze și troleibuze la București,am avut fabrică de camioane la Brașov,fabrică de tractoare la Brașov,fabrici de locomotive la Craiova,Reșița,Arad,fabrici de vagoane la Arad și Caracal,fabrici de tramvaie la Arad,Timișoara și București,fabrici de macarale la Timișoara și Ploiești,combinat de utilaj greu la Iași,combinate siderurgice la Galați,Reșița,Hunedoara!
Ai obosit citind?Dar părinții și bunicii noștri,oare n-au obosit muncind pentru ele?
Să nu uiți că aveam fabrică de avioane la Bacău,Craiova,fabrici de ciment,fabrici de sticlă și porțelan,fabrici de cărămidă,fabrici de textile,fabrici de prelucrare a bumbacului,a mătăsei,a lânei,fabrici de fire și fibre sintetice,fabrici de mase plastice,fabrici de ulei și de zahăr,fabrici de conserve de legume și de pește,fabrici de mobilă,fabrici de biciclete și fabrică de instrumente muzicale și câte și mai câte alte fabrici.De toate se făceau în România cu truda părinților și bunicilor noștri.
Să nu uiți să le zici copiilor și nepoților tăi că peste 90% din blocurile de locuințe pe care le văd acum,înainte de ’89 au fost construite,că atunci s-au construit baraje și hidrocentrale,s-au făcut canale de irigații,s-a făcut Canalul Dunăre Marea Neagră,cu dublu rol,de navigație și de irigație,s-ai făcut aducțiuni de apă și gaze naturale,mii de kilometri de cale ferată,drumuri,poduri și tunele,s-au făcut lucrări de îmbunătățiri funciare în zonele inundabile,s-a făcut Metroul din București și Casa Poporului,s-au făcut stadioane,săli de sport iar sportul românesc era la înălțime,s-au construit spitale,s-au construit,creșe,grădinițe și școli.Atunci chiar se învăța.S-au construit case de cultură și palate ale copiilor.În filmele românești se respectau eroii acestui neam,nu ca acum.Aveam rafinării,aveam flotă comercială și de pescuit oceanic,aveam petrol,gaze naturale,cupru,uraniu,aur,sare,marmură,de toate aveam,nu ne trebuia nimic de la nimeni!Avem agricultură,pământul era al României,nu al străinilor,aveam vii,livezi și sere de legume și de flori,aveam păduri,aveam o zootehnie puternică,numai la Tomești ieșeau anual pe poarta combinatului 1 milion de porci,da ai citit bine,UN MILION DE PORCI!Aveam fabrici de medicamente,fabrici de îngrășăminte chimice,fabrică de armament,fabrici de bere,fabrici de țigarete,aveam șantiere navale și s-a construit Autostrada București-Constanța.
Aveam de toate,așa să le zici,dar într-o zi de Crăciun,slugile occidentului și trădătorii acestui neam,după ce s-au plătit toate datoriile externe și începeam și noi să o ducem bine după atâta muncă,l-au împușcat după o mizerie de proces!
De atunci nu mai avem nimic,totul s-a furat,totul s-a demolat,de parcă au trecut pe aici 5 războaie mondiale!
Așa să le zici copiilor și nepoților tăi!”

 

https://www.facebook.com/R0mania9/photos/s%C4%83-nu-ui%C8%9Bi-s%C4%83-spui-copiilor-%C8%99i-nepo%C8%9Bilor-t%C4%83i-c%C4%83-am-avut-o-%C8%9Bar%C4%83-m%C3%A2ndr%C4%83-%C8%99i-bogat%C4%83-/3036817863067933/

Acest minunat de text circula cu spor pe internet prin tot felul de cercuri naționaliste dar periodic mai apare la comentarii la orice articol cu tenta economica.

Prima afirmație a redactorului acestui articol este un fals grosolan, de parca nu știm toți cat de buna era băutura fina din occident, cate uși deschidea, si cum orice la “dom’ doctor” se rezolva cu Kent-uri. Cum trebuia sa ști pe cineva sa pui ceva pe masa. Minciunile astea pot avea ecou in lumea celor care nu au primit 11 litrii de benzina rație in vara lui 1989, celui care nu a înghețat la coada in iarna lui 1988 pentru puțin lapte.

Nu aveam nevoie de nimic din exterior? Observați va rog la fel ca si in precedentul articol autorul/autorii încearcă inducerea ideii de izolaționism, eventual pasi spre un model nord coreean, “tara cu un singur gras”, cum mă simt nevoit sa reamintesc, ne-a spus in excelentul sau documentar, lt(rez) Adelin Petrișor. Revenind, desigur nu, nu aveam nevoie de nimic, in capul unui dictator cu 4 clase.

De asemenea nu este menționat exportul gratuit a resurselor Romaniei prin SovRomuri sau dependenta de materia prima ruseasca care a generat o cădere economica a Romaniei începând cu anii 1980. In prostia controlata pe nume comunism, resursele nu sunt corelate cu industria si producția cu cererea, in aceasta simfonie a absurdului scrisa parca de Tzara, comunismul in Romania a produs cea mai mare fabrica de apa grea din Europa, in tara care nu reprezenta o putere nucleara. Deci si a doua afirmație este un fals.

Da am avut fabrici peste fabrici, dar comunismul s-a așezat la masa pusa, perioada regala fiind locul de origine a multor fabrici pe care tot felul de inculți pretind ca socialismul le-a pus in picioare. Cugirul, Călanul, Reșița, Malaxa, IAR si sute de exemple vin in contradicție cu “zicerile” de mai sus. Forțarea economica din perioada comunista necorelata cu necesitați pietei au produs o nota de plata pe care încă o plătim in Anno Domini 2021.

Pe un palier cultural însă, element lipsa din acesta apologie a prostiei, Micul Paris contrazice afirmațiile de mai sus, Blaga, Eliade, Noica, Cioran, Enescu, Brâncuși contrazic flagrant aberațiile de mai sus. Vorbim in 2021 de Luigi Ionescu si “Macarale”? Am observat de asemenea in text lipsa oricărei referințe culturale si de pe urma acestui considerent pot face o prima concluzie: textul fiind țintit asupra unui public cu educație precara însă masa de manevra si extrem de utila la orice alegeri.

Așadar încă un fals.

Desigur trebuie menționat si ca nu avem cum sa obosim citind, pentru orice persoana cu bacalaureatul luat in mod cinstit sa citești un paragraf nu ar trebui sa fie o corvoada intelectuala. M-am enervat in schimb sa citesc niște minciuni.

Porci. Da, mulți porci, si imposibilitatea unora sa își depășească condiția intelectuala de mijloacele de a dobândi burta si indigestie cronică. Viată nu ar trebui sa se rezume la cum sa ajungem mai repede la obezitate si ce sa ne tranziteze intestinele, ci ar trebui sa ne gândim ce lăsăm generaților viitoare. Porci le lăsăm, nu? Si de pline de porci ce erau congelatoarele oamenilor de rând in 1989 si la instigarea “slugilor occidentului” s-a ieșit in strada, nu de înfometarea sistematica a acestui popor si așa suficient chinuit de istorie. Care „slugi ale occidentului” in al doilea rând, aia de luau bătaie in beciul securității de ascultau „Europa Libera”?

Mai si vorbim de ziua de Crăciun, zi in care dictatorul si-a găsit sfârșitul după ce a ordonat moartea conaționalilor săi? Ce ar fi putut sa însemne ziua de Crăciun pentru un ateu ca Ceaușescu, sau nici măcar acesta coincidenta de proporții biblice nu o sesizam? Si la acest paragraf ar trebui sa comentam nițel. Intr-un elogiu adus comunismului se introduce apelul la creștinătate, mizând eventual pe latura sentimentala a cititorului, un cititor care acum are libertatea sa meargă la biserica, ce biserica dorește, iar atunci era “luat la ochi” pentru asta. Un cititor de asemenea care nu știe ce a reprezentat religia in construcția filosofica a marxism-leninismului. Ca sa fie cat se poate de clar: „Pentru o reală fericire a maselor, este necesară nimicirea religiei ca fericire iluzorie a omului” – Karl Marx, Opere, vol 1, 1957.

In acest punct pot pune o a doua concluzie: as spune ca textul este realizat de cineva cu noțiuni temeinice de manipulare.

Pe final acel nesuferit “s-a furat”. Nu, nu “s-a furat” ci conaționalii noștii, “au furat”, si ne-au vândut încă o data, au devalizat totul astfel încât sa dobândească avuții incomensurabile in vest, vestul ala pe care unii îl hulesc, însă se lasă incantati de locuri de munca bine plătite acolo, mașini frumoase de acolo, tehnologie de acolo si ce lista as putea redacta.

Mergem pe străzi si vedem cui aparțin vilele impunătoare, mașinile pe care nu ni le vom permite niciodată decât la mana a 10-a, muncind cinstit in viața asta. Oare ale cui sa fie? Sunt ale domnului primar, ale domnului consilier, ale domnului președinte de te miri ce. Nu sunt ale lui John, nici a lui Jean si nici a lui Johann. Nu sunt ale străinilor, sunt ale fraților noștri, care ne-au cerut votul iar mai apoi in loc sa ne repare dispensarul, scoală si drumul si-au cumpărat vilele antemenționate, mașinile antemenționate, case in Brazilia si amante cu 30 de ani mai tinere.

In toata prostia asta, unii cer socoteala occidentului in loc sa ne luam la întrebări pe noi înșine, alegerile făcute de noi si nu in ultimul rând, cel care ne-a promis un drum si nu l-a făcut, cel care ne-a promis dispensar si nu l-a făcut… etc. Adică celui căruia noi, prin votul nostru i-am dat puterea sa ne conducă.

Făcând un pas in spate observ ca articolul este targetat foarte bine, observ ca circula pe foarte multe grupuri formate din oameni cu o educație medie. Amesteca niște noțiuni interesante, o percepție falsa asupra economiei si ideea ca orice rezultat notabil economic a fost doar in perioada comunista. Perioada interbelica in fapt fiind unanim acceptata istoric ca vârful economic al tarii raportat la celelalte economii europene si acesta este comparația corecta. Comparam ce însemna PIB-ul nostru in raport cu celelalte economii europene.

Desigur ca afirmația anterioara necesita o sursa, spre deosebire de textele propagandisto-inepte de mai sus, așadar: The Cambridge Economic History of Modern Europe: Volume 2, 1870 to the Present si Paul Bairoch – European Gross National Product 1800–1975  in: Journal of European Economic History, 5, 1976, anul 1938 plasa Romania pe un loc demn 12 surclasând tari precum Elvetia, Norvegia, Danemarca, Austria, Portugalia intr-un top al puterii economice (nu se calcula per capita). Menționez de asemenea ca in perioada interbelica, Regatul Romaniei avea grave probleme structurale de recuperat, una din ele fiind lipsa de acoperământ al monedei in aur, adică discuția tezaurului romanesc încă de recuperat. Cu toate acestea performata economica deosebita a rămas notata in istorie. In completare putem analiza o serie de indicatori economici din următorul studiu: https://www.piatafinanciara.ro/monarhia-salveaza-economia/ .

Mai departe observ o mișcare interesanta, într-o parte avem o avalanșă de fake news/ așa zise analize istorice complet false referitoare întâmplător sau nu la perioada interbelica si clasa politica de atunci si pe de alta parte elogii din ce in ce mai dese aduse perioadei de ocupație sovietica. Încep sa dispară din istorie momentul 1947, republica adusa de tancul rusesc este frenetic aplaudata si mai mult de atât, distrugerea economica si furtul resurselor naturale ale Romaniei realizata prin sovromuri devine in fapt un mare gest de prietenie ruseasca. La fel, discuția tezaurului dispare ad-intergum si faptul ca tot efortul economic depus de Romania s-a năruit instant când suma astronomica la vremea respectiva de 300 mil $ a fost plătita URSS-ului drept daune pentru război. Si aceasta afirmație trebuie sa o probam desigur si facem o trimitere pe mae.ro – https://www.mae.ro/en/node/16926?page=3

De asemenea, inacceptabil pentru mine, dispar din istorie Închisoarea Sighet, Aiud, Experimentul Pitești si intelectualitatea exterminata de noua orânduire aservita ocupantului sovietic.

In încheiere, las un moment de gândire si doua întrebări pe care le formulez așa:

Daca in 1938 cu toate problemele specifice epocii figuram pe un loc 12 in economia europeana, in 1990 nu aveam nicio datorie externa însă produsul intern brut al tarii era comparabil cu tari subdezvoltate din Africa,  oare ce s-a putut întâmpla in Romania intre cele doua date antementionate, excluzând războiul desigur? Deci ce s-a întâmplat in Romania, intre 1946 si 1990 de am căzut pe ultimul loc in Europa?

A doua întrebare: Ce s-a întâmplat de asemenea din 1990 pana in 2021, astfel încât suntem pe penultimul loc in Europa?

Copiilor, nepoților, le suntem datori cu adevăr si cu o curățenie generala, din aia in care arunci la gunoi toate mizeriile.

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

Surse si documentare suplimentara:

Stephen Broadberry-The Cambridge Economic History of Modern Europe: Volume 2, 1870 to the Present –  Cambridge University.

Angus Maddison – Contours of the World Economy 1-2030 AD: Essays in Macro-Economic History Illustrated Edition

Paul Bairoch – European Gross National Product 1800–1975  in: Journal of European Economic History, 5, 1976.

Ec. Balan Ionut -https://www.piatafinanciara.ro/monarhia-salveaza-economia/

Despre razboi informational: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/5/pdf/2005-deepportal4-information-warfare.pdf

Dimensiunea propagandistica a razboiului hibrid: https://fas.org/irp/eprint/snyder/infowarfare.htm

Ministerul de Externe al Romaniei – www.mae.ro

Exit mobile version