Damen a primit decizia Curții de Apel București ca urmare a apelui formulat în instanță în ceea ce privește rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Pe tot parcursul procedurii, Damen a urmărit principiile unui proces echitabil dorindu-și transparență, condiții de concurență corecte și clarificări cu privire la licitație, pe care am sperat ca instanța să le ofere în motivarea sa. În acest sens, deși cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curții de Apel București.
După anunțul deciziei, Damen reiterează că acțiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept și a procedurilor de licitație și vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare.
În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte.
Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de încredere al României pentru construcția de nave civile și militare cu peste 6500 de angajați și subcontractanți în România. Damen este singurul constructor de nave din România care și-a dovedit capacitatea de a livra la timp, respectând bugetele și parametrii contractați. Din momentul începerii licitației, șantierele navale Damen din România au livrat mai multe nave pentru forțe navale din întreaga lume. Doar anul acesta, Șantierul Naval Damen Galati livrează pentru Australia unul dintre cele mai moderne și avansate spărgătoare de gheață din lume și o a doua corvetă pentru Marina Pakistanului după ce prima dintre ele a fost livrată anul trecut. Șantierul Naval Damen Mangalia este unul dintre cele mai importante șantiere navale din Europa care poate face din România un lider la nivel european și mondial. Damen rămâne puternic ancorat în România!
____________________________
Nota RoMilitary
Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare, scrie Newsweek.
O deciziei similară a fost luată și în primă instanță de Tribunalul București.
Compania olandeză a contestat procedura de atribuire.
_____________________________
Nota Nicolae
In opinia mea, comunicatul suna destul de clar a acceptare de catre Damen a situatiei de fapt.
In acest moment, Damen a pierdut si in dosarul nr. 6869/2/2019, aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Pe rolul aceleiasi instante mai este dosarul nr. 47/2/2020, avand ca obiect anularea HG nr. 48/2018, adica a insasi hotararii prin care se aproba licitatia. Are termen pe 22 septembrie 2020 si este interesant de vazut daca Damen va insista cu acest dosar sau va renunta la judecata.
Ca sa fie clar, asa cum am sustinut la inceput ca Damen nu are prea multe sanse cu aceste dosare, tot asa, continui sa sustin ca suspiciunile lor sunt intemeiate, fiind absolut evident ca, pe parcursul procedurii, s-au scurs informatii confidentiale/clasificate, publicul afland din presa ofertele financiare inaintate de participanti.
Pe de alta parte, lui Damen Mangalia i-a fost recent (31 martie 2020) atribuit contractul de reparatii capitale si modernizare la nava de scafandri Grigore Antipa, un contract in valoare de 32.751.699,83 lei, fara TVA. Poate suna a palida consolare, dar este primul astfel de contract pe care il castiga cei de la Damen iar marina romana mai are multe nave in situatii similare si care necesita reparatii capitale si modernizari. Nu socotesc aici remorcherul celor de la Galati. Mai multe detalii despre Grigore Antipa aici. O fi inteles si statul roman ca este proprietar a 51% din Damen Mangalia…
De altfel, Marina Romana a anuntat recent o licitatie pentru reparatii capitale la turbinele Olympus de pe T22R, in valoare de 95.744.560 lei. Avem din nou o cerinta prea specifica (cum a fost cea de la bateriile de coasta), in conditiile in care turbinele Olympus sunt foarte vechi: ”Candidatul trebuie să fi îndeplinit în ultimii 5 ani, calculați prin raportare la data limită de depunere a candidaturilor, cel puțin un contract al cărui obiect să fi fost reparația capitală a unei turbine OLYMPUS TM3B sau o turbină Olympus similară”.
Oricum, ne putem pregati pentru nave si armament frantuzesc cu Exocet si VL Mica in prim plan iar in acest context merita recitit un articol mai vechi aici. Este despre posibila configuratie a Type 22R dupa modernizare. In aceasta lumina, s-ar putea sa se miste si licitatia bateriilor de coasta si cea pentru Shorad/VShorad.
Sursa: Europa Libera
____________________________
https://www.mapn.ro/cpresa/16684_informatie-de-presa
„…În acest moment, pe rolul instanțelor de judecată sunt înregistrate în total trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV, a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau Ministerul Apărării Naționale, astfel:
• Dosarul nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curții de Apel București – contestație atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. MApN a formulat, la data de 14 iulie 2020, cerere de repunere pe rol;
• Dosarul nr. 6869/2/2019, înregistrat la Curtea de Apel București, având ca obiect cererea formulată de Damen SNS BV pentru anulare act administrativ (adresa nr. A3/10084/28.10.2019). Prin Sentința nr. 558/08/07/2020, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea. Hotărârea instanței nu este încă motivată;
• Dosarul nr. 47/2/2020, aflat pe rolul Curții de Apel București, formulat de Damen SNS BV în contradictoriu cu Guvernul României, pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. În cauză, MApN a formulat cerere de intervenție principală. Primul termen de judecată a fost fixat la data de 22 septembrie 2020.
După soluționarea definitivă a dosarelor menționate, Ministerul Apărării Naționale va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziție.”