Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN) trage un semnal de alarma cu privire la deteriorarea dramatica a situatiei economice din Republica Moldova, subliniind faptul ca laChisinau este nevoie de un guvern stabil si deschis reformelor in justitie, pentru ca aceasta tara sa primeasca imprumutul de peste 1 miliard de dolari atat de necesar din partea FMI-BM-UE.
„Ne facem datoria de profesionisti sa tragem un semnal de alarma privind deteriorarea dramatica a economiei Republicii Moldova, deteriorare ‘intrecuta’ ca dinamica numai de Ucraina (teritoriul unui conflict major in curs de desfasurare) si Belarus (tara izolata politic si economic de comunitatea internationala, cu legaturi exterioare numai spre spatiul rus) „.
Dan Dungaciu: Rusia a obtinut o prima victorie post-electorala la Chisinau. Romania nu-si poate repeta greseala Interviu
Specialistii departamentului Economic al FUMN prezinta indicatorii macroeconomici si prognoza pe termen scurt, care releva „situatia catastrofala a Republicii Moldova„:
- Procentul deficitului comercial in PIB a urcat spre 60% in numai doua luni;
- Cursul monedei locale (leul moldovenesc) s-a depreciat abrupt fata de principalele valute, EURO si dolarul American, atingand recorduri absolute, 23,47 MDL pentru un EURO si aproape 20 MDL pentru un dolar American;
- Cursurile de schimb la casele de schimb (pentru populatie) si la banci (pentru agentii economici) sunt insa cu cateva procente mai mari;
- Cea mai mare depreciere din Europa (dupa hrivna) fata de dolarul American de la inceputul anului, de 25%!!!
- Scaderea drastica a rezervei Bancii Nationale a Moldovei (BNM) la valoarea de 1,85 miliarde USD ; aceasta scade in medie cu 100 milioane USD la doua saptamani, deja de peste trei luni;
- Exporturile Republicii Moldova catre Federatia Rusa si Ucraina au scazut cu 30% respectiv 20% in cursul anului trecut, pe fondul sanctiunilor economice si a aprecierii leului moldovenesc fata de rubla ruseasca, tendinta mentinuta si anul acesta;
- Scaderea remitentelor cetatenilor Republicii Moldova din spatiul Federatiei Ruse (cu aproximativ o treime anul acesta) face imposibila reechilibrarea deficitului de cont current;
- Acumularea, in ritm sustinut, a unor active toxice de valori uriase la Banca de Economii a Moldovei (BEM), probabil peste 1 miliard USD;
- Lipsa oricarei perspective reale de detensionare pe frontul din estul Ucrainei.
„In aceste conditii singura oportunitate de a salva Republica Moldova nu poate sa vina decat prin cresterea finantarii grupului FMI – Banca Mondiala – UE, prin acordarea unui pachet de imprumut de 1-1,5 miliarde USD. Acest imprumut nu va veni fara a avea la Chisinau un guvern stabil, deschis reformelor economice si in justitie”, se mai arata in comunicatul citat.
Intre timp guvernul condus de Chiril Gaburici a primit miercuri votul de incredere al parlamentului, iar Gaburici nu este nici pro-european si cu atat mai putin pro-roman, astfel ca de aceasta data Romania a chiar a pierdut alegerile din Basarabia.
In acelasi timp cotidianul american The Washington Post scrie: Republica Moldova – o țintă foarte ușoară pentru Moscova.
Expertul în politică internațională, Daniel W. Drezner a enumerat cinci din cele mai importante măsuri strategice care trebuie luate pentru a face față amenințărilor din partea lui Vladimir Putin. Potrivit acestuia, Republica Moldova necesită o mai mare atenție din partea Occidentului deoarece este „o țintă foarte ușoară pentru Moscova”, transmite Agora cu referire la The Washington Post.
Dacă aș fi rugat să-i dau câteva sfaturi președintelui Barack Obama, atunci pentru a contracara amenințarea din partea lui Vladimir Putin, autorul articolului recomanda să se întreprindă următorii pași:
- Se cere crearea condițiilor necesare pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Putin trebuie să se confrunte cu dilema securității chiar acum, cu alte cuvinte să înțeleagă că ofensiva va duce la echilibrarea coalițiilor.
- Se cere finalizarea negocierilor privind instituirea Parteneriatului comercial și investițional transatlantic. O amenințare existențială reală pentru Putin este atractivitatea economică a Occidentului. Parteneriatul comercial și investițional transatlantic va crește nivelul atractivității. Totodată, el va deveni un impuls puternic pentru dezvoltarea economiilor din zona euro.
- Se cere începerea elaborării unui nou Comitet de coordonare pentru controlul multilateral de export. Structura în cauză urmează să monitorizeze implementarea sancțiunilor, precum și elaborarea sancțiunilor potențiale în viitor. Acesta va fi un semnal pentru plutocrații ruși, că în absența unor schimbări esențiale în comportamentul Rusiei, presiunea economică din partea Occidentul va continua să crească.
- Este necesar să i se ofere o atenție mai mare Republicii Moldova. E timpul să ne gândim în care alte țări europene Putin poate cauza probleme. Cea mai ușoară țintă pentru Putin este Republica Moldova – o țară mică, slabă în care există deja probleme legate de Rusia. Prin urmare, va trebui să sprijinim potențialul Republicii Moldova, înainte ca în această țară să apară o problemă reală.
- Este necesar să începem un joc lung în conflictul înghețat din Ucraina. Da, Ucraina este foarte importantă pentru Putin, și, da, Rusia este gata să implice în acest conflict mai multe persoane pentru a-și atinge obiectivul. Dar Occidentul are mult mai multe resurse decât Rusia. Prin urmare, pe lângă acordul cu FMI trebuie luate măsuri suplimentare pentru a se asigura că Ucraina își urmează cursul economic și politic corect. Cel mai probabil Rusia va întreprinde noi eforturi pentru a submina bazele statului ucrainean. Aceasta este un domeniu în care Occidentul are sigur un avantaj. Trebuie să-l folosim.
Situatia actuala de la est de Prut nu ne avantajeaza dar poate printr-o legatura mai puternica cu Ucraina, legatura dorita de Kiev, am putea sa blocam macar partial avansul Rusiei catre Chisinau. Macar merita incercat.