Romania Military

Retorica dintre Japonia si China creste in intensitate. SUA a intrat si ea in hora

bilde

Declaratia recenta a unui oficial chinez cum ca insulele Senkaku sunt “core interest” pentru China, a facut ca “dialogul” dintre Beijing si Tokio sa ajunga la un nou nivel. Mergand pe aceeasi logica, ministrul apararii japonez Itsunori Onodera a declarat foarte clar si raspicat “Japan is determined to protect its land, water and air.” Adica daca veniti, v-o dam de uitati de ce-ati venit!

Pe langa dialogul din ce in ce mai dur intre cele doua capitale, China si-a intensificat semnificativ zborurile si patrularile navale in zona respectivului arhipelag, iar Tokyo a raspuns printr-o crestere semnificativa a zborurilor cu avioane militare si a trimis in zona un numar crescut de nave ale Pazei de Coasta.

Si ca lucrurile sa fie foarte clare, americanii au anunta raspicat ca Japonia, aliatul lor principal in zona, va avea intotdeauna in spate sprijinul ferm al Washingtonului, cu tot cu flota din Pacific. In opinia unor diplomati de rang inalt americani, China va continua sa puna presiune pe problema insulelor, iar in acelasi timp Japonia va raspunde ferm oricaror escaladari din partea chineza, mai ales ca guvernul de la Tokyo are o foarte larga aprobare populara in problema Senkaku. Iar intr-o astfel de situatie tensionata, cu nave si avioane aflate in zona din partea ambelor tari, o greseala poate aparea oricand, greseala care sa duca la un deznodamant nu foarte dorit pana la urma de nici una dintre parti. Americanii, prin declaratile Secretarului Apararii Chuck Hagel, au anunta foarte ferm ca Japonia nu este deloc singura in fata Chinei, fiind sustinuta fara restrictii de catre fortele americane stationate in zona si de altfel de intrega forta americana din Pacific.

Nervozitatea in acest caz a fost generata de folosirea de catre China, intr-o declaratie oficiala, referitoare la problema insulelor Senkaku a expresiei “core interest”, care in terminologia diplomatica chineza are foarte multa greutate. Acest termen a mai fost folosit de chinezi cand s-au referit la Marea Chinei de Sud, iar in opinia analistilor expresia transmite exteriorului faptul ca partea chineza nu este dispusa sa negocieze, pe aceea tema si ca este hotarata sa foloseasca forta daca situatia o impune.

Cu toate acestea in trascriptul oficial al respectivei declaratii termenul “core interest” nu mai apare, poate si datorita valului de proteste generat, dar nici americanii, nici japonezi nu uita ce au auzit si astfel raspunsul celor doi aliati ramane ferm.

Surse chineze, din ministerul de externe de la Beijing, au declarat ca folosirea acestui termen trebuie privita ca un avertisment si ca nu problema insulelor in sine este importanta aici, ci prezenta si influenta SUA in zona Marii Chinei de Sud, astfel  ca toata lumea trebuie sa inteleaga ca in aceasta privinta China nu va face nici un fel de concesie.

 

Sursa: Defensenews

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version