Romania Military

Reutilizarea armamentului existent – solutii stop-gap?

Daca zilele trecute propuneam candidatura unei versiuni usor modificate de SAUR2 pentru batalioanele de infanterie marina, in contextul introducerii de catre rusi a BTR-82AM in dotarea propriilor forte marine la Marea Neagra, astazi vom continua  cu o cateva posibile solutii de reutilizare a unor arme mai vechi actualmente pe stoc, in inventarul MApN, pentru reducerea costurilor si omogenizarea calibrelor.

OWS-25R

Exista inca in stoc un lot de 67 de turele OWS-25R echipate cu tun cal.25mm si lansator de rachete antitanc Maliutka M2T sau Spike LR, destinate initial modernizarii parcului de MLI-84 la versiunea M, modernizare oprita dupa realizarea a 99 de bucati potrivit datelor oficiale. Turelele au fost scoase la licitatie de catre Romtehnica in 25 iulie 2013, alaturi de tunurile aferente si, printre altele, un lot de 50 de bucati tunuri antiaeriene S-60 cal.57mm AZP (ajungem si la ele mai incolo), insa fara succes. Si tot la acea licitatie au fost oferite 72 de tunuri M46 cal. 130mm (in varianta A412 Model 1982), tunuri pretabile la instalarea pe sisteme autopropulsate de tip ATROM si pentru care exista si solutie a Soltam Systems Ltd de schimbare ulterioara a calibrului la 155mm/L45mm, concretizata in M-46S sau cea sarbeasca M46/84 cal.155mm/L45 cal.

Turela UT-25

Revenind la OWS-25R, aceste turele pot echipa asa cum sunt fie inca 2 batalioane de MLI-84 sau MLVM (75 de bucati in uz), daca acest program s-ar relua in locul dotarii sasiurilor ramase cu aruncatoare cal.120mm (mortierele pot fi instalate pe sasiul mult mai generos ca si spatiu al SAUR2), fie 2 batalioane de SAUR2 destinate infanteriei marine, cu mentiunea ca respectivele turele, prin diametrul cosului aflat in compartimentul de trupe vor reduce numarul de militari imbarcabili de la 10 la un maxim de 6, cel mai probabil. Masa turelei nude este de 1,1t, una dintre cele mai reduse din categorie, necesitand insa o apertura/intruziune a cosului cu diametru de 1metru deasupra puntii vehiculului si in plafonul acestuia, turela ridicandu-se cu 1,2m deasupra plafonului. In plus, turela OWS-25R poate fi echipata la cerere si cu tunuri cal. 30mm respectiv 35mm.

 

SAUR 2 cu diverse turele (OWSR-30 si OWS-25R)

Astfel Armata Romana ar putea achizitiona vehicule dotate cu sisteme similare celor in uz, simplificand mentenanta, dar ar obtine si 2 batalioane mecanizate echipate performant la costuri minime, promotionale, in locul vanzarii la licitatie  a sistemelor.

Daca o turela noua pentru arma cal.12,7mm costa de la cateva zeci de mii de $ la sute de mii (M153 CROWS 3 costa aprox. 2-300.000$/bucata), o turela pentru calibre de 20-30mm costa cateva sute de mii de $, in functie de dotari, ceea ce nu este deloc de neglijat si nici nu iti permiti, odata ce le-ai luat, sa le vinzi la pret de fier-vechi. Acest cost, comparat cu pretul de sub 1 mil. euro pentru un transportor blindat de tip SAUR2 in versiunea de baza, trebuie bine justificat.

Turela Cal.35mm KMW – IWS35

O alta solutie de turele pentru arme cal.30mm/35mm  de studiat, este una care sa nu strapunga carcasa vehiculului si sa nu penalizeze astfel capacitatea compartimentului de trupe. Alaturi de arma principala, turela poate lansatoare de rachete antitanc (Maliutka/Spike/Milan ER) sau multirol (STAR-80L, Carl-Gustav, A-94M).  Costul ar fi mai mare, insa si aici el poate fi redus de refolosirea unor loturi de tunuri de pe sistemele A-436 2x30mm model 1980. Acestea au fost produse la Uzinele Arsenal Resita in aproximativ 300 de bucati, dintre care doar o mica parte au fost aduse la standard A436M interoperabil cu cele 72 de sisteme “Viforul” Oerlikon GDF-003 cal.35mm. In cadrul modernizarii fusese propusa si retubarea sistemelor existente pentru cal.35mm, retubare care se poate aplica ulterior si celor instalate pe noua turela, astfel ca pe termen mediu si lung intregul parc antiaerian dar si al fortelor terestre sa foloseasca calibrul 35mm comun, un calibru apropiat ca si performante de cel care pare sa devina o moda, si anume cal.40mm. Daca pentru gama 30-35mm se introduce munitie telescopica, atat penetranta cat si cu fragmentatie programabila, cu posibilitate de fabricatie in tara, acesta este un alt argument logistic si de cost redus.

Revenind la turela pentru arma cal.30mm teleoperata, identificam déjà cateva solutii existente pe piata, dintre care Elbit Systems UT-30 atrage atentia tocmai pentru ca la ea participam si noi cu anumite componente, in speta Elmet International Bacau. Aceasta turela gazduieste toti senzorii, sistemele si munitia in interiorul sau, fiind instalata fara strapungerea plafonului vehiculului, echipand actualmente vehiculele VBTP-MR Guarani si AMC 6×6.Pretul trece de 300.000$ bucata.

Video Elbit Systems UT-30:

https://www.youtube.com/watch?v=mb11zcpz5QE

Elbit Systems UT-30

Un alt concurent este Rafael Samson RCWS 30 israelian, cunoscut la noi si propus la Expomil 2007 pentru varianta de modernizare a MLVM, care are o masa de 1,45 tone, cu avantajele ca nu strapunge plafonul compartimentului dar si posibilitatea de a cobora in pozitie pliata, de repaus.

 MLVM cu turela OWS-25R

Turela Rafael RWS 30 Samson pe vehiculle: PandurII, BWP-1M, T-55 MLI Achzarit :

https://www.youtube.com/watch?v=wmwJqeBO0h8

 

Alte variante occidentale de turele pentru arme cal.30mm si o comparatie pot fi gasite in tabelele studiului polonez de aici.

Turela BMPT, 2x30mm

Ar mai putea fi si un model dual de turela (2×30/35mm), destinat sprijinului tancurilor si antiaerian, pe model BMPT TerminatorII, aplicabil unor sasiuri mai grele, poate si pe o versiune MLI a TBT-ului sau pe T-55 si TR-85.

SHTURM

Daca privim si catre tarile din fostul bloc sovietic, o referinta interesanta este data de turela SHTURM a ucrainenilor de la Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau , o varianta compacta (1,3 tone) de turela echipata cu tun cal. 30mm (ZTM-1 sau 2A72 – rezerva 360 proiectile), aruncator de grenade cal.30mm (AG-17 – rezerva 87 proiectile), mitraliera cal.7,62mm (lot de 2000 de cartuse) si 2 lansatoare de rachete antitanc „Barrier”. Turela este teleoperata si nu necesita spatiu in compartimentul trupei. Exista si o versiune mai veche, cu cos in compartiment, denumita KBA-105 Shkval, echipata cu rachete Konkurs.

Turela ruseasca Kliver, desi are stocaj sub punte, este mai joasa decat OWSR-25 integrata pe SAUR2 si gazduieste un tun cal.30mm si un lansator cu 4 tuburi continand rachete antitanc Kornet-E:

Alte exemple de turele slovace si ucrainene similare pot fi gasite aici.

Ca si fapt divers, pentru cal. 20mm a existat in anii’90 un studiu de turela autohtona, la uzina Marsa:

Si ca sa incheiem cu refolosirea armamentului stocat sau excedentar, un exemplu excelent il reprezinta conceptul de transportor amfibiu blindat franco-rusesc 8×8 Atom cu misiune de masina de lupta a infanteriei, proiect deocamdata inghetat datorita tensiunilor Vest-Rusia. Atom refoloseste drivetrainul si structura VBCI, prin contributia Renault Trucks Defence si sistemele interne, inclusiv armamentul – de provenienta ruseasca, principalul colaborator fiind UralVagonzavod. Acestia din urma intra astfel pe piata vehiculelor pe roti, facand concurenta producatorului de traditie AMZ, care actualmente produce gama BTR-82 insa are in pregatire si o noua platforma.

Dincolo de conceptul amfibiu al Atom, care la cele 30 de tone ale sale si forma specifica ne reaminteste si de «tinta »programului TBT , un element foarte interesant il reprezinta turela teleoperata echipata cu un tun cal.57mm, montata fara penetrarea plafonului cutiei blindate si care beneficiaza de o rezerva de 100 de proiectile si o cadenta de 120 lovituri/minut. Nu este inca clar daca acest tun este sau nu o dezvoltare sau o versiune modernizata a mai vechiului tun antiaerian AZP/S-60 cal.57mm.

Compartiment interior ATOM

Romania are teoretic 250 unitati in inzestrare/stocate, ale acestui sistem, ceea ce inseamna un total de 500 de guri de foc. Viteza la gura tevii a tunului original este de 1000m/s si distanta de tragere 6km, versus 1100m/s si 4km la tunul Oerlikon cal.35mm. Rata de foc de 100 lovituri/minut este inferioara Oerlikon, care trece de 600 lov./min., ceea ce il face interesant si pentru uzul impotriva tintelor la sol. Cu o teava ranforsata si munitie de nou generatie, o parte dintre aceste tunuri, care mai au inca resursa in stare buna a tevii ar putea fi transformate pentru o misune similara cu cea oferita in cadrul conceptului Atom, iar in cazul nostru pentru TBT/SAUR2.

 

ATOM APC video:

https://www.youtube.com/watch?v=VaXlzKB_AsM

https://www.youtube.com/watch?v=wKhDZk9p_VA&feature=player_embedded

 

Marius Zgureanu

 

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste

http://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

http://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-aa-romanesti-evolutii-i

http://www.tehnomil.net/2012/12/31/evolutii-episodul-1/

http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez

http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

Exit mobile version