După atât de mulți ani de letargie, poporul român s-a trezit.
Data de 1 februarie 2017 poate fi data unui nou început, când somnului rațiunii i s-a pus punct, iar românul a încetat să mai fie o oaie la cheremul unor șobolani îmbrăcați în piei de lupi.
Unii spun că nu se rezolvă nimic în stradă. Acest punct de vedere îl poți avea atunci când nu vezi pădurea din cauza copacilor. Strada, agora, este singurul loc unde vocea oamenilor, a celor mulți și de atât de multe ori ignorați, poate fi auzită. Rar, foarte rar, semenii noștri ajunși sus, în turnul de cleștar al policitii/puterii, au vorbit cu adevărat pentru noi, cei mulți. Tot ce au făcut a fost să alieze unor interese de grup, de formațiune, al căror unic scop a fost, este și va fi acela de a acapara cât mai mult. Nu contează ce, bani, funcții, putere – acumularea este singura lor rațiune de a exista. Toți am văzut asta, toți am înțeles ce fac ei acolo, sus, dar ne-am mulțumit să ne roadem cojile de pâine și să-i înjurăm cu obidă, sperând că, într-o bună zi, vor fi acaparat îndeajuns și vor fi sătui.
Mare eroare.
Politicianul este cel mai avar tip de ființă bipedă, cea mai lacomă subspecie umană, produsul unei involuții sufletești conștiente, antrenate zilnic și ghidate pe o cale a desăvârșirii pe care doar ei, cei atinși de putreziciunea imoralității și a lipsei totale de scrupule, o percep și divinizează.
„Politician cinstit” este o contradicție în termeni, iar această afirmație poate părea extremă omului de bună credință. Nu este. Singurele diferențe între membrii acestei subspecii sunt reprezentate doar de nivelul de corupție la care au ajuns și de cât de mistuitoare le este nevoia de a merge mai departe, atât. În rest, toți sunt croiți după același calapod.
Problema nu este, însă, conducătorul, cât răspunsul celor conduși adresat lui. Dacă mulțimea permite, conducătorul nu doar că va face mai departe ce preferă, dar va îndrăzni și mai mult(e). Tupeul de tâlhar la drumul mare este o caracteristică de care ne convingem în aceste zile și ore scurse de la un act incalificabil, pe care nimeni dintre noi, cei conduși, nu cred că l-a intuit și declarat drept posibil.
Da, pentru trezirea unei nații este necesar un act atroce, o barbarie morală comisă pe principiul că „n-au ăștia, proștii, curajul să se opună”, și poate că dintr-un asemenea rău va ieși un bine de care avem mare nevoie: vocea poporului român.
Vocea noastră, a celor mulți și ignorați, trebuie să se audă, tare și clar, pentru că „nu poporului trebuie să-i fie teamă de clasa conducătoare, ci clasei conducătoare trebuie să-i fie teamă de popor”. Prea multă vreme am tăcut, lasându-i să-și facă de cap, astfel că au ajuns la o siguranță de sine greu de intuit, la un nivel de nesimțire imposibil de cuantificat de omul normal, cel care-și vede de treaba de a fi o rotiță într-un sistem ce trebuie să funcționeze. Prea multă vreme sistemul a părut că funcționează, dar cu ce preț?
Politicul a distrus mare parte din România, iar acesta-i un adevăr incontestabil. Politicul a vândut țara noastră bucată cu bucată, demolând trecutul construit cu enorme sacrificii de înaintașii noștri și vânzând rămășițele celui de pe urma căruia a avut mai mult(e) de câștigat. Politicul ne-a confiscat istoria, deturnându-ne atenția de la gloria reală a trecutului și îngropând-o încetul cu încetul în mocirla minciunilor. Politicul ne-a atrofiat mândria de a fi cine suntem, mândria de a fi români, mânjind imaginea țării noastre, otrăvindu-ne viitorul și împingându-ne să plecăm scârbiți din țara în care ne-am născut, pe principiul „munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă”. Slăbirea prezentului prin masivul exod al capacităților acestei țări are un impact devastator asupra viitorului, viitor luat ostatic de către șobolanii în blăni de lupi, iar totul cu un singur scop: controlul.
O țară secătuită de tinerii capabili, de toată forța care-o poate propulsa către un viitor mai bun decât prezentul, o țară slabă, plină de probleme, cu o societate divizată, cu adevărate hăuri între generații și mentalitățile aferente, le este doar lor de folos. O societate alcătuită dintr-o aripă care se târăște de azi pe mâine, incultă și manipulabilă, și una educată, dar rece și indiferentă, care așteaptă oportunitatea de-a pleca „afară”, doar lor le folosește. O țară în care nu se aude vocea poporului este un „drumeț în calea lupilor”.
Dar totul se poate schimba într-o singură zi. Uneori, cele mai complicate probleme au cele mai simple răspunsuri. Nu este nevoie decât de un eveniment revoltător, ceva obscen de malefic precum cel întâmplat în acea „noapte a colților lungi”, când viermii grași au crezut că sunt intangibili și putreziciunea din corpurile lor nevertebrate este apărată de o piele blindată. Această eroare este șansa noastră, a tuturor, a tuturor românilor, șansa de a crea ceva de durată, de a construi lucrul care i-a lipsit acestei țări, poate dintotdeauna: sufletul.
Sufletul unei țări este capacitatea de a sancționa derapajele celor aflați la masa puterii, este vocea conștiinței colective care nu tace, care nu doarme, ci veghează perpetuu. Sufletul unei țări trebuie să le reamintească iar și iar celor de sus faptul că votul ce li s-a acordat nu este un cec în alb care le permite să facă absolut orice doresc, nu este o permisiune de a fi deasupra legii care ne guvernează pe toți și nu este o invitație de a distruge și fura fără teamă de consecințe. Votul majorității le este acordat pentru ca ei să lucreze în favoarea majorității, nu pentru ei și clanurile lor. Justificarea că „am fost votați” nu este de ajuns, ci este o plăsmuire malefică a unor minți bolnave care încearcă să se justifice într-un mod strigător la cer de strâmb. Dacă asta cred ei, atunci noi, cei mulți, trebuie să le arătăm că nu suntem de acord cu această aberație și că nu vom tolera acțiunile unor infirmi sufletește și că nu vom mai permite ca zarurile să fie lăsate așa cum au căzut, aruncate de ei.
Avem pentru ce lupta și trebuie s-o facem fără încetare de acum înainte, pentru ca mințile lor involuate să înțeleagă al dracului de bine faptul că NE-AM TREZIT ȘI NU VOM MAI TOLERA SFIDĂRI ȘI DERAPAJE. Nu trebuie să-i slăbim, pentru că imediat ce vom lăsa garda jos, ei vor prinde curaj și vor crede iar că sunt lupi, chiar dacă sunt doar niște șobolani infecți.
Trebuie să ne recăpătăm mândria de sine, noi, ca popor. SUNTEM ROMÂNI ȘI ROMÂNI TREBUIE SĂ MURIM. Părinții noștri români au fost, iar rădăcinile noastre de români se pierd în negura istoriei. Țara noastră, România, a reprezentat ceva în istoria acestei planete și trebuie să înceapă să-și recapete acel loc de cinste. Nu merităm să stăm cu mâna întinsă, nu trebuie să ne încovoiem spatele cerșind mila lumii, nu trebuie să așteptăm în anticamerele corporațiilor străine cerșind din priviri să fim angajați, ci trebuie să stăm drepți când spunem că SUNTEM ROMÂNI. Puține nații au trecutul nostru, puține nații au „ținut în șah imperii”, iar acestea nu sunt vorbe goale, ci purul adevăr. Dacă vor reuși să ne reconstruim mândria de a fi român, restul va veni de la sine. Respectul celorlalte nații nu poate veni decât după ce ne vom reconstrui respectul nostru de sine, iar acest proces îl vom debuta în stradă. România este a românilor, nu a hoților apatrizi, a celor care fură și distrug de parcă ar avea o altă lume unde să se refugieze când va colapsa aceasta, de parcă ale lor progenituri vor crește și se vor înmulți acolo, departe de nefericiții abandonați să se sufoce în molozul lăcomiei lor.
Acum, că ne-am trezit, treji trebuie să rămânem, și să veghem continuu pentru a preveni astfel de abominații să se mai zămislească din minți bolnave de bani și putere. Trebuie să sancționăm orice abatere, orice vorbă aruncată aiurea, orice scuipat pe obrazul acestei țări atât de greu încercate. Este grea această cale, dar numai dacă vom rămâne uniți vom putea schimba prezentul, transformându-l într-un viitor frumos pentru generațiile ce vor veni. Acest lucru se poate, nu este utopie. Lupta generațiilor de azi este lupta pentru generațiile ce vor veni, este DATORIA noastră, este prețul infinit mai mic pe care-l vom plăti acum, față de cel pe care-l vor plăti ei, copiii noștri, născuți sau nenăscuți, preț pe care-l vor plăti dacă vom permite ca viitorul să se nască din mințile lor atinse de aripa răului.
Separați, suntem nimic, dar împreună, suntem vocea care dărâmă munții – să nu uităm asta niciodată de-acum înainte.
Trăim vremuri grele, când fiecare trebuie să contribuie la binele comun, nu să se lase în grija celui de lângă. Confortul trebuie sacrificat conștient, pentru că, în final, acțiunile ne definesc, iar nu vorbele. Vorbele nu ne-au adus nimic, înjurăturile și inacțiunea au avut zero rezultat, iar șobolanii au progresat nonstop, căpătând proporții și considerându-se zei atunci când se privesc în oglindă. Ei nu au rușine, ei nu au limite, ei nu au compasiune, ei nu au scrupule, ei nu sunt români, ei nu sunt oameni. Vremea „complicității” a trecut, vremea vorbelor este în urmă, acum este vremea acțiunii, a implicării, a protestului.
Dacă tăcem, ei câștigă.
Dacă abandonăm, ei câștigă.
Dacă ne disipăm în cele patru vânturi, ei câștigă.
Până când să ne tot râdă în nas? Până când să ne tot sfideze, acoperindu-se unii pe alții, protejându-se și ajutându-se unii pe alții să urce cât mai sus pe piramida visurilor noastre zdrobite?
România are potențial pentru a fi un paradis. Nu trebuie să ne vindem mințile și brațele străinilor plecând în pribegie, putem să ne construim vieți frumoase și aici. Nu trebuie să le dăm străinilor pădurile, pământul, apele, munții noștri, pentru că nu ne aparțin. Nu avem dreptul să le înstrăinăm, nu ni l-a dat nimeni și nimeni n-o poate face. Singurul drept pe care-l avem, și singura obligație, este să păstrăm cât de bine putem noi ceea ce este România, pentru ca generațiile viitoare să găsească un sol cât mai fertil pentru a-și înfige rădăcinile.
Orice român este dator aceste zile să iasă în stradă, să-și adauge vocea celor care compun, acum, vocea țării. Orice român este dator să se adauge spiritului acestei țări, aflată acum la răscruce. Ochii lumii sunt ațintiți asupra noastră, iar de data asta șansa chiar ne este în mâini. Acum putem face auzită adevărata voce a României, acum putem proteja adevărul, onoarea, mândria și cinstea de a fi ROMÂN. Acum avem ocazia de a arăta tuturor din ce aluat suntem făcuți, acum putem demonstra că suntem latini și lava Etnei ne curge în vene. Am lâncezit destul, iar acum ajunge cu batjocura, AJUNGE!, vulcanul din inimile noastre trebuie să erupă.
Fiecare român este dator să se implice, să-și strige oful clar și tare, fără ură, fără furie, fără violență, doar cu hotărâre. Cu o hotărâre de neclintit, hotărârea aceea ce izvorăște din adâncul ființei, hotărârea că fiecare dintre noi este ROMÂN PÂNĂ LA MOARTE și așa trebuie să fie.
Cu adânc respect și speranța noului început,
Poetu’