Acum 100 de ani se incheiau tratativele de pace de la Trianon care defineau frontierele de Vest ale Romaniei interbelice… si era ultima oara cand eram parte invingatoare cu drepturi depline intr-un razboi.
Si iata ca se incheie al treilea deceniu de libertate post-revolutionara si intram in al patrulea.
Tot fara Basarabia, tot fara infrastructura, tot fara investitii majore din partea partenerilor strategici, si cu un declin demografic accelerat, de 4 ani incoace mai multi copii romani nascandu-se in strainatate decat pe teritoriul tarii.
Sa mai vorbim despre invatamant, sanatate, aparare sau cercetare? Cultura?
Dar un Proiect de Tara mai avem?
Am intrat in UE si NATO cu mai bine de un deceniu in urma, si de atunci nimic ! Nici macar in Schengen n-am reusit…
Care e actualul proiect? Supravietuirea de pe o zi pe urmatoarea? Doar intarirea flancului UE si NATO in fata amenintarii rusesti din Crimeea si a unei Turcii tot mai pierdute in hatisul guvernarii Erdogan? Furnizor de securitate in regiune? Exportator de PIB catre tari cu industrie dezvoltata prin importuri de produse finite?
Evolutie PIB Romania – ultimii 20 de ani
Daca nu faceau rusii circul din Crimeea, si astazi dormeam inca in picioare… sau lancezeam in baltuta calduta, dupa preferinta. Nici macar spectrul unui razboi la granita noastra de rasarit nu ne-a mobilizat imediat, ne-a luat vreo 5 ani ca sa incepem sa articulam ceva. Comparativ, in primul razboi mondial am avut doar doi ani sa ne pregatim, cu tot dezastrul care a urmat. Nici nu ne dam seama ce sansa imensa am avut de aceasta data, fiind in UE si NATO, cat de aproape am fost de dezastru… la cateva sute de kilometri de noi.
Ce prioritati sa alegem?
Reforma statului roman prin eficientizare si injumatatirea numarului de angajati la stat? Continuam cu glumele?
Cum reducem costurile, coruptia si birocratia? Reforma constitutiei si alternativa monarhica?
Este clar ca fara reducerea semnificativa si reforma structurala si pe criterii de eficienta a aparatului bugetar, inclusiv simplificarea sistemului de taxe si impozite, orice alta constructie este castel de nisip. Degeaba dorim o viata normala, totul se blocheaza in meandrele excesiv de politizate ale statului roman sinonime cu o sinucidere lenta.
Care si cate sa fie domeniile economice prioritare pe care sa se bazeze o dezvoltare sustinuta a Romaniei in urmatorul deceniu?
Fond de investitii? Nu ar fi preferabila rezervarea unui procentaj minim din PIB pentru investitii in infrastructura, asa cum se garanteaza pentru armata ?
Si asta pentru a putea atrage si cota parte din fondurile europene, cele la care suntem tot timpul codasii Europei.
Dar investitiile straine, actualmente in mod clar mult sub potential? Cum crestem atractivitatea tarii in topul global, criteriile fiind destul de clare? Sau cum putem incuraja activitatea economica a intreprinzatorilor autohtoni? Pe care nise?
Demografia in plina vrie, mai poate fi salvata de ceva?
Spitale echipate si asigurari de sanatate decente, pachete fiscale si financiare interesante pentru potentialii parinti, accesul facil si ieftin la locuinte si crese… doar vise.
Cati si cum mai putem spera sa repatriem? Sau nu, mai bine nu facem nimic. Treaba lor, au plecat, nu mai sunt romani, sa li se retraga si cetatenia acelor tradatori!
Diaspora istorica, cu vreo 4 milioane de romani estimati in spatiul fostei URSS acum 30 de ani, cateva sute de mii in Timocul sarbesc si bulgaresc si aromanii… despre ei vorbim doar la simpozioane. Ghinion istoric pentru ei!
Romanii din comunitatile istorice din jurul Romaniei, cu exceptia firava a R. Moldova – tot uitati ca acum 20 de ani, cu niste majorari de fonduri alocate care desi in crestere, avand in vedere sumele, si daca s-ar inzeci tot ar fi o rusine fata de Ungaria sau alte tari din regiune. Numai amaratii astia de inca isi zic romani ne mai trebuiau, ce sa le mai dam bani si lor, ce naiba! Si « nesimtitii » de basarabeni pe care ii ajutam cu SMURD, infrastructura si donatii si care isi iau cetatenie romana doar sa fuga in restul UE sau sa se mute in Romania si sa vorbeasca tot ruseste! Cum isi permit sa considere asta un drept?
Satul romanesc ? Tot uitat intr-un fund de tara, fara scoala, fara spital, fara utilitati ?
Infrastructura? Podurile, drumurile si calea ferata le-am distrus, padurile le-am taiat, campurile de culturi devin dune de nisip, aeroporturile cu potential regional amanate la nesfarsit… a mai ramas sa otravim si fantanile… Sau stai, ca mai intai trebuie sa importam otrava ca nici pe aia nu o mai producem!
La capitolul autostrazi, putem macar uni in realitate liniile alea punctate trasate pe harta, ca la desenele pentru copii mici ? Asa am obtine doua axe majore pornind de la portiunile existente de autostrada – una NordVest-SudEst si una Est-Vest. Tunelurile si viaductele care ar trebui construite pe respectivele trasee pentru a trece muntii cui le lasam, ca stim ca sunt lucrarile cele mai dificile si de durata ? O axa Nord-Sud, cea de se vrea legata de Marea Baltica, pe cand?
Da, stim ca e greu dupa studii de fezabilitate facute si refacute si licitatii anulate sau blocate de contestatii pentru tronsoane uneori de doar cativa kilometri, dar totusi demarand mai multe tronsoane in paralel in fiecare an, ar trebui totusi sa apara si rezultate concrete in teren.
Inca vreo cateva drumuri expres pe directii strategice unde nu putem spera mai mult in urmatorul deceniu? Cam cat poate fi de greu dupa 30 de ani de « dolce-fa-niente »?!
Reteaua existenta si previzionala de autostrazi a Romaniei – variante
Pe principiul binecunoscut, daca noi nu putem ajunge ieftin si rapid in capitala din orice colt al tarii, nu incercam varianta « capitala care vine la noi »? Sau macar se apropie? Este neaparat ca Bucuresti sa ramana capitala administrativa, sau putem delega acest rol unei alte locatii asezate mai central pe harta actuala a Romaniei si comunitatilor romanesti din jur ?
Amenajari funciare, replantari de paduri, amenajari de albii de rauri si indiguiri – daca pomenesti termenii acestia cuiva responsabil de strategiile in domeniu ale institutiilor de resort mai degraba primesti ridicari de sprancene…
Invatamantul?
Dincolo de informatizare si orientare catre prioritatile de dezvoltare economica si ale pietei pentru cel superior, nu este oare necesara o reasezare pe baze simple si sanatoase dupa cele 3 decenii de reforma haotica? Gasirea unor modalitati de a introduce in scoala cat mai multe aspecte practice: acordarea primului ajutor, orientare, supravietuire, lucru manual practic, familiarizarea cu elementele de baza ale pregatirii militare.
Datoria externa si interna a statului roman
Cand si cine se gandeste cum incepem sa o mai reducem? Sau mai bine mai crestem pensiile si salariile la stat pana ii facem si pe greci sa para debutanti? Oricum, in curand toti banii colectati la buget din PIB se vor duce doar pe cheltuieli publice curente, nemairamanand nimic pentru investitii.
Poate mai bine sa ne propunem cateva obiective mai simple, mai palpabile, ca nu suntem in stare de mai mult de cateva lucruri marunte:
- Fara buda in fundul curtii, apa curenta si cu drumuri macar pietruite, la sat.
- Si poate medic dentist si generalist si scoala accesibila in mediul rural.
- La oras, macar eficientizarea termica si imbunatatirea a ceea ce e deja construit… ca de a incepe sa demolam blocurile comuniste si sa punem altceva in loc, mai greu.
Sau cate o centura pentru localitatile de peste 10000 de locuitori si o retea agroalimentara pentru autosuficienta…
Eventual un credit de locuinta la dobanda foarte redusa si crescute in continuare facilitatile fiscale in cazul copiilor.
Renasterea Romaniei nu poate avea loc fara o regandire a statului roman pe fundament solid, care sa evite derapajele aducatoare de haos din ultimii 30 de ani. Nu mai avem nici o scuza, nu mai suntem la inceputul democratiei postdecembriste, nu mai putem da vina pe comunism si greaua mostenire!
Iar contextul geopolitic actual, in curs de reasezare dupa agresiunea din Ucraina si in plina pandemie de COVID 19 urmata de o posibila criza sanitara si economica nu ne va lasa timp de alte tergiversari… daca nu vrem sa pierdem si ultimul tren.
Marius Zgureanu
Citeste si:
“Cancerul care devoreaza Romania”
“Demografia Romaniei, tot mai precara ”
“Demografia Romaniei, o bomba cu ceas cu efecte dezastruoase Partea I ”
“Posibile prioritati demografice ale Romaniei in urmatorul deceniu Partea a II-a ”
“Prioritatile satului romanesc”
“Statul roman – comportament sinucigas”
“Ce-i dorim Romaniei – posibile prioritati in urmatorul deceniu“
https://rumaniaeconomic.wordpress.com/tag/reforma-in-georgia/
https://rumaniaeconomic.wordpress.com/2012/05/11/renasterea-liberala-a-georgiei/