Saga corvetelor sau mai nou a OPV-urilor continua asemeni telenovelelor, cu stop cadre foarte lungi intre episoade si personaje cu priviri idei fixe… de a nu lua nimic, cel putin pana acum.
Am avut optiunea de a construi in tara, mai intai cu Damen, apoi cu Naval Group, trecand si prin optiunea importului la cheie din SUA a unor LCS-uri si apoi a scuipatului semintelor de pe margine in programul corvetei europene, iar acum ne face cu ochiul corveta usoara turceasca din clasa Hisar. Vom analiza in continuare aceasta ipoteza, ipoteza rezultata din zvonuri lansate pe surse preponderent turcesti. Zvonuri confirmate insa zilele acestea de surse din autoritatile romane.
Fata de OPV-ul anuntat initial, aceasta este o corveta in toata regula la un deplasament de 2300 de tone, apropiata de tonajul desemnat in programul esuat al celor 4 corvete.
Derivata din clasa Ada (proiect MILGEM), cu care impartaseste aceeasi lungime (99,56 metri), dar o echipare mai usoara, nava in sine, nu este neaparat rea pe hartie… Propulsia este in schimb de tip CODELOD (Combined diesel-electric and diesel) si nu CODAG (Combined diesel-electric and gas) ca cea a fregatelor sora, pentru a scadea consumul de combustibil si a extinde autonomia la 4500 de mile marine/ 21 de zile. In schimb viteza maxima coboara la doar 24 de noduri (de la 29 de noduri la Ada), cea de patrulare la 12 noduri. Echipajul este destul de consistent, 104 marinari, in timp ce Ada poate avea pana la 106 iar Gowind 2500 se lauda cu 65-80, in functie de misiune.
Hisar – modelizare si echipamente suprastructura (sursa Indomiliter.com)
Ramane de vazut care este calitatea, durata de viata a structurii si fiabilitatea sistemelor specifice operarii si manevrarii navelor turcesti, ei neavand inca multa experienta si traditie in domeniu. Idem, sistemele de senzori si armament sunt relativ nou lansate pe piata de industria turceasca si nu exista inca informatii despre eficacitatea si fiabilitatea lor.
Turcii de la ASFAT au finalizat deocamdata 2 astfel de OPV-uri din totalul comenzii de 10: TCG Akhisar (P-1220) si TCG Koçhisar (P-1221), urmand ca restul sa fie construite de consortiul Dearsan, Desan si Özata. Comanda turcilor prevede corvetele in clasica deja optiune „fitted for but not with” (FFBNW).
Ca si senzori, nava este echipata cu radar de cautare CENK 200-N (MAR-D),radar de control al tragerii de tip AKREP 100-N, radar complementar SERDAR LPI, sonar integrat in chila de tip YAKAMOS si un sistem de contramasuri electronice YELKOVAN.
Armamentul este compus dintr-un tun naval principal prova Denizhan cal. 76/62 mm, 8 rachete antinava Atmaca, patru-opt celule MİDLAS VLS (Tactical Length, dimensiuni 2x3x6.7 m/celula ) dispuse in castelul din fata puntii de comanda – pentru rachete HISAR-D (Hisar-Rf navalizat, raza de actiune 25 pana la 40km), si doua turele teleoperabile TRAKON TARGAN 12.7 mm RCWS cu anumite capacitati C-UAS. Suprastructura hangarului pentru elicopter in clasa 10 tone este destul de restrictiva, putand fi echipata fie cu un lansator de rachete RAM, fie cu un CIWS artileristic, avand loc doar pe lateral pentru teleoperabile cu armament de calibru mic.
Printre sisteme optionale, enumeram: GÖKDENİZ 100/35/StA CIWS, lansator de grenade-reactive anti-submarin (ASW) si senzor IRST PİRİ 100.
Configuratie HISAR (sursa Turdef)
Ca o paranteza, tunul Denizhan cal. 76mm construit de Machinery and Chemical Industry (MKE) este laudat cu capacitati antinava/anti-suprafata si antiaeriene, dispunand de o magazie rotativa pentru 70 de lovituri si o distanta de tragere de pana la 16km cu munitie clasica, respectiv 20km cu raza extinsa:
Turkish Century sur X : „STOP WASTING MISSILES 🔥 – Türkiye’s 76/62mm rapid-fire naval gun #Denizhan
Cadenta maxima a tunului este estimata la 80 de lovituri pe minut si poate actiona in 5 moduri de tragere, corelat si cu tipul de munitie.
Inca un lucru despre clasa Hisar, constructorul se lauda ca acestea au fost astfel proiectate incat constructia lor sa fie simplificata si semnificativ mai rapida, astfel ca de la taierea primei table (15 august 2021), prima nava din clasa, TCG Akhisar (P-1220), a fost gata de lansare la apa in 2 ani (23 septembrie 2023). Obiectivul anuntat la inceputul programului este de a comprima la doar 15 luni perioada de constructie a corpului navei si suprastructurii, pana la lansarea la apa.
Primele 2 HISAR in santier
Ca sa ajungem si la factorul geopolitic…
Din moment ce cresc sansele ca americanii sa se cam spele pe maini de o parte din implicarea la Marea Neagra, care este actorul major NATO ramas in zona?
Turcii nu sunt la prima incercare de a se lipi la programele navale romanesti si se pare ca stiu sa impacheteze mai atragator decat altii oferta, ca deh, avem un limbaj si un comportament mai comune cu ei decat cu tarile occidentale …
Este posibil ca pentru suma de 130 de milioane (sau cat ar fi fost suma oferita pentru OPV-ul turcesc) pusi pe masa de ai nostri, nava turceasca sa fie cea mai buna oferta, si noua, si livrabila imediat (ma rog, cateva luni, un an), si la un discount (probabil turcii au ofertat foarte jos, sperand sa se conecteze la urmatoarele contracte de nave). Nu este clar daca se doreste achizitia uneia dintre navele construite, sau a uneia aflate inca in santier.
Putin probabil ca OPV-ul este oferit gata configurat cu sisteme de senzori si armament turcesti, altfel va fi un mare semn de intrebare cum ni se vor asigura stocurile si intretinerea, fara a avea o colaborare mai consistenta cu industria turceasca. Daca navele vin din start cu CMS-ul nativ turcesc, ar putea fi anumite probleme cu integrarea ulterioara a NSM sau a altor sisteme de arme europene sau americane.
Ucrainenii au optat in cazul corvetelor-fregata Ada ( Hatman Ivan Mazepa F211 si Hatman Ivan Vyhovskyi F212 ) pentru un CMS (sistem de management al luptei) G-MSYS (GENESIS MİLGEM Savaş Yönetim Sistemi – integrand si un sistem de management al platformei de tip UniMACS 3000), care integreaza senzori si armament occidental: radar de cautare SMART-S Mk2, radar de control al tragerii STING EO Mk2, tun principal OTO Melara Super Rapid cal. 76mm, rachete Mica VL in 2×4 celule de lansare verticale, rachete antinava AGM-84 Harpoon, optiune pentru instalare RAM Block I, torpile antisubmarin de tip 324 mm MU90, CIWS Rheinmetall Millenium 35mm – in final inlocuit de un Aselsan GOKDENIZ.
Ar fi logic sa ni se fi oferit spre exemplu colaborari industriale (pentru anumite sisteme) care la volumul cerut de noi, nimeni altcineva nu se complica sa ofere, in plus la un pret redus, de intrare la noi pe piata, pentru a ne agata de clienti. Pentru industria noastra ar fi probabil cea mai ieftina si accesibila varianta sa facem un salt tehnologic, chiar daca nu e salt la categoria de echipamente premium.
O alta intrebare este daca turcii au oferit si colaborare cu santierele noastre pentru constructia restului navelor (potential de pana la 4-6 corvete/OPV), inclusiv modernizarea fregatelor si a navelor purtatoare de rachete. Altfel afacerea ar fi extrem de paguboasa pentru industria noastra navala, Romania detinand mai multe santiere capabile sa livreze astfel de nave.
Poate ca pana la urma flota NATO la Marea Neagra, ca tot am cerut-o, va fi cu vase turcesti…
Marius Zgureanu
P.S.
Ca sa speculam putin mai mult, este probabil ca turcii incearca sa intre pe piata UE de armament, facand diverse achizitii, ca apoi sa poata concura in programele UE, sa ia o parte din cascaval… a se vedea preluarea sectiunii aeronautice a Piaggio… poate urmeaza si preluarea unor santiere in Romania.
Sa ne imaginam cum ar fi sa concureze in asociere cu Romania la programul corvetei europene… ar putea sa le ia fata multora care vor sa cumpere mai ieftin, cu tehnologie low-cost turceasca & mana de lucru din Romania si o parte din componente din Turcia, putand la cerere incerca sa integreze si sisteme UE/SUA.
Sincer, nu stiu daca o astfel de „operatiune” va fi cu adevarat posibila din punct de vedere al legislatiei UE…
Surse:
Turkiye’s first indigenous Hisar-class OPV starts sea trials – Naval News
Romania to purchase corvette from Türkiye for navy modernization – Türkiye Today
Romania Might Buy a Hisar-class Offshore Patrol Vessel | TURDEF
Unit Perdana Hisar Class (TCG Akhisar) Siap Meluncur, OPV Rancangan Turki dengan Sensasi Korvet
TCG AKHISAR Turkish Hisar-class offshore patrol vessel 3D model | CGTrader