Sistemul de lansare al Spike LR II
Valoarea contractului este de 358 milioane de lei, fara TVA, conform Profit.ro, in jur de 72 de milioane de euro si de aici putem deduce ca numarul de rachete cumparat ar fi pe undeva pe la un maxim de +300 de unitati.
Nu stim daca contractul se refera strict la rachete sau are in vedere si lansatoare, daca tinem cont ca in Armata Romana Spike LR este folosita atat pe MLI 84M sau lansata de la bordul vehiculelor VAMTAC cat si de infanteria debarcata.
Fortele Terestre Romane au o foarte vasta experienta cu rachetele Spike LR, 2000 de bucati aflandu-se deja in dotare, posibil ceva mai multe. Spike LR au o raza maxima de 4000 metri, in imp ce Spike LR2 dispun de o raza mai mare, in jur de 5500 metri.
Ultima achizitie de rachete Spike a fost in 2018 atunci cand s-au cumparat rachete cu raza mai mare, destinate elicopterelor Puma SOCAT – Spike ER, raza maxima 8000m. Conform surselor din piata, Romania ar detine +1000 de rachete ER.
Aceasta familie de rachete anti-tanc a intrat in dotarea Armatei Romane cu multi ani in urma, sincer sa fiu nici numai stiu in ce an, undeva in perioada 2002-2004 (daca gresesc chiar va rog sa corectati) contractul fiind semnat daca nu ma insel in perioada guvernarii Nastase.
Ca principala gaselnita, rachetele Spike au doua moduri de lupta: primul – clasic: trage si uita, racheta isi urmareste tinta singura dupa lansare fara interventia operatorului. Cea de-a doua modalitate de a-si atinge tinta este controlul rachetei in timp real de catre operator printr-un cablu de fibra optica pe care racheta il trage dupa ea si care ofera date reale cu ajutorul unei camere TV de la bordul rachetei.
O racheta Spike poate veni de hac unui tanc chiar daca acesta este adapostit dupa o cladire, dupa un palc de copaci, dupa un deal, pentru ca odata lansata face si recunoastere si poate manevra pentru evitarea obstacolelor, poate lovi tinta din lateral, de sus, ocolind obstacolele din calea ei.
Sunt destui cei care sustin ca daca Israelul ar fi permis ca Ucraina sa primeasca rachete Spike de la europeni, pierderile rusilor, si asa foarte mari, in blindate ar fi fost chiar si mai mari, datorita capacitatii Spike de a „privi” pe dupa dealuri si cladiri si de a lovi tinte care altminteri se considerau adapostite. In fata unei Spike LR coviltirul rusilor este cu totul si cu totul nefolositor.
Revenind la actuala achizitie a Spike LR 2 achizitia in sine este buna, foarte buna, bravo lor ca le cumpara, pentru ca daca am invatat ceva din Ucraina, atunci am invatat ca niciodata nu ai suficiente rachete AT la dispozitie.
Cu aceasta achizitie, stocul pe hartie de Spike LR/LR 2 al Romaniei se apropie de 2300-2400 de bucati (posibil spre 2500 de unitati), ceea ce nu este suficient dar nici nu discutam despre cantitati farmaceutice, ci de o capabilitate reala de descurajare.
Revenind la pretul per bucata, asa cum scriam si mai sus, nu cunoastem exact „cosul de cumparaturi” in sensul ca nu stim exact ce cumparam: doar rachete, rachete si cateva sisteme de lansare sau o combinatie intre cele doua. Ca o comparatie, Polonia a cumparat anul trecut „cateva sute” de rachete Spike LR pentru suma de aproximativ 100 de milioane de dolari, in jur de 462 milioane de lei, astfel incat ne putem astepta ca numarul de rachete sa fie de +300 de unitati in functie de ce mai cuprinde contractul.
Alaturi de recenta aprobare pentru cumpararea a 263 de rachete AT cu raza scurta Javelin de la americani, lucrurile, macar pe acest palier, devin credibile si pot da de gandit oricui ar nazui spre meleagurile noastre. Deie Domnul ca aceste rachete sa imbatraneasca frumos in depozitele noastre si sa nu fim niciodata nevoiti sa le folosim. Dar sa le avem acolo este foare intelept.
GeorgeGMT