Imagini de arhivă, prin curtoazia British Movietone, de la vizita Regelui Carol al II-lea și a Principelui Mihai în Anglia, în noiembrie 1938. După vizita din Anglia, suveranul și fiul său au mai efectuat vizite oficiale la Paris, Bruxelles şi Sigmaringen.
Reprezentanții României au sosit la Dover la bordul unui distrugător de clasă Tribal, HMS Sikh (L-82), însoțit de un alt distrugător și de un crucișător de clasă Leander, HMS Ahile, fiind întâmpinaţi de Ducele de Kent, fratele mai mic al Regelui George al VI-lea, şi de ministrul României la Londra.
La Londra, după cum putem observa și în film, au fost întâmpinați în gara Victoria de Regele Angliei, de Ducele de Glouchester (celălalt frate al său) și de primul-ministru Chamberlain, de membrii cabinetului englez şi de membrii Legaţiei României şi românii stabiliţi la Londra.
O altă versiune video a evenimentelor, similară în mare parte, mai jos.
Programul a cuprins și vizitarea unor unităţi militare, aeriene şi motorizate, România fiind la acel moment interesată de achiziționarea de furnituri militare. S-au materializat mult prea puține, vedetele torpiloare Vosper, despre care am scris recent aici, avioanele Hawker Hurricane și bombardierul Bristol Blenheim (12 aparate).
Ai noștri ar fi vrut 50 de aparate Hawker Hurricane Mk I, 12 urmând să fie livrate cu maximă urgență. Și doar cu 12 am rămas! Avioanele au fost alocate Escadrilei 53 Vânătoare. Sună cunoscut? 🙂
S-ar părea că alte avioane au fost cumpărate din Germania undeva prin 1941, din cele capturate de nemți din Iugoslavia. În final au fost înlocuite cu IAR-80. Și cele 12 aparate Bristol Blenheim au fost suplimentate în 1941, tot proveniență Iugoslavia, cu încă șase aparate.
De altfel, suveranul încerca stabilirea unei axe Londra-Bucureşti (erau foarte la modă atunci… ca și acum) și obținerea unor garanții de securitate de la aliații tradiționali ai României, Anglia și Franța. Nu le-a primit, aceștia semnaseră în septembrie Tratatul de la Munchen.
A fost un adevarat tur de forță, pentru că, în același noiembrie 1938, M.S. Carol al II-lea și Principele Mihai au avut o întrevedere și cu liderul Germaniei naziste, Hitler. În mod oarecum curios, la întâlnirea de la Berchtesgaden a participat și prințul de Hohenzollern, probabil pentru suport.
România era deja prinsă în vâltoarea marilor evenimente. Acestea au culminat în 1940.
Nicolae
P.S. Cum articolul ar putea genera comentarii uneori mai pătimașe, recomand moderație! 🙂 Noroc că marea majoritate dintre voi sunteți plecați în concedii.