Romania Military

Romania, invingatoarea crizei !

 „…poate Dumnezeu se va milostivi de noi si ne va mai da un sut in fund.”         

                      Petre Tutea

In toamna lui 2008 izbucnea criza financiara. Tot in acea toamna administratia Bush, pe ultima suta a mandatului, aproba primul plan de 760 mld $. Acest  plan, care viza salvarea economiei americane a fost din start foarte controversat. Ba ca a fost inutil, ba ca a salvat ce se mai putea salva, ba ca aia ba ailalta, iar printre atatea idei s-a mai strecurat una, care spune ca daca acest ajutor ar fi venit in 2007, cand a debutat criza economica, atunci susnumita, nici nu ar fi existat, lumea ar fi trait fericita in continuare. Binenteles ca acest medicament administrat la timp nu ar fi facut decat sa amane problemele, nicidecum sa le rezolve, dar hai sa spunem ca acest plan ar fi venit in 2007, criza ar fii fost amanata pentru 6 ani. Ce s-ar fi intamplat atunci cu Romania?

La finele lui 2008 plaiurile mioritice erau scena unui razboi politico-economic in toate regula, razboi in care incepeau sa fie folosite armele economice de distrugere in masa. Economia supraturata crestea cu 9%, nivelul de trai se afla la cota nemaintalnite din 1938.

Cu siguranta alegerile din 2008 s-ar fi incheiat in linii mari cam tot la fel, iar in 2009 aceleasi pacatoase de alegeri prezidentiale, ar fi aruncat Romania pe o spirala populista, spirala care in lipsa crizei, ca ultima frana,  ar fi fost completata si de bani pentru „prostime”, nu numai de declaratii demagogice.

Prospata lege de majorare a salariilor profesorilor  cu 50%, ar fi ajuns realitate.Iar aceasta crestere care, cel mai probabil, nu s-ar fi limitat doar la dascali, ci la intreg aparatul bugetar, ar fi facut ca numarul bugetariilor sa nu fi  ramas la 1,4 milioane de oameni, ci ar fi ajuns, ca in schema „ideala”, la 1,5 milioane de oameni.

Toate fetitele si baieteii, care au lipit afise sau au trecut prin patul unui politruc ori altul, ar fi avut o leafa considerabila de la stat, punctul de pensie ar fi ajuns la 45% din salariul mediu, ca in aberanta lege din 2007, cheltuielile cu personalul si pensile ar fi crescut exponential, la fel si cele sociale. Toti trantorii ar fi primit ajutoare sociale, de tot felul, pe langa toatea astea promisiunile desarte ar fi curs garla, ba a 13 pensie, ba marirea punctului de pensie la 55%, ba 14 salarii la bugetari, ba cine stie ce ajutoare sociale.

Alegerile prezidentiale ar fi fost castigate, tot de cine au fost castigata si in realitate, numai ca promisiunile electorale trebuiau onorate. In primavara lui 2010, Base ar fi anuntat, nu o scadere a salariilor cu 25%, ci o crestere cu 25%, ar fi stors o lacrima pentru batranii acestei tari, carora le-ar fi marit pensile.

La fel tot felul de ajutoare sociale, care mai de care mai aiuristice, comunitatilor de „culoare” care l-au votat, numarul birocratilor ar fi continuat sa creasca, pe principiul, „esti aplaudac de partid atunci ai leafa de la stat” si poate ca pana in 2012, acest numar ar fi ajuns la 2 milioane. Salarile care urmau sa creasca de doua ori pe an, cu cate 20-30%… de unde bani? S-ar fi marit deficitul, ce este aia  3% din PIB, bagam mai mult nasule!!! Ajungem la 7-8%, oricum uita-te la greci ce bine le merge…tot asa deficit au, numai prostii nu inteleg cum sta treaba cu derivatele, banking-ul sau alte alea…Romania ar fi avut o cu totul alta infatisare, orasele se schimbau de la luna la luna, economia crestea cu 8-10% pe an, „Zimbrul Europei de Est”, cum am fi fost supranumiti, ar fi primit numai rating-uri de AAA++++, prosperitatea ar fi inundat toate cartierele patriei, acolo unde BMW-urile ar fi stralucit mandre in parcarile supraaglomerate printre maidanezi obezi si copii ai strazii incaltati cu nike-uri, turmele de Logane,Megane, Gipane, Mertane si Lamborghianiane, ar fi sufocat toate bulevardele, strazile si ulitele tarii. Hypermarketurile ar fi  ajuns neincapatoare de atatia musteri, parcurile si padurile ar fii fost sacrificate pe altarului bulei imobiliare, pentru a face loc „templelor” capitalismului, reprezentate de mall-uri si proiecte rezidentiale, „casele care plang” ar fi fost spulberate, cu istoria lor cu tot, de catre rechinii imobiliari, calcanii capitalisti ar fii transformat Bucurestiul in micul Dubai.

Un triumf al ignorantei si grosalaniei asupra bunului simt…care luau fata blocurilor gri si copacilor cenusi ceausisti. Industria ar fi fost ciopartita, kilogram cu kilogram de fier vechi si metru patrat cu metru patrat de teren intravilan si nimeni nu ar mai fi avut nevoie de aceste fosile ale economiei socialiste,..”-suntem o economie moderna domne, ponderea dominanta in PIB trebuie sa fie constituita din servicii, consum alte alea”, ar fi sustinut zgomotos prin presa financiara „miticii de PR” ai transnationalelor. Fabricile si uzinele comuniste, sfarsesc prin a fi ingenunchiate de catre picamerele capitaliste.

In lipsa industriei, deficitul balantei comerciale ar fi zgariat norii la fel cum o face un skyrise pripasit pe ravnitele terenuri ale defunctelor fabrici. Cavourile roz, ce pretind ca sunt case, ar fi inundat maidanele oraselor, imitand suburbiile americane. Noua burghezie si-ar fi ridicat tot mai multe palate pe mormane de gunoaie si noroaie, salariile medii de 1000 de euro si pensiile de 500 ar fi devenit realiatate, sinucigasii, care astazi parasesc voluntar aceasta lume inglodati in datorii, intr-o Romanie in care criza lipsea din peisaj, si-ar mai fi cumparat o plasma sau o vacanta exotica platita pe credit in franci elvetieni…

Ponderea cretitului in PIB ar fi crescut in ritm galopant, tot mai mult si tot mai repede, dar aceasta Romanie ar fi trebuit sa hraneasca bine de tot lacoma camarila de partid, care ar fi construit autostrazi la pret triplu, panglicile s-ar fi taiat pentru tronsoane peste tronsoane, contractele militare si ele s-ar fi succedat cu o repeziciune de neimaginat, Armata Romana ar fi devenit fara indoiala una magnific de bine dotata. Contractele de miliarde de dolari ar fi fost stimulate, de catre mediul politic pentru comisioanele de zeci si sute de milioane, ne-am fi falit cu sute de km de autostrazi ca si cu noile F-16, Abrams, Patriot-uri si cate si mai cate. Strainii ar fi ramas cruciti atunci cand coborau din avion, nu le-ar veni sa creada cate Rolls-uri si Ferrari-uri se preumbla pe Dorobanti, bogatii Romaniei s-ar fi intrecut in capricii exorbitante, iachturi, avioane sau palate de zeci de mii de mp. construiti, inconjurate de domenii de sute de ha.

Pipera ar fi fost mai scumpa, poate, decat Ibiza, acesti papagali parveniti, imbogagtiti peste noapte, din afaceri imobiliare sau afaceri cu statul, ar fi pozat in mari patrioti, falindu-se cu locul lor in topurile Forbes si echipa de fotbal care a ajuns in primavara europeana. Exuberanta irationala ar fi continuat, regimul Basist ar fi fost o copie fidela a regimului Putinanian, in care o blonda ar fi trecut drept o mare figura competenta, iar un Boc drept un alt competent… Dincolo de mormant Cioran ar fi putut iubii in sfarsit o  Romania in delir…

**************************************************************************************

BUM!!!!!!!!!!!Anul 2014…o banca oarecare, dintr-o oarecare tara importanta este rapusa de sumedenia de active toxice, care pana atunci i-au asigurat prosperitatea… panica s-ar fi raspandit, criza nu fusese evitata ci doar amanata…unul dupa unul colosii corporatisti se prabuseau, unda de soc se propaga tot mai devastator pe masura ce ajungea in tari tot mai indatorate, care pana atunci fusesera atat de vesele…inevitabil tsunami-ul descaleca si in spatiul carpato-danubiano-pontic aici unde…gaseste o tara legata ombilical de fluxurile financiare din afara, unde fiecare cetatean, firma ori institutie avea de rambursat credite care ii acopereau treisferturi din venit…Venit care este luat de aceasta urgie financiara…Datoria privata a Romaniei depasea cu mult capitalizarea bancara, datoria publica reprezenta de 2 ori PIB-ul…Ce urma?! Falimente bancare peste falimente bancare…cartiere intregi golite de locatari…suprapopualarea boschetetilor si a canalelor, de catre fostii rezidenti ai vastelor proiecte imobiliare…statul se dovedea incapabil la a mai platii salariile bugetarilor, pensiile, darnicele ajutoare sociale, cheltuielile curente ale institutiilor si datoria publica…am fi avut fenomene nemaintalnite  in Romania! Foametea, destructurarea sociala, lipsa toatala de autoritate ar fi facut parte din cotidian. In final, ramasitele bine dotatei Armate Romane, ar fi dat o lovitura de stat…poporul,  care inca mai era in stare sa mai respire, aplauda entuziast…sperand „-sa ii aresteze domne pe imbuibatii aia care ne-a furat casilii…firaraidreacu sa fie, cu inima si sufletul lor”, imbuibatii care ar fi fost saltati, invinuiti ca au furat banii oamenilor, deconspirati drept dusmani ai poporului…lucru care nu ar fi tinut catusi de putin de foame vulgului…a carui minte odihnita incepea sa ii urasca si pe aia in uniforme kakii…Astialalti, la randul lor, se prindeau de ideea precum ca numai prin teroare pot ramane la putere, ei sunt ultima forma de organizare functionala…restul sunt destructurati iremediabil de atata „divide et impera” practicata in exces de mai toti guvernantii din ultimii 70 de ani…

Din nou zis si facut, incepea campania de belit imbuibatii care nu fusesera beliti, oricine se temea ca poate fi un imbuibat sau dusman al poporului…creditomanii de altadata, cu atat de multa personalitate la volanul X5-lui lor cu numar de leasing,  se resemnau la umbra boschetului care le tinea loc de locuinta…Cat despre tablagiul care pusese mana pe putere, asta se incorona domnitor…nimeni nu avea sa ii conteste puterea, rusii se alergau prin gubernii, americanii erau prea ocupati cu reinstaurarea ordinii la ei acasa, europenii le fel…

Acum in lumea reala:

Romania, in pofida greutatilor crizei, nu a cunoscut nici destructurare sociala, asa cum s-a intamplat in Albania, nici foamete si nici derapaje foarte grave de la democratie.A avut de-a face doar cu o foarte dureroasa corectie, necesara de altfel, ca daca nu…Tara se ducea pe o spirala a iresponsbalitatii din care cu greu mai putea iesi.

Dupa incheierea crizei, istoria ii va consemna cauzele, efectele, mostenirea, invingatorii si invinsii. Va recunoaste oare Istoria binele facut de actuala criza?  Sau mania creditului de dreapta se va intoarce? Oare va reusi reasezarea economiei globale pe baze mai solide si mai putin speculative.

A invatat insa Romania ceva din acesta experiente? Dupa incheierea crizei delirul va reveni pe plaiurile mioritice sau va fi inlocuit de prudenta?!Va mai fi fortata oare tara nostra sa isi repete istoria pentru ca nu o intelege? Desigur raspunsul la aceste intrebari il vom afla in deceniile care vor urma, nimeni nu ni le poate da, noi decat putem consemna ca am fost opriti din drumul nostru cu toata viteza spre abisul mirajului imbogatirii prin batutul din palme!

Victor

Exit mobile version