Ce-a fost nu va mai fi, asadar trebuie sa ne gandim. Rusia are din nou tupeu, si-a inceput marsul prin Ucraina si nimeni, probabil nici Moscova, nu stie unde sa va opri…
Este la fel de posibil ca rusii sa marseze spre Odessa sau sa se opreasca unde sunt acum, totul depinzand si de reactia europenilor, deocamdata rusii se uita urat si au inceput sa taie din gaze, ca tot vine iarna, iar in anotimpul rece ivanii au cele mai mari succese militaro-economice dintotdeauna.
Dar lasandu-i pe europeni si pe rusi sa negocieze putem observa ca in viitor, indiferent de parcursul Rusiei in Ucraina, Marea Neagra va fi macar ceva mai involburata decat a fost in ultimii 20 de ani, Rusia tinand sa redevina puterea marcanta in “ligheanul” nostru, asadar ce-i de facut, teoretic vorbind, pe ce anume ar trebui Romania sa se axeze in apararea litoralului si mai ales a zonei economice exclusive?
Marea Neagra fiind o mare inchisa si relativ mica ca suprafata si cum Romania are aici in general o postura defensiva, care trebuie sa asigure suveranitatea platoului economic, cerintele sunt destul de mici dar nu si ieftine.
Offshore Patrol Vessels (sau modernizarea Tarantulelor) inarmate cu ceva de genul RBS 15 ar fi ideale, suplinite cu lansatorare RBS 15 in postura de baterii de coasta.
Este ceva care a fost adoptat atat de Polonia cat si de Croatia. In termeni de ASW corvete noi ar fi OK, dar din punctul meu de vedere sunt vase destul de limitate la preturile care se cer pe ele in zilele de astazi. Mai bine folosesti fregatele in continuare pentru ca ofera mai mult „real estate” in termeni de capabilitati…evident aici totul depinde de bani. Fregatele Type 22 sunt nave foarte faine si reprezinta o capabilitate net superioara oricarei corvete care este la oferta pe piata acum, daca ele sunt inarmate corespunzator. In cazul nostru banii sunt o problema pentru modernizaea corespunzatoare a acestor nave, dar cu putina imaginatie se poate face ceva.
Acest ceva nu inseamna AEGIS acum, care este cu mult peste posibilitatile financiare ale Romaniei, dar instalarea de sisteme de lansare VLS cuplate cu senzori de la Thales si Selex este o optiune viabila, obtinand astfel doua nave aproape multirol, cu posibilitatea de acoperire a flotei, macar si partial, impotriva rachetelor si avionelor inamice, pastrand insa si o capacitate ASW buna.
Sistemele de genul Barak sunt ieftine, dar in general sunt si destul de proaste. SM3 este peste ce isi poate permite Romania, dar NATO SeaSparrow si RAM sunt mai mult decat suficiente. Pe partea de razboi anti-submarin este mai complicat, dar probabil ca tot sisteme de la Thales ar fi optiune buna. Ce ofera SUA este in continuare foarte scump, dar si foarte bun.
Elicopterele Puma Naval sunt o gluma proasta, iar ele vor reprezenta, si cu o anumita inarmare, o capabilitate infirma, care tine de lipsa de sarcina adecvata care afecteaza la randul ei si autonomia de zbor printre altele. Motoare de tip Makila amelioreaza situatia putin, dar in general Puma Naval nu este nici pe departe o optiune de genul ieftin si bun; mai de graba ieftin si mediocru. Romania are nevoie de elicoptere navale adevarate, iar ele evident nu sunt ieftine.
Submarinele fac parte din rubrica „nice to have but not necessary”. Submarinele sunt costisitoare din punctul de vedere al achizitiei si mentenantei, iar pregatirea unui echipaj cere mult in termeni de instructie – atat teoretica cat si practica – iar in NATO astazi in afara de SUA numai UK si Olanda probabil ca au cadre care sunt foarte eficiente in exploatarea submarinelor. Te poti descurca mult mai bine cu un sistem de hidrofoane (fixe si mobile) care sunt integrate cu plaforme de suprafata si aeriene. Aici europenii nu prea au cum sa ajute, probabil cu exceptia norvegienilor de la Kongsberg. In rest acest tip de capabilitate este un monopol american, iar aici iti trebuie mult ajutor de la US Navy pentru implementarea unui asfel de sistem.
In termeni de capabilitati aeriene anti-submarin daca Romania s-ar axa pe o platforma de genul ATR 42/72 ar fi mai mult decat decent. Nu avem nevoie de platforme de de genul P-3, care se gasesc si au inca multe ore de zbor si sunt foarte sofisticate, dar la un lighean precum Marea Neagra raza acestor sisteme ar fi un usor „overkill”. Dragoarele de mine sunt importante si este o capabilitate pe care Romania o are, dar care necesita foarte multa de infuzie de ceva tehnologie mai noua.
Daca s-ar lua in considera o eventuala inarmare a unor F-16 cu ceva de genul RBS 15 ar fi chiar foarte bine. Rusia nu ma impresioneaza cu ce are in Marea Neagra, mai ales cand mare majoritate a unitatilor navale rusesti, atat la Sevastopol cat si la Novorosisk, continua sa fie inoperabile. Investitii sensibile, in special in baterii de coasta de genul RBS 15, ar putea nega destul de repede aproape orice superioritate numerica ar avea Marina Federatiei Ruse un Marea Neagra.
Si cum in planurile Rusiei principalul pericol vine de la cele sase submarine care vor opera in Marea Neagra, capacitatea de lupta anti-submarin reprezinta principala linie pe care Marina Romana trebuie sa se axeze, cu modernizarea capacitati de lovire anti-nava si sisteme AA/anti-racheta cu raza scurta si medie montate la bordul celor doua fregate.
Daca in viitor vom avea mai multi bani (adica lideri ceva mai patrioti) ne putem gandi mai departe, deocamdata Rusia a inceput sa-si aduca noi submarine pe aici…
Alex & GeorgeGMT