Anuntata de ceva timp asa-numita baza ruseasca pentru ajutorarea sinistratiilor din Europa de Est de la Nis, Serbia, a fost inaugurata oficial. Tot oficial aici vor fi cazate cateva elicoptere si avioane, ceva tehnica ruseasca care vor fi folosite numai si numai pentru uzul ajutorarii tariilor din regiune in caz de catastrofa!
Adica Rusia, in marinimia ei, se gandeste doar la binele nostru si este gata, ca din toata saracia ei, sa ne puna nou la dispozitie cateva elicoptere si …dracu’ mai stie cu ce vrea ivan sa ne fericeasca in caz de cadere de metoriti, comete sau schimbarea brusca a polaritatii campului magnetic.
Inaugurarea bazei rusesti de pe Nis. Salvare si procesare de date. Cui ii este dedicata aceasta baza?! Pai…noua!
Daca o astfel de initiativa vi se pare normala si exemplificatoare de dragoste fata de aproapele tau, aflati domnilor ca va cam inselati! Eu personal nu am auzit de astfel de baze, cu astfel de scopuri, deschise de alte tari pe alt teritoriu decat cel propriu. Rusia este astfel o deschizatoare de drumuri din acest punct de vedere! Oare?!
Haidade, da de cand moare ivan de grija noastra si de cand este dispusa Moscova sa dea bani pentru europeni? Adica nivelul de trai din Rusia este deja la nivelul celor din Emiratele Arabe si nu n-am aflat?!
Categoric avioanele si elicopterele rusesti stationate aici, vor fi la fel de “salvatoare” pe cat de pescadoare erau traulerele rusesti ce se tineau, prin anii “80, scai de flotele NATO prin toate oaceanele lumii. Ca intre timp am aflat ca respectivele traulere aveau, pe langa sisteme sofisticate de ascultare a comunicatiilor, si capacitatea de lansa torpile, alta mancare de peste, nu?!
In mod clar Rusia vrea la Nis deoarce acesta este la o aruncatura de bat de Deveselu. Cel mai probabil ivanii vor monta niscai antene simandicoase prin zona ca sa prinda inundatia si cutremurul repede, sau comunicatiile si sistemele noastre radar. Voi pe ce variant ati miza?!
Asta si apropos de “proverbiala” prietenie pe care chipurile Serbia a aratat-o mai mereu Romaniei, pritenie pe care eu personal nu dau doi bani si nici nu-mi aduc aminte s-a fi remarcat-o vreodata.
A doua stire, relationata cu prima intr-un fel, vine de la Budapesta, unde guvernul Orban joaca in continuare cartea anti-UE si o joaca din ce in ce mai tare si mai murdar. Cu cateva zile in urma Ungaria a anuntat semi-oficial retragerea din Nabucco si in acelasi timp o implicare in proiectul rusesc South Stream. Presedintele Gazprom, dl. Miller, a anuntat chiar ca compania sa a semnat un acord cu partea ungara pentru construirea in comun, pe teritoriul Ungariei, a unui depozit subteran pentru stocarea gazelor naturale.
Practic fara Ungaria, legatura Nabucco cu Austria este intrerupta, si tot practic, chiar si sansele mici pe care conducta europeana le mai avea, s-au dus dracului acum. De ce?! Datorita faptului ca Rusia a momit marile tari ale UE Franta, Germania, Italia, in detrimentul celorlalti. Miscarea Ungariei, desi scarboasa, este totusi normala. Pusa cu spatele la zid de FMI si UE, neputand sa supravietuiasca singura, ceva trebuia facut, iar bratele primitoare ale Rusiei s-au deschis imediat.
Asadar Romania are doua variante: gaze din productia interna( de sist sau din Marea Neagra), sau sa accelereze proiectul AGRI.
Nu ar trebui sa ne mire nici daca, in viitorul apropiat, ivanii sa vina cu o oferta de imprumut pentru Ungaria, asa cateva miliarde de dolari. Rusia isi joaca cartile, mizand pe slabiciunea crescanda a UE, iar in aceste conditii, optiunea de securitate a Romaniei, pe latura americana a Aliantei, este din ce in ce mai normala. UE pur si simplu nu exista politic si militar vorbind, iar asta ne face pe noi sa mergem doar pe mana americaniilor.
Inca o data influenta Rusiei creste, ne inconjoara, cu ata mai mult cu cat ofensiva declansata pe Nistru, vis-à-vis de R. Moldova, creste in intensitate. Cum va reusi Romania, slabita economic si politic sa faca fata noii Rusii pe care Putin ne-o propune?!
In mod obiectiv Bulgaria este si va ramane macar cu un picior in barca Rusiei si oricum nu ne-au fost niciodata prieteni, Ungaria falita si cu funia, finatariilor taiate de UE, la gat, nu are practic alternative, iar Serbia, mereu jigodie fata de Romania, abia asteapta sa ne plateasca polita mioritatilor jucata de Romania. De Ucraina, sau Mica Rusie nu mai amintesc aici!
Marea Neagra singurul prieten al Romaniei?! Polonia si Turcia sunt destul de departe, dar si asa sunt singurele doua state pe care am putea conta in zona noastra. Si bineinteles pe americani, care atat timp cat interesul ii mana prin Orientul Mijlociu vor fi aici.