Eu imi fac datoria de fiinta cerebrala, vertebrata si macar un pic superioara sa combat cruntele imbecilitati ce apar pe la TV, internet etc.
DA, Romania pe termen scurt si mediu n-ar trebui sa aiba probleme macar pe zona produselor esentiale pentru buna functionare a societatii in asamblul ei, dar sa le luam pe rand.
- Alimentele – aici stam cel mai bine, Romania fiind exportator net de produse agricole si ma refer la cantitate nu la valoarea de piata. Avem suficiente cereale, iar daca importurile se poticnesc atunci si carnea romaneasca isi va gasi loc in magazine, mai scumpa probabil, dar va fi. Nu vom mai gasi paine proaspat-congelata din Germania, carne de porc din Ungaria si Polonia, mere din Polonia, faina din Ungaria, vor fi toate romanesti dar nu cred sa fie probleme [este chiar haios cum faina/malaiul dispar din rafturi in conditiile in care Romania este in primii trei producatori europeni de cereale (primul loc in UE la productia de porumb), dar daca atat ne duce minte, atat ne duce]. Iar fata de alte tari din UE, peste 30% din romani traiesc la tara – agricultura de subzistenta – ori acest lucru este un avantaj in zilele astea;
- Energia – Romania este in principiu exportator de energie electrica si avem oricum o capacitate excedentara de productie, n-ar trebui sa avem probleme;
- Combustibil – gaze naturale avem, am intrat si in primavara deci consumul este in scadere, productia interna este care este dar odata cu scaderea activitatii si gazele naturale pentru populatie raman mai multe. In privinta titeiului (motorina, benzina si GPL) situatia este bunicica, suntem producatori, in caz de ceva ne descurcam.
Dar discutam doar despre termen scurt, cateva luni, pentru ca mai apoi ne lovim de exact aceeasi problema discutata si in articolul de ieri: cererea. Degeaba ai ce manca daca n-ai unde lucra si pana la urma ce-i aia auto-suficienta in ziua de astazi cand traim intr-o lume globalizata si o Uniune Europeana cu o piata comuna? Astazi trebuie sa gandim, ca vrem ca nu vrem, ca o tara membra UE, pentru ca economia noastra depindea de cea europeana. Daca in UE va fi criza, va si la noi la fel.
Romania produce subansamble pentru lumea larga si importa marfuri din UE. In Romania se produc motoare si cutii de viteza pentru Renault, Ford si Mercedes, componente pentru industria auto din intreaga Europa, iar noi la randul nostru importam toate cele din toate zarile.
Intr-o astfel de economia inter-conectata, auto-suficienta trebuie bine definita, insa oricum am defini-o, chiar daca noi am avea sa spunem suficiente alimente, energie si carburanti, ce folos daca criza economica si prabusirea cererii in UE ne va lasa fara banii cu care sa cumparam cele necesare?
Problema nu este auto-suficienta, sau nu este problema principala, ci modul cum vom sti sa de revenim dupa trecerea pandemiei, cum vom sti sa sustinem slujbele si sa avem doar o scadere a cererii si nu o prabusire brutala. Pentru ca UE va iesi cu bine din aceast necaz toata sau deloc. Daca tarile Uniunii ar merge pe ideea de auto-suficienta toate s-ar duce la vale si si-ar inchide economiile. Un astfel de concept nu se prea mai poate aplica astazi in UE.
PS Si pana una alta nu faina sau malaiul ar putea sa devina produse pe cale de disparitie in magazinele noastre ci produsele electronice (mare parte vin din Asia), asa ca daca vreti sa va pregatiti pentru Apocalipsa cumparati telefoane mobile, televizoare, 2-3 masini de spalat, 3-4 aspiratoare de marca 🙂 ….
PS Cum scriam si in articolul de ieri, frica este buna daca si numai daca ne ajuta sa indentificam corect pericolul, altfel se traduce in panica si daca in razboi tragi intr-un copac crezand ca-i inamicul consumi si munitia de pomana, iti desconspiri si pozitia in fata inamicului adevarat. Iar munitia, in cazul de fata masurile anti-criza, s-ar putea sa fie intr-o cantitate foarte limitata.
GeorgeGMT