Nu cred ca multi dintre voi chiar spera ca pe 8 decembrie Romania va fi acceptata in spatiul Schengen. Adica, cu tot optimismul guvernantilor nostri si a multor analisti, lucrurile sunt destul de simple: coruptia din sistemul nostru vamal, legile justitiei (Comisia de la Venetia le-a infierat destul de dur), Ciuca cel plagiat, clasa politica de o foarte joasa calitate, coruptie, coruptie si iar coruptie…
Nu voi fi dezamagit cand, pe 8 decembrie, se va anunta ca vom mai sta o runda pe margine, precum in cazul MCV, ca etc, pentru ca nu poti fi dezamagit atunci cand nu ai asteptari. As fi cu totul stupefiat sa fim acceptati.
Nu ma surprinde opinia Olandei, astia mereu s-au opus aderarii noastre la Schengen si indiferent de ce cred unii dintre noi (portul Constanta, corvete mai de curand) olandezii au si argumente in fata carora noi cam ramanem muti si fara de raspuns. De data aceasta au acceptat sa trimita o echipa pentru a verifica situatia in teren, o chestie noua pentru ei, dar ramane de vazut. Clar nu ne vor…
Pozitia Suediei. Aici discutam despre nimic, guvernul suedez n-a spus nimic si noi ne otaram pentru declaratia unui partid din opozitie. Deocamdata nimic de reprosat tarii scandinave, vedem pe 8 decembrie cum va vota. Deocamdata guvernul a trimis parlamentului propunerea ca Suedia sa sustina aderarea celor trei tari.
Dar dezamagirea mea foarte profunda vine din lipsa de reactie a guvernului de la Bucuresti in fata Austriei, tara al carei ministru de interne sustinea aderarea noastra la spatiul Schengen la inceputul acestui an, conform declaratiei ministrului roman de interne – Lucian Bode, iar acum si-a schimbat pozitia cu 180*.
De ce?! Pare ilogic, Austria are investitii mari in Romania iar companiile austriece au tot interesul ca piata romaneasca sa fie integrata in Schengen cat mai repede cu putinta, atunci care sa fie problema?!
Ne-o spune ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, care sustine ca tara sa este plina de imigranti ilegali (africani si asiatici, evident) si ca pe cale de consecinta el nu doreste extinderea, pentru ca sistemul n-ar fi functional…
Pai daca nu este functional hai sa-l inchidem, sa-l reformam etc, dar daca pentru voi functioneaza cat de cat hai sa functioneze si pentru noi, tot cat de cat, pentru ca aici discutam nu despre imigranti ilegali ci despre bani multi, sau mai exact despre competitivitatea economica a economiei romanesti.
Dar cel mai probabil ca ministrul austriac de interne face jocul Budapestei (si este doar opinia mea personala). Ungaria nu indrazneste sa se opuna pe fata si atunci apeleaza la buna ei prietena: Austria.
Miza Ungariei este relativ simpla si de inteles: daca spatiul Schengen s-ar extinde spre Romania si Bulgaria, atunci cele doua economii ar castiga competitivitate economica, iar Ungaria ar pierde. Budapesta are de castigat fiind tara de frontiera, pentru ca multe investitii se opresc acolo nu numai din cauza lipsei de infrastructura din Romania (o cauza obiectiva de altfel) ci si din cauza cozilor enorme la vamile noastre vestice. Iar ungurii fac tot ce pot pentru a pune si mai multe bete in roate, interzicand traficul greu in anumite perioade (cum ii deranjeaza pe ei traficul greu cand acestea foloseste doar sistemul de autostrazi?!).
Fac tot ce pot pentru a mentine un anumit decalaj de competitivitate economica intre Ungaria si tarile din estul sau.
Dar eu personal inteleg atitudinea Ungariei. N-o fi o atitudine model, dar este de inteles, Austria in schimb, joaca murdar si nu este pentru prima oara cand face acest lucru.
Dar enervarea mea vine din lipsa de reactie a guvernului de la Bucuresti, pentru ca Bucurestiul ar trebui – in mod public, prin conferinta de presa – sa-l obrazniceasca drastic pe munsiu Gerhard Karner si sa-i explice ca Austria, daca are o problema cu imigrantii ilegali, o are nu din cauza Romaniei si Bulgariei ci din cauza Ungariei, Italiei, Sloveniei si a restului vecinilor sai, toti membri in sus-numitul spatiu.
Imigrantii nu vin dinspre est ci dinspre sud, iar daca chiar vin si dinspre est atunci Ungaria este de vina.
Pentru ca Ungaria este tara de granita Schengen nu Romania, Ungaria are obligatia sa apere frontiera Schengen, nu Romania. Sa-i mai explice acestui domn ca Austria si Romania nu au granita comuna si ca nu este responsabilitatea noastra sa aparam granita Austriei, dar Ungariei ii revine aceasta responsabilitate ca si altor tari membre Schengen care au granita cu Austria.
Si daca Viena doreste sa fie si ea o voce ascultata in UE atunci sa se rasteasca la Budapesta, la Berlin, la Praga, Roma sau Ljubljana etc, tari cu care are si granita comuna si care fac parte din Schengen. Noi, romanii nu avem nicio obligatie si in niciun caz nu putem fi de vina pentru imigrantii ilegali.
Chiar daca vama romaneasca nu este o institutie de dat exemplu, ar trebui ca vama ungara (membra Schengen) sa ne arate cum se face treaba. Cati imigranti a intors vama ungureasca spre Romania in 2022? Adica cati imigranti ilegali au trecut de vamesii nostri/politia de frontiera, au fost prinsi de unguri si trimisi inapoi in Romania? O mie de oameni? 10 mii?! Mai mult?!
Dar guvernul de la Bucuresti tace din gura si protesteaza slab, cand ar fi cazul, ca tot nu vom adera la faimosul Spatiu, sa tipe cat poate de tare la toata lumea. Sa-i joace in picioare, sa le arunce vorbe grele. Ce-ar putea sa ne mai faca?!
Dar cum sa faca aceste lucruri barbatesti pana la urma cand noi avem un premier plagiat si care abia se poate exprima, un ministru de interne cam la fel de inteligent precum premierul, cand legile justitiei au fost trecute in contra opiniei Comisiei de la Venetia, cand avem un presedinte bun de absolut nimic?!
Si atunci, vinovati, mai putin vinovati, induram declaratiile a tot felul de imbecili, reprezentati ai unor tari care nu au nicio greutate in UE si mergem mai departe cu pensiile noastre speciale, nepotismele si coruptia endemica.
Dar prostanacul de ministru de interne al Austriei are si partea lui dreptate, spatiul Schengen este un lucru foarte prost gandit. In esenta, el este un spatiu teritorial de libera circulatie, granitele interne dispar dar apar cele externe si aici vedem si prostia (sau jumatatea de masura) a celor care l-au gandit.
In principiu ar fi trebuit infiintata o politie de frontiera Schengen, un fel de serviciu de protectie a frontierelor federal, gestionat de la Bruxelles si finantat de Comisia Europeana.
Tarile de granita ar trebui sa detina un procent important din efectivul politiei de frontiera de pe teritoriul lor, iar restul sa fie completat cu forte din restul statelor membre, al tarilor care nu mai au frontiera terestra externa. Si cu asta s-ar rezolva orice problema, iar spatiul Schengen ar deveni ceva functional, unitar si supus controlului tuturor tarilor implicate prin proprii lor ofiteri.
Asa, aia din centru tipa ca frontiera este sita, cei de la margine spun ca fac tot ce pot si toate acestea pentru ca s-a creat un sistem federal, dar fara sa fie aplicat intr-o maniera federala. Cum ar fi ca in Statele Unite serviciul de paza al frontierei sudice sa cada doar pe umeri statelor care au granita cu Mexic: California, New Mexico, Arizona si Texas, in timp ce restul de 45 de state continentale federale americane sa n-aiba nicio treaba cu nimic, cu guvernul federal de la Washington in cap?!
Iar Washingtonul sa tipe la cele patru state ca nu-si fac treaba cum trebuie. Paza frontierelor este atributul statului nu al judetelor componente, asta uita Bruxellesul sa spuna.
PS Dar intre timp lucrurile evolueaza si marti – 22 noiembrie – s-a anuntat ca de fapt Romania merge bine, justitia este pe calea cea buna, iar MCVul va fi ridicat. Odata cu acest anunt cam orice obiectiune intru aderarea Bucurestiului la Spatiul Schengen devine desueta, numai are practic obiectul muncii.
Trebuia MCVul ridicat?! Fiecare cu opinia lui, cel mai probabil ca nu, dar Romania va beneficia din nou de o situatie de criza: razboiul din Serbia – aderarea la NATO, razboiul din Ucraina, ridicarea MCV pentru a facilita accesul la spatiul Schengen.
Pentru ca berzei chioare, mute si retardate mintal, ii face Dumnezu cuib. Ma refer aici, evident, la clasa noastra politica.
Ramane totusi sa vedem care va fi decizia pe 8 decembrie.
GerorgeGMT