Romania Military

Românii din Ucraina îşi cer dreptul la limba maternă

Sub-titlu

De unde noi trebuie sa pricepem ca Ucraina nu va fi niciodata amica cu noi si tot o javra maidaneza de sorginte sovietica ramane. Acum ca-i la ananghie vrea sa-i dam noi gaze azi si ei banii cand s-or coace, dar imediat ce se vor pune cat de cat pe picioare iar vor incepe cu magariile…

Aviz amatorilor!

Într-un memoriu semnat de asociații ucrainene pentru limba română din regiunea Odessa, adresat redacţiei RBN Press, se „solicită Ucrainei ca limba română să revină atât în toate cele 18 școli în care s-a studiat în regiunea Odessa dinainte de independența Ucrainei cât și ridicarea la rang de catedră de limbă română a actualei derizorii specializări din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail și acordarea de pe acum, pentru viitorul an universitar, de cel puțin 25 locuri fără taxă la limba română.”

O situație de neimaginat o au românii din regiunea Odessa, unde trăiesc jumătate din cei 400 000 români/moldoveni din Ucraina. Aici, în regiunea Odessa, în timpul anilor independenței Ucrainei, au dispărut două treimi din școlile românești/moldovenești. Au rămas 6 din 18 câte fuseseră inițial!

Românii/moldovenii din regiunea Odessa puteau să își pregătească intelectuali în limba maternă doar în cadrul unei specializări din cadrul catedrei de limbi romanice de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, unde anual erau înscriși cam 5 studenți.

 

Din acest an școlar universitar, statul ucrainean nu a mai alocat niciun loc finanțat de la buget nici măcar la această specializare. În vara 2013, în perioada primirii documentelor de către comisia de admitere la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, copiii românilor/moldovenilor veneau cu marea speranță să devină studenți la română, dar din cauza lipsei de bani nu si-au putut permite taxa de 600-700 de euro și, împreună cu părinții, au plecat acasă dezamăgiți. Degeaba, în iulie, Asociația Generală a Învățătorilor din România împreună cu alte 4 asociații ale cadrelor didactice din Ucraina și R.Moldova, am solicitat rectorului să nu închidă acea unică linie de specializare în limba maternă de care până atunci aveau parte câte o mână de studenți anual.

În regiunea Odessa românii sunt tratați cu același dispreț ca în autoproclamata republică separatistă nistreană. Atât în regiunea Odessa cât și în autoproclamata republică separatistă nistreană, populația română/moldoveană este obligată să studieze, acolo unde se mai studiază încă, o limbă ,,moldovenească” în grafie chirilică, deși această zonă este învecinată atât cu România cât și cu R.Moldova, două state ,,mamă”, în care toți conaționalii lor învață ,,limba română”. Românilor din regiunea Odessa, deși au două țări ,,mamă”, autoritățile locale nu le permit să studieze aceeași limbă cu aceea din aceste state.

 

Reamintim că în toate școlile din R.Moldova, după independența acesteia, se studiază disciplina ,,limba română” și nu ,,limba moldovenească”.

Reamintim, de asemenea, că în România, deși există cetățeni care se declară unii ucraineni și alții ruteni, statul român acordă tuturor dreptul la studiu al limbii ucrainene. România nu a divizat artificial comunitatea introducându-i o limbă artificială care să o îndepărteze de țara mamă –Ucraina.

Susținem integritatea teritorială a Ucrainei și parcursul european al acesteia. Solicităm însă Ucrainei un tratament prietenos față de comunitatea românească (inclusiv în regiunea Odessa) și față de vecinii ei –România și R.Moldova.

Solicităm Ucrainei ca limba română să revină atât în toate cele 18 școli în care s-a studiat în regiunea Odessa dinainte de independența Ucrainei cât și ridicarea la rang de catedră de limbă română a actualei derizorii specializări din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail și acordarea de pe acum, pentru viitorul an universitar, de cel puțin 25 locuri fără taxă la limba română.

Mai solicităm schimbarea din funcția de inspector școlar a doamnei Larisa Fetesku, și a domnului Anatol Fetesku din funcția de conducător al publicației ,,Luceafărul”, aceștia fiind cei care, în vechiul regim, au promovat în școlile din regiunea Odessa o limbă artificială ,,moldovenească”, limbă care nu se studiază în nici măcar o școală din R.Moldova. Aceștia au timorat constant bruma de intelectualitate românească din regiunea Odessa, i-au interzis contactele firești cu persoane și instituții din România și R.Moldova. Din poziția unor reprezentanți ai autorităților locale, ei au umbrit relațiile

Ucrainei cu Bucureștiul și Chișinăul organizând ,,proteste” împotriva limbii române în fața consulatului român în Odessa și chiar în Chișinău.

La toate deplasările Asociației Generale a Învățătorilor din România în Ucraina, în delegație am avut cel puțin un cadru didactic de etnie ucraineană din România care și-au vizitat țara mamă (Ucraina), au prezentat învățământul în limba maternă a ucrainenilor din România, au plecat încărcați de manuale și cărți în limba ucraineană pe care le vor folosi la catedră în România.

 

Din 2012 există un acord de parteneriat privilegiat între 4 asociatii din România, Ucraina și RMoldova:

-ASOCIAȚIA GENERALĂ A ÎNVĂȚĂTORILOR DIN ROMÂNIA, str. Mucius Scaevola nr.9, Arad, România reprezentată prin președintele Viorel DOLHA

-ASOCIAȚIA PEDAGOGILOR DIN REGIUNEA ODESSA – UCRAINA, str. Seghedsca nr.9 „a”, of.2, Odessa, Ucraina reprezentată prin președintele Nicolai FEDOREȚ

-ASOCIAȚIA GENERALĂ A ÎNVĂȚĂTORILOR DIN ROMÂNIA – FILIALA DIN REPUBLICA MOLDOVA, str. Doina 113 A of. 2, or. Chișinău, Republica Moldova reprezentată prin președintele Mariana MARIN

-ASOCIAȚIA DEZVOLTARE CREATIVĂ “VARTO”- UCRAINA, str. 600-ani nr.8, Regiunea Vinnița, Vinnița, Ucraina reprezentată prin președintele Ghennadii CEPURNOI

 

Enumerăm câteva dintre obiectivele acordului:

 

Memoriu semnat și de asociații ucrainene pentru limba română în regiunea Odessa

 

În vara lui 2013, la Odessa, ca expresie a solidarității pentru dreptul tinerei generații de a-și învăța limba maternă, cele patru asociații au semnat un memoriu comun (atașat mai jos) pentru nu se închide specialitatea de limbă română din cadrul catedrei de limbi romanice de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail. Celor patru asociații li s-au alăturat prin semnătura lor încă două asociații:

-FEDERAȚIA ,,HADU”, Kiev, Ucraina, prin președintele Zviad ARABULI;

-ASOCIAȚIA PEDAGOGILOR DIN MOLDOVA „ȘCOALA INOVATIVĂ” prin vicepreședinta Svetlana BELYAEVA.

Le mulțumim pentru solidaritate, civism și convingerile lor de autentici intelectuali europeni!

 

Așteptăm ca diplomația din România, R.Moldova și UE să solicite Kievului îmbunătățirea situației minorității române din regiunea Odessa prin luarea urgentă a măsurilor enunțate mai sus.

În regiunea Cernăuți, conform recensământului din 2001, românii sunt prima etnie în raioanele Herța, Hliboca și Noua Suliță și a doua etnie în încă două raioane;

În regiunea Odessa, românii/moldovenii sunt prima etnie în raionul Reni și ca a doua etnie în raionul Ismail și în încă alte 7 raioane;

În regiunea Transcarpatia, românii sunt a doua etnie în două raioane;

Românii/moldovenii sunt a treia etnie în aproape o treime din Ucraina, asta pe lângă raioanele în care este prima sau a doua etnie.

Sursa: Timpul.md

Comunicat RBN Press

Dragi colegi,
La data de 6 ianuarie 2016, a-ți publicat un material cu titlul „Românii din Ucraina își cer dreptul la limba maternă”
http://www.rumaniamilitary.ro/romanii-din-ucraina-isi-cer-dreptul-la-limba-materna
În care redacția RBN Pres este citată „Într-un memoriu semnat de asociații ucrainene pentru limba română din regiunea Odessa, adresat redacţiei RBN Press, se „solicită Ucrainei ca limba română să revină atât în toate cele 18 școli în care s-a studiat în regiunea Odessa dinainte de independența Ucrainei cât și ridicarea la rang de catedră de limbă română a actualei derizorii specializări din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail și acordarea de pe acum, pentru viitorul an universitar, de cel puțin 25 locuri fără taxă la limba română.”

Referitor la cele publicate vă înștiințăm că materialul în cauză este o știre publicată de romaniabreakingnews.ro în urmă cu un an și nouă luni (28 martie 2014) iar destinatarul nu este redacția RBN Press așa cum eronat este prezentat ci diplomația din România, R. Moldova și Uniunea Europenă așa cum este indicat de sursa menționată (etransmedia) in articolul de pe romaniabreakingnews.ro :http://romaniabreakingnews.ro/romanii-din-sudul-basarabiei-cer-sprijin-romaniei-si-r-moldova/)

Întrucât materialul publicat de domniile voastre poate crea confuzie și face mari deservicii atât eforturilor comunităților românești din Sudul Basarabiei, respectiv regiunea Odesa, care luptă pentru dreptul limbii și identității românești,  cât și instituțiilor din statele implicate, vă rugăm în spiriul deontologiei și corectudinii care știm că o prețuiți, să publicați precizările de riguare detaliate în comunicatul oficial, aflat în atașamentul acestui email.

Cu toate acestea, menționăm că problemele ridicate în textul memoriului  din martie 2014, sunt vechi dar din păcate încă actuale.

Exit mobile version