Romania Military

Rosomak si Spike LR

tumblr_niwaa9l69H1txx6x7o1_1280-696x463

Polonezii isi vor fortifica puterea de foc de pe transportoarele blindate Rosomak prin introducerea rachetelor AT Spike in dotarea standard. Astfel TAB-urile vor fi dotate cu o noua turela – ZSSW-30 – cu cu un tun calibrul 30mm Mk 44 (chain gun) si un lansator dublu pentru rachetele AT Spike, alaturi, bieninteles, de un sistem opto-electronic produs de Selex ES.

In aceasta ordine de idei polonezii au si comandat 1000 de rachete Spike LR – pentru 150 de milioane de dolari – care vor putea fi montate pe actuala turela  Hitfist-30P de pe transportoare. Practic Hitfist-30P va fi dotata cu un lansator dublu de rachete si pachetul de senzori opto-electronici de la Selex, rezultand astfel noua turela – daca vreti – ZSSM-30.

Pana aici nimic deosebit, doar o modernizare normala, o crestere a puterii de foc in pas cu vremurile. Doar ca si in acest caz ma uit cum noi romanii am avut astfel de planuri cu mult inainte altora, doar ca din lipsa de interes si incompetenta noi am ramas cu planurile si altii ne-au luat-o inainte si astazi au sisteme de arme operationale, sisteme pe care noi ar fi trebuit sa le avem de mult.

Astfel acest tip de turela – cu tun de 30mm, bloc opto-electronic si doua rachete Spike – era in vizorul armatei romane cu multi ani in urma, cei de la Rafael prezentand o astfel de turela la Expomilul din 2011, degeaba insa, TBT 8×8 dovedindu-se doar o alta himera pentru noi. Mergand inapoi in timp avem STAR80L, o racheta de tip PRND dotata cu cap de ghidare laser, destinata luptei impotriva vehiculelor usor si medii blindate, elicopterelor, etc. Noi am lasat balta programul (desi racheta in sine este mult mai ieftina decat o racheta AT dedicata) si doar cativa ani mai tarziu apare in SUA o rachete similara, programul Hydra.

Obuzierul calibrul 155mm, am fost primii din est care l-am pus pe picioare, aveam chiar si capacitatea de a fabrica obuze de 155, bineinteles totul a ramas de pripas, nimic concret. Lovitura ghidata calibrul 122/160mm (LAROM), racheta tactica cu raza extinsa calibrul 280mm, lovitura de mortier (120mm) BAMD-81 cu proiectil ghidat si raza de pana la 15 km, si chiar nu mai am chef sa continui.

Si vad astazi cum altii, care au pornit mult mai tarziu decat noi pe aceleasi carari, au si ajuns la un capat fructuos de drum pe cand noi am ramas tot pe loc.

Ori aceste esecuri repetate nu pot fi puse doar pe seama dezinteresului factorului politic, doar pe seama lipsei banilor! Oricat de sarac ar fi fost bugetul MApN – si chiar a fost sarac – tot se puteau omologa si introduce in dotare macar cateva bucati din fiecare. Cat sa coste o rachete STAR 80L, o loviturra de mortier ghidata, un TBT 8×8/SAUR 2, 1-2 ATROM pe an?!

Cred ca putem fi cu totii de accord ca in cazul dezastrului din dotarea Armatei nu-i vorba doar de lipsa banilor ci si de incompetenta si rea-vointa din sistemul militar romanesc.

Sau poate ma insel eu si exista o conspiratie mondiala, masonica, sionista, islamica, satanica, dracu s-o ia care nu ne lasa pe noi romanii (dar le permite celorlalti) sa avem sin oi macar un amarat de transportor la nivelul restului tarilor din NATO, de parca un TAB modern ar fi nus ce arma periculoasa si daca am fi finanat programul TBT 8×8 i-am fi bagat pe rusi in oala de frica.

Sa fim seriosi nu exista nimic – la nivelul nostru de dotare – care sa poata conta in echilibrul puterii Rusia-NATO la Marea Neagra! Orice dotari ar primii Romania pur si simplu nu conteza, Rusia nu ar ataca niciodata un stat membru NATO si nici noi nu am ataca Rusia. Singura “chestie” care poate ar conta ar fi daca Romania ar detine rachete de croaziera cu incarcatura nucleara, dar cum acest lucru este imposibil, totul este doar o alta mistificare prin care se ascunde coruptia, incompetenta si poate chiar inalta tradare care si-au facut loc in structurile inalte de comanda ale Armatei Romane, pentru ca nu trebuie sa ne ferim de cuvinte, gradul de disolutie in care capacitatea de lupta a Armatei a ajuns are legatura directa cu inalta tradare si daca politrucii sunt de vina, apai nici militari nu sunt mai breji, pentru ca exista un articol in codul penal care se numeste “complicitate”.

Legea nu-ti permite sa sesizezi o fapta penala si sa n-o raportezi autoritatilor in drept, asadar domnilor generali?!

PS Unii dintre voi reproseaza RoMilitary ca sustine fara retineri industria nationala de aparare si argumenteza ca produsele acesteia sunt de multe ori de slaba calitate, la preturi foarte mari, etc.

Iar eu nu pot sa contrazic evidenta, dar aceste lucruri se intampla datorita foartei proste administrari de catre patronatul industriei de aparare care patron este statul roman.

Industria este prinsa intr-un vartej al mortii! Sunt fabrici unde personalul TESA reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor, schemele de costuri sunt absurd pana la nebunie (cu o regie care poate depasi si cu 500-700% pretul real al produsului/serviciului), cu directori incompetenti si corupti, etc, DAR aceste fabrici nu sunt private ci dimpotriva apartin statului roman, asadar cine opreste Min. Economiei, ca – in cooperare cu MApN – sa restructureze aceste intreprinderi, sa le modernizeze din punctul de vedere al schemei de personal si al modului de realizare al pretului final?!

Nimeni! Doar ca se doreste ca aceasta industrie a se inece in propriul sange si cand cineva  – ca RoMilitary, de exemplu – sare in apararea industriei romanesti in general si al celei de aparare in particular sa ni se arate cum o reaparatie generala la un tanc in UM Bucuresti are o valoare final cu „X”% mai mare decat pretul normal.

Cine opreste Min.Economiei si ROMARMul sa ia masuri si sa modifice legislatia?!

Asadar nu-i foarte complicat ca statul sa modifice legislatia si aduca industria pe un palier de normalitate, dar aceasta stare de fapt (legislatie distructiva, directori politici, etc) convine de minune si reprezinta un lait-motiv pentru achizitiile din strainatate…

PSS Polonezii au inaugurat racheta Spike in dotarea armetei lor cam in aceeasi perioada cu noi, diferenta consta insa ca Polonia a integrat o parte din componentele rachetei in industria nationala si astazi, cele 1000 de rachete noi, vor veni intr-o proportie destul de mare (ma refer la componente) din Polonia, iar banii vor da de lucru muncitorilor polonezi si se vor intoarce catre bugetul statului polonez, nu vor merge in corpore catre o alta tara si un alt buget.

Interesant e ca noul contract a fost semnat direct cu producatorul intern ZM Mesko si nu cu Rafael, de unde s-ar putea subintelege ca polonezii vor fabrica rachetele intr-un procent majoritar.

Pentru rachetele din contractul initial polonezii au fabricat incarcaturile explozive, motoarele racheta si alte cateva elemente mai putin inteligente (dpdv functional, a nu se face confuzie cu inteligenta inglobata in acele componente), israelienii furnizand electronica. (sursa: Tehnomil).

PSSS Si in curand RomaniaMilitary.ro va aduce in atentia cititorilor sai si nu numai, dovezi clare de inalta  tradare, in domeniul industriei de aparare. Vom arata cum cei care conduc astazi ROMARM si Min. Economiei (nici MApNul nu-i mai breaz) saboteza pur si simplu aceasta industrie in general si Romania in particular.

Vom arata cum SAUR 2 este cerut la export, cum altii considera ca SAUR 2 este un TAB macar decent, si cu ample posibilitati de up-gradare, vom vedea ca exista cerere pentru intrarea acestuia in inzestrare, dar vom vedea si cum o o „junta” militaro-politico-„jurnalistica” face tot ce poate sa distruga Ind. de Aparare…

GeorgeGMT

Surse: Tehnomil & Defense-update

Exit mobile version