„Cea mai mare putere” pe hartie desigur, nimeni nu stie exect daca focoasele rusilor sunt si active sau macar folosibile, atat timp cat Moscova a avut probleme destul de mari in anii „90 cu arsenalul sau nuclear.
Pentagonul a anunţat că, pentru prima dată în 14 ani, Rusia are mai multe focoase nucleare mobilizate decât Statele Unite ale Americii. În ciuda programului de dezarmare nucleară început în 1991, cele două puteri mondiale au reînceput, în ultimele şase luni, să-şi consolideze forţa nucleară.
Acum, ruşii au 1.643 ogive nucleare, cu una mai multe decât americanii. Din martie încoace, după ce a anexat Peninsula Crimeea, Federaţia Rusă a făcut eforturi impresionante pentru a-şi consolida forţa nucleară, se arată în raportul anual întocmit de Pentagon ca parte a efortului în lupta împotriva proliferării nucleare. Astfel, ruşii au mobilizat în ultima jumătate de an 131 de focoase nucleare. Puterea nucleară a unei ţări este calculată însă şi pe baza numărului de lansatoare şi de vehicule care pot transporta încărcătura nucleară.
Astfel, armata rusă a crescut numărul lansatoarelor mobilizate de la 906 la 911. În acelaşi interval, SUA şi-au majorat numărul ogivelor active de la 1.585 la 1.642, dar şi-a redus numărul de lansatoare de la 952 la 912, potrivit datelor Pentagonului. Deşi ultimele şase luni au adus o cursă a înarmării între SUA şi Rusia, cele două puteri mondiale au avut strategii diferite în ultimii ani, notează „The Moscow Times”. Astfel, ruşii aveau 1.537 de focoase în 2011, cu 106 mai puţine decât au astăzi. SUA aveau însă peste 1.800 de ogive mobilizate, ceea ce înseamnă că au dezarmat 158 dintre acestea.
Completand spusele americanilor, le-as corecta un pic. Eforturile pentru intinerirea si eficientizarea arsenalului atomic rusesc au fost prima grija, pe linie militara, a presedintelui Vladir Putin, constient fiind ca numai cu acest arsenal functional Rusia poate tine piept Occidentului.
Din pacate pentru rusi, cu toate efortuirle depuse, noua clasa de submarine strategice abia acum a devenit operationala, in timp ce Bulava este considerata inca perfectibila.
Pe de alta pparte Pentagonul s-a vazut pus in fata unor reduceri bugetare semnificative, astfel convingerea Congresului ca Rusia a redevenit super-putere nucleara ar putea, cred eu, sa-i mai aduca ceva dolari in conturi.
GeorgeGMT