Romania Military

Rusia de acord cu exportul cerealelor din Ucraina?!

S-a semnat acordul la Istanbul pe 22 iulie. Oamenii s-au bucurat, pretul cerealelor a mai scazut un pic, optimismul a ridicat capul din pamant, cinci miliarde de euro ar valora exportul ucrainean agreat prin acord. Dar oare chiar avem motive sa fim optimisti?!

Discutam despre un acord ciudat in care Ucraina si Rusia n-au semnat nimic pe aceeasi foaie de hartie, fiecare parte a semnat fata de ONU si Turcia, care ar fi sa fie garantele acordului si ar asigura implementarea sa. Cum?! Inca nu se stie sigur, navele ar urma sa fie controlate de echipe mixte turco-ONU-ucrainene si ar fi sa navigheze pe culoare foarte bine determinate cu acordul tuturor partilor.

20 de milioane de tone de cereale vor fi exportate rapid, scrie presa romaneasca, fara sa inteleaga ce inseamna 20 de milioane de tone, cate nave, cate curse, cate luni de zile. Inainte de razboi exportul ucrainean de cereale se ridica la aproximativ 4 milioane de tone pe luna, dar aici trebuie sa facem precizarea ca o parte importanta a acestui trafic se realiza prin porturile ucrainene de la Marea Azov, porturi ocupate acum (si distruse partial de Rusia).

In plus ar mai fi problema navelor cerealiere necesare, care conform unui expert britanic ar fi nevoite sa faca aproximativ 400 de curse, o cifra foarte mare fata de situatia actuala.

Rusii ar fi de acord sa deblocheze trei porturi ucrainene: Odesa, Cernomorsk şi Yuzhny, toate trei din regiunea Odesa. Ucrainenii vor avea in grija pilotajul navelor cerealiere prin campurile de mine. Navele care vin din Ucraina vor fi verificate de turci, personal ONU si ucraineni, navele care navigheaza spre Ucraina vor fi verificate si de rusi.

Portul Odesa este unul relativ mare, despre celelalte doua nu stiu mare lucru dar nu par a avea o capacitate de incarcare foarte mare si care sa compenseze capacitatea pierduta la Marea Azov. Chiar nu stiu daca cele trei porturi desemnate ar putea sa atinga nivelul de 4 milioane de tone pe luna, nivel atins inainte de razboi de toate porturile ucrainene.

Dar nu asta-i dilema, problema vine de la Moscova. Cand vreodata a respectat Rusia vreun tratat?! Cand a avut vladimir putin cuvant de onoare? Atunci cand declara ca nu are de gand sa atace Ucraina, cand sustine ca trupele ruse protejeaza civili etc, etc, etc?!

Cuvantul Rusiei nu face doi bani iar in acest caz particular interesele Moscovei nu au legatura cu reluarea exportului de cereale ucrainene, absolut deloc.

Practic Rusia i-ar permite Ucrainei sa se finanteze, scade presiunea asupra Occidentului in privinta “foametei mondiale”, scade presiunea asupra UE in privinta unui posibil nou val masiv de migranti pe motiv de foamete si obtine ce?! Multumirile din suflet ale africanilor si arabilor din Orientul Mijlociu?!

Adica care ar fi logica pentru ca Rusia sa accepte asa ceva, care beneficiul? Pentru Kiev acest export ar fi o imensa gura de oxigen economica, miliarde de euro i-ar intra in visterie, ba mai mult si poate mai important decat asta este ca odata cu golirea silozurilor de cerealele de anul trecut poate face loc pentru recolta de anul acesta si finanta recolta din 2023.

Situatia agricola in Ucraina este cu adevarat disperata: au silozurile pline cu recolta din 2021, vine recolta din 2022 si nu au unde s-o depoziteze, ba chiar mai mult, cerealele de anul trecut se degradeaza rapid si foarte vizibil. Dar cu porturile blocate si doua recolte nevandute (2021 si 2022), fermierii ucraineni nu mai au puterea si posibilitatea sa infiinteze culturile agricole pentru 2023, Kievul pierzand astfel nu mai putin de trei recolte consecutive. Adica faliment total pentru agricultura nationala…

O situatie de cosmar pentru Ucraina, dar una perfecta pentru Rusia si atunci de unde a rasarit acest acord?

Sigur ca una este sa semneze Moscova ceva si cu totul alta sa si respect ceea ce a semnat si cum interesul Rusiei este ca Ucraina sa cada inclusiv economic ramane de vazut daca rusii isi vor respecta semnatura sau vor cauta pretexte pentru a nu face nimic altceva decat au facut mereu: sa minta, sa obstructioneze, sa nu aiba onoare, ca mai apoi – cu obraznicia lor tipica – sa dea vina pe te miri cine iar cerealele ucrainene sa ramana tot acolo unde sunt si astazi.

Ar mai fi si posibilitatea ca Rusia, sub diferite pretexte, sa franeze drastic exportul si desi acesta va avea loc cantitatile sa fie neglijabile, dar rusii sa poata sustine ca au facut tot ce au putut, comertul este liber.

Ideea ca Moscova si-ar putea respecta cuvatul este cu totul aiuritoare pentru mine si cu totul nesustinuta de dovezi istorice.

Si lucrurile au evoluat, daca pe 22 iulie acordul a fost semnat, pe 23 iulie rusii au atacat portul Odesa exact in zona de unde exportul cu cereale ar trebui sa aiba loc. Apai cum sa permiti exportul de cereale daca tu bombardezi cel mai mare oras-port prin care respectivul export ar trebui sa aiba loc?!

GeorgeGMT

Exit mobile version