Romania Military

Rusia gafaie sub prabusirea pretului petrolului

Pe 5 decembrie cotatia  a  atins un nou minim  istoric, barilul de petrol tranzactionandu-se la doar 66$, dupa ce in iunie 2014 se cumpara cu 107$. Unii analisti cred ca scaderea cererii este de vina, doar ca o scadere atat de mare – aproximativ 40% in sase luni –  este imposibila, cu atat mai mult cu cat nici vreo mare criza economica nu se intrevede la orizont…

De fapt vorbim prostii, cand toata lumea stie ca prabusirea pretului barilului de titei nu are legatura cu o micsorare a cererii ci dimpotriva cu o crestere masiva a ofertei, Arabia Saudita & Co pompand petrol in draci si ducand pretul in jos intr-un ritm atat de vertiginos inca nu permit Rusiei sa-si adapteze economia si finantele publice la noua realitate.

Daca trendul actual se mentine – si nu da semne ca s-ar schimba – rezervele valutare ale Moscovei, estimate la aproximativ 700 miliarde de dolari – nu vor ajunge nici macar pentru un an, Vladimir Putin intrand deja intr-o oarecare stare de panica, acesta facand apel la capitalistii rusi sa-si repatrieze dolarii si euro din strainatate, promitandu-le in schimb sa nu-i intrebe de sanatate.

Cel mai probabil Rusia resimte deja presiunea crescuta asupra finantelor publice.


VIDEO. Devalorizarea rublei rusești, subiect pentru emisiunile de comedie

Iar Rusia prmeste lovitura dupa lovitura dupa ce la sfarsitul lunii noiembrie tarile OPEC au hotarat sa mentina actualul nivel de productie la 30 de milioane de barili pe zi pentru urmatoartele sase luni. Imediat cum aceasta decizie a fost facuta publica, pretul barilului si-a reinceput caderea, dupa ce miercurea trecuta avusese loc o usoara redresare cu 0.4%, pretul atingand 70.85$, apoi a luat-o iar in jos…

Cine castiga si cine pierde in acest joc?!

De castigat au toti cei care traiesc in tari importatoare de petrol sau gaze, prin scaderea semnificativa a pretului carburantilor si in general a pretului la energie, mai ales ca suntem in plina iarna. Astfel europenii si americanii vor ramane cu mai multi bani in  buzunar, cererea interna va creste, economia la fel, pentru ca un pret mai mic la combustibi si energie invioreaza o economia nationala, cu atat mai mult cu cat petrolul si gazele fac parte din cam toate bunurile pe care o familie le achizitioneaza frecvent: tesaturi, carburanti, energie electrica sau termica, alimente, produse din plastic, etc, etc…

Mai castiga si China, o tara fara resurse de petrol si gaze, foarte mare importatoare de hidrocarburi. Ori  China se bazeaza pe o economie industriala cu aport de plus valoare prin manufacturare, un pret mai mic pe piata hidrocarburilor este exact ce-i trebuie.

Practic trebuie sa ne intrebam nu cine castiga – cam toata lumea – ci doar cine are probleme. Aici lucrurile sunt mai simple si pierzatorii mai usor de enumerat: tarile exportatoare de petrol, doar ca situatia trebuie nuantata.

Intradevar tarile exportatoare de petrol pierd bani: tarile din Golf, Venezuela, Canada, UK, etc. Nu sunt foarte multe, insa capul de lista este Rusia!

Practic avem doua clase de exportatori: tarile care traiesc exclusiv din exportul de hidrocarburi si tarile care au doar incasari marginale, desi importante, din aceasta afacere.

Canada, UK, sau SUA pot sa traiasca foarte bine, desi industriile lor petroliere vor fi afectate, doar ca aceste tari castiga mai mult prin inviorarea economiei tocmai prin scaderea pretului la energie, in acelasi timp companiile petroliere sunt puternice, bine capitalizate, au si alte surse de profit, asadar vor supravietui fara mari dureri de cap. Tarile arabe au rezerve in cash sa-si puna-n cap si la o adica se pot imprumuta fara probleme de pe pietele de capital.

Rusia insa nu are nici rezerve suficiente, nu se poate imprumuta si nu are nici o economie suficient de puternica pentru a putea absorbi socul sau pentru  a muta centrul de greutate economic al tarii catre alte sectoare. Rusia nu are o clasa de mijloc solida si suficient de numeroasa care prin cresterea consumului intern sa estompeze scaderea incasarilor din petrol si gaze, tara fiind extrem de vulnerabila in fata acestei situatii.

Practic americanii s-au hotarat sa mearga la razboi impotriva Rusiei nu cu tancurile si avioanele ci cu petrolul si gazele, iar intr-un astfel de razboi Rusia va depune armele, mai devreme sau mai traziu, ori va muri de foame, statul putand intra intr-o noua perioada de degringolada economica si financiara…

Loviti sunt probabil si islamistii de prin Orientul Mijlociu, stiindu-se faptul ca fractiuni libiene faceau contrabada cu petrol iar ISIL si ISIS isi aarg forta financiara tot din comertul direct sau indirect cu produse petroliere.

Vine apocalipsa peste rusi?! Probabil ca va veni si abia acum putem intelege cat de diferita este economia si societatea rusa fata de Occident, daca scaderea pretului la petrol face un mare bine intregii lumii Vestice dar ingenucheaza Rusia. Acest efect arata de fapt nu numai slabiciunea extrema a sistemului economic si politic rusesc, similar daca vreti celui sovietic, dar si discrepanta enorma intre Europa si Rusia, desi cultural vorbind suntem membrii aceleiasi familii…

GeorgeGMT

Exit mobile version